Поликарбонат и хорна?

Съобщение
Автор
ymitev
чете
Обратна връзка:

Поликарбонат и хорна?

#1 Мнение от ymitev »

Доколкото успях да прегледам форума всички проекти се изпълняват от дърво. Та въпроса ми е дали е възможна, ако не по удачна употребата на поликарбонатни плоскости за тях, имайки предвид малко по високото обемно тегло(1.2г/см3 срещу 0.8 на MDF), доста по- гладката(според мен) повърхнoст, възможността на поликарбоната да се огъва(все още не знам до какъв ъгъл, но съм пуснал запитване) както и възможностите за естетично оформяне на този материал.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivelin Braikov »

Честно да си кажа не съм запознат с този материал за който говориш, но принципно е важно материалът за изработка на ОТ да бъде възможно най-плътен, неогъваем и тежък.

edit: то плътен и тежък е едно и също ма карай...
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Поликарбонат и хорна?

#3 Мнение от npn »

ymitev написа:Доколкото успях да прегледам форума всички проекти се изпълняват от дърво. Та въпроса ми е дали е възможна, ако не по удачна употребата на поликарбонатни плоскости за тях, имайки предвид малко по високото обемно тегло(1.2г/см3 срещу 0.8 на MDF), доста по- гладката(според мен) повърхнoст, възможността на поликарбоната да се огъва(все още не знам до какъв ъгъл, но съм пуснал запитване) както и възможностите за естетично оформяне на този материал.
Я вземи едно парче поликарбонат да видим как ще го огънеш.Трябва да си Херкулес. :D
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Поликарбонат и хорна?

#4 Мнение от Tube »

Я вземи едно парче поликарбонат да видим как ще го огънеш.Трябва да си Херкулес. :D[/quote]

С нагряване предполагам ,че става.
TUBE

Аватар
ivjordan
чете
Обратна връзка:

#5 Мнение от ivjordan »

Нека не забравяме и естественото стареене на поликарбоната, както и натрупването на статично напрежение в аморфните материали, което, с оглед непрекъснатите вибрации в озвучителното тяло ще се ускори многократно, така че след година-две ще имаме ронещо се като домашна юфка тяло, което за сметка на това ще можем да подменим с ново за никакви пари;)
Определено, силно неудачна идея.
Ако се абстрахираме от тези по-краткосрочни проблеми, ще ни остане студеното течение на полимера, което в крайна сметка ще ни доведе до купчинка пластмаса на пода (тук говорим за десетки години, естествено)
Да допълня, не разбирам чак толкова от хорни, но поназнайвам това-онова за полимери и на това се гради мнението ми.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от npn »

По принцип поликарбонатът не е като някои други пластмаси и не старее бързо.Все пак цената му не е ниска.Например тотопунктовете са с декорация от поликарбонат и вече доста години не са мръднали.
Познавам хора работили с този матрял и казват , че е куча марка,ама за огъване е много зор.
А аз почна ли хорна,ще е с помощта на тънък ламиниран MDF , а празнотиите ще пълня с полиуретанова пяна.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Rachev »

npn написа:А аз почна ли хорна,ще е с помощта на тънък ламиниран MDF
... 8O умопомрачаваща идея , хорната ще свири повече от говорителя поставен в нея .
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

Ivan Rachev написа:
... 8O умопомрачаваща идея , хорната ще свири повече от говорителя поставен в нея .
Можеби с много сложни изчисления и формули, както и с нечовешки симулации на суперкомпютри, човека ще успее да "впрегне" породените резонанси и да ги използва за подобряване на звука на хоната :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение

Аватар
K.Konstantinov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от K.Konstantinov »

Има алтернативи като материали за акустика, но традицията повелява, че от всяко дърво свирка не става.Поликарбоната е с гаранция от производителя 10 години при тежки атмосферни влияния.Ако се изпозлва за интериор аз му давам двойно, но не това е най- важното.Аз бих ексериментирал и с плексиглас.Но защо, след като може да се използва например масивно дърво?Ако се търси овална форма на контура, защо трябва да е с огъване?Има и по леки начини за постигане на овал.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от npn »

Ivan Rachev написа:
Нямам впредвид 1мм. Повечко ще да е. А Стефанов с неговите хорнички с FRS 8, нали е ползвал огънат на пара фазер.
Май споменах,че в празнините ще има пяна,така че за какви резонанси говорите.А може и да не е пяна, ако се чалдисам може и бетон да отлея,че и арматура ще му сложа. :mrgreen:

bachelor
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от bachelor »

npn написа:
Ivan Rachev написа:
Нямам впредвид 1мм. Повечко ще да е. А Стефанов с неговите хорнички с FRS 8, нали е ползвал огънат на пара фазер.
Май споменах,че в празнините ще има пяна,така че за какви резонанси говорите.А може и да не е пяна, ако се чалдисам може и бетон да отлея,че и арматура ще му сложа. :mrgreen:
А защо точно ламиниран МДФ? :) И бетон за пълнеж на мъртвите обеми... То ще заприлича повече на куфраж отколкото на ОТ... :D :smt033

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:ec81869d3e="npn"]... А Стефанов с неговите хорнички с FRS 8, нали е ползвал огънат на пара фазер... [/quote:ec81869d3e]

Пояснение:
1. Не е фазер, а 4 мм шперплат.
2. Той е използван само за огънатата част. Всичко друго е 18 мм талашит.
3. От вътрешната страна на този шперплат са залепени блокчета от споменатия талашит за по-голяма здравина.
4. Всичко това е за едни (само) 4 литрови колонки и не можеш да сравняваш технологията и материалите с 200 и повече литровите колони!

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от npn »

Аз също имах впредвид огънатите части , а не цялото тяло.
И искам МДФ-а да е ламиниран от естетическа гледна точка, а пък и повърхността му ще внася по-малки фазови изкривявания заради гладкостта си.

ymitev
чете
Обратна връзка:

#14 Мнение от ymitev »

Идеята ми не е да търся овал, а да елиминирам острите ъгли със сгъването. Ако то е възможно разбира се. Другата част от идеята е различната визия на хорните.

В допълнение, малко информация от производител на поликарбонат: http://www.barloplastics.com/downloads/ ... -10-07.pdf
там са описани и електрическите свойства.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”