колекционерство: стари радиоапарати

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
roscko

колекционерство: стари радиоапарати

#1 Мнение от roscko »

Доколкото знам няма български сайт, в който се обсъжда колекционирането на стари радиоапарати. То е мое хоби вече повече от 15 години и мисля, че в този форум мога да публикувам няколко снимки от моята колекция, все пак мисля, че аудиофилството
има много общо с това хоби, дори само в исторически план.
Ще се радвам да чуя мнения и отговоря на вашите въпроси

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Невероятни са, Огняне - браво!
По-красиви радиоапарати не бях виждал досега! Какво е това чудо на последната снимка с рупора?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

Много са красиви - поздравления!

полугрец

re

#4 Мнение от полугрец »

колега, мисля че един ден ще се съберем и ще създадем първият български музей на радиото и този ден все повече наближава, ако можем да се запознаем и съберем, не без помоща на бгаудио.орг , ще ангажираме някои младеж - и сайт ще ни направи , а там сигурен съм като за начало всеки от нас ще има какво да покаже и да се гордее:)...все пак поздравления за прекрасната реставрация :)

roscko

#5 Мнение от roscko »

Благодаря ви много!
На последната снимка виждате т.н. анодно радио (линеен приемник, по-късно големите фирми започват да произвеждат суперхетеродинни приемници) Това конкретно е един от първите модели на PHILIPS, (mod. 2511), който започва да произвежда радиоапарати сравнително късно - през 1927 г., но по-късно се налага на пазара с голяма гама предимно евтини и достъпни апарати, по онова време обаче, този апарат е бил порядъчно скъп и най-вероятно е бил внесен в България нелегално, тъй като вярвате или не, по това време държавата е ограничавала достъпа на гражданството до масовото радиоразпръскване. Върху този радиоапарат можете да видите т.н. говорител от рупорен тип (това напомня ли ви нещо?), който по същество представлява една обикновена високоомна 2000 -4000 Ом слушалка, звука от която чисто акустично се усилва от хорн, както при старите грамофони с фуния. На челната страна на говорителя може да се види значка, на която пише: BLUE-SPOT SUPERTONE, в средата на значката има синя точка и това, както вече се досещате е произведение на немската фирма BLAUPUNKT (1928г.), вероятно произведено за износ. Когато в началото на 40-те вече радио е можело да се слуша свободно (до 1943 г. когато радиоапаратите са били запечавани така, че да се слуша само радио София) фирмата ''Бояджиевъ и синове'' внася от Германия и САЩ известно количество апарати по-ранно производство, които пуска на пазара със своя значка.

Изображение

Изображение

Изображение

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Като за начало предлагам да открием нов раздел! Всеки би показал нещо с неговата история... само снимки не е много интересно. Направо виртуален музей :D

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

roscko написа: Върху този радиоапарат можете да видите т.н. говорител от рупорен тип (това напомня ли ви нещо?), който по същество представлява една обикновена високоомна 2000 -4000 Ом слушалка, звука от която чисто акустично се усилва от хорн, както при старите грамофони с фуния.
А рупорът от какво е направен?
На снимката прилича като да е отлят от чугун...

roscko

#8 Мнение от roscko »

РУЧО:
Направен е от нещо много подобно на картон, може би има някаква смола за свързване и твърдост, изумително леко е...

roscko

#9 Мнение от roscko »

Свето:
Много добра идея! Все пак нека бъдат неща, свързани с звуковата електроника (ако ми позволите този термин)
Кенотрон:
Целта ми е главно да предизвикам интерес към това хоби, има все още много апарати по тавани и мазета, защо да не спасим някои интересни и редки модели. За тези 15 години научих някои неща за реставрирането на радиоапаратите, ще се радвам да помогна на този, който се интересува, а ако някой види нещо такова, но не желае да се занимава с него, нека все пак се обади...
Последно промяна от roscko на Вто Май 03, 2005 3:48 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

roscko написа:РУЧО:
Направен е от нещо много подобно на картон, може би има някаква смола за свързване и твърдост, изумително леко е...

... което е една много добра идея за технология за хорни.
Макар, че в любителски условия ми се струва много бавно и трудоемко, но така или иначе бъраа работа нямаме...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Bojo »

Респект Роско! Впечатлен съм!
Някои от тях работят ли?

roscko

#12 Мнение от roscko »

Божо: Работят всички (вече), иначе какъв смисъл би имало...

KOKO

old radio

#13 Мнение от KOKO »

Прекрасна колекция!!!!!!!!!С вас може да се мери и музеят на ВЕФ!
Идеята за виртуален музеи е првъзходна!
Аз също имам ниаколко стари неща;Телефункен супер 165wk,
Олимпиа-Заксенверк,Филлета/Филипс/,Блаупункт 37год.,ресивер Сащ
Хамерлунд супер про-военен 0т 52г.,Стасфурт и др. наши.
Апропо, търся лампи AF3 za Blaupunkt , ECL11 za Olympia i EL11.
Може ли някои да ми помогне? Имам АZ 1, ECH11,EBF11-костенурки.
Коко

полугрец

#15 Мнение от полугрец »

dragon_hifi написа:Ето и аз да покажа нещо.

http://biser-bilchev.mail333.com/photo/
:D
искаш ли и един Христо Ботев

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”