Предварително благодаря за мненията!
Проблем с Yamaha AX 396 и колони Jamo 550
-
Kandid
Проблем с Yamaha AX 396 и колони Jamo 550
Имам проблем
Разполагам с усилвател Ямаха АХ 396 + колони Jamo 550. И усилвателят, и uколоните са с характеристики по 4 ома. Усилвателят има мощност 150 W, а колоните са по 100W. Та когато усиля наполовина звука, усилвателят изключва - не знам, защота някаква защита ли има, несъвместимост ли. По информация колоните също имат някаква електронна защита. Трагедията е по-голяма, когато включа компютър към усилвателя. Но според мен колоните ностигат някъде до една трета от посочената мощност. Ако някой може, да помогне със съвет или мнение - пълен лаик съм. Системата ми е нужна за озвучаване на помещение 60 кв м.
- Svetlin Iliev
- има опит

- Обратна връзка:
-
Kandid
Благодаря за мнението. Значи проблемът е, че не разполагам с книжка, купих го на старо.Svetlin Iliev написа:Здравей Kandid. Усилвателя ти най-вероятно си има токова защита и тя сработва, но погледни как си свързал тонколоните към усилвателя, т.е. тоя сигурно има превключвател между 4/8 Ома импеданс наколоните. Погледни как си ги свързал и какво пише в книжката към усилвателя за начина на свързване.
Последно промяна от Kandid на Съб Сеп 08, 2007 4:13 pm, променено общо 1 път.
-
Kandid
Благодаря за мнението. Ами отзад пише 4 х 150 W. Но има входове за CD-DVD, за AUX, Tuner, Phono, Rec /тия са за запис вероятно/. Аз включвам CD или компа на CD-DVD вход. И предварителна настройка на sound в контролен панел на speacers, не за слушалки. Иначе компа го включвам с winamp, предварително настройвам preamp-а му между 6 и 3 db. Всъщност дали тоя еквалайзер на winamp-a върши работа? Чувал съм, че тая програма не е най-доброто за качествен звук. Един външен миксер с еквалайзер би ли подобрил нещата? Освен това има някакво предно превключване за DM, което не ми е ясно, за AUX, за CD, за Tuner, Tape и Phono. Аз го ползвам на СD входовете и предният превключвател държа на CD. Възможно ли е някои от другите входове да имат различно съпротивление. Иначе вярно, че 60 кв. не е малко помещение, но на мен не ми трябва за дискотечно усилване, а за нормално, е може би малко по-високо слушане на музика, смятах, че 100 W са достатъчни.ivo111213 написа:Преди време продавах такава Ямаха и по спомен беше 2х60W DIN! 60кв м. не е много малко пространство. Напълно възможно е когато усилиш до такава степен, че да изкючи защитата, усилватела да е на предела на възможностите си! По спомени ако не ме лъжи паметта, този модела има ключ, раположен на задния панел, който трябва да се настрой според омичното съпротивлението на товара. Провери го!
Спомена че амп-а свири през комп, а какво ниво му подаваш и ползваш ли еквилайзер на компа?
- warlord
- има известен опит

- Обратна връзка:
Заповядай книжка
http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/av/ ... AX-396.pdf
If you want something done, Do It Yourself!!!
-
Kandid
Извинявай за неграмотността ми, но какво е това ОТ?ivo111213 написа:Значи не съм се заблудил и не съм подвел никой с посочената горе от мен мощност 2х60/8.
Селектора за товара трябва да се намира в дясно положение:
A or B - 4ohm
A+B - 8ohm
Вероятно цялата работа е там, че усилватела ти идва слаб, а ти очакваш още. Не изключвам възможността вхидния съгнал да е далеч нелинеен поради причината на някои софтуерен EQ + яко набити корекций от ампа!
А забравих да попитам, нали си само с един чифт ОТ?
Иначе е точно така А + B = 8 и A or B = 4 ohm Селекторът на товара, ако за същото бутонче става дума е на крайно дясно положение. При две различни парчета от един и същ диск, при едно и също ниво на увеличаване на звука - на едното прекъсва, на другото - не. А и по книжката наистина пише 2 х 60 W при 8 ohm. А ако преместя селектора отзад на панела на 2 х 6 ohm? Това дали ще промени нещо или мога да гръмна колоните, ако пак не изключи, де? Досега не ми се е налагало да се занимавам с толкова технически подробности. Баси! Навярно не съм направил правилната покупка. Имах нужда от нещо по-опростено.
Последно промяна от Kandid на Нед Сеп 09, 2007 11:24 pm, променено общо 4 пъти.
-
Kandid
Благодаря ти, ще ги елиминирам. Иначе за хол 24 кв. м. като моя си звучи чудесно, с много приемлива сила, и добро разделяне на звука, но в голямо помещение - не ми е достатъчно.ivo111213 написа:До сега не съм виждал никога друг усилвател освен български, на който да е посочена изходната му мощност![]()
Забрани си всички софтуерни еквалайзери!!! Не се заблуждавай че като усилиш амп-а до полвината и това му е 50% мощност. Нищо чудно това да му е и макса! Всичко това ти зависи от нивото на входния сигнал. Как можа да си помислиш за външен миксер с EQ който още повече да замърси сигнала? Горе казах, че трябва да елеминираш всички EQ! Колоните и да имат някаква защита, това няма нищо общо с защитата на амп-а.
100W са много, от този усилвател няма как да изкараш на канал, ако е това за което си мисля, не се заблуждавай!
Последно промяна от Kandid на Нед Сеп 09, 2007 10:58 pm, променено общо 1 път.
-
Kandid
Благодаря за книжката, много неща ми станаха ясни.warlord написа:Заповядай книжка
-
Kandid
Re: Проблем с Yamaha AX 396 и колони Jamo 550
Благодаря на всички ви. Стана ми ясно. Усилвателят е слаб и за колоните, и за предназначението, за което го купих.Kandid написа:Имам проблемРазполагам с усилвател Ямаха АХ 396 + колони Jamo 550. И усилвателят, и uколоните са с характеристики по 4 ома. Усилвателят има мощност 150 W, а колоните са по 100W. Та когато усиля наполовина звука, усилвателят изключва - не знам, защота някаква защита ли има, несъвместимост ли. По информация колоните също имат някаква електронна защита. Трагедията е по-голяма, когато включа компютър към усилвателя. Но според мен колоните ностигат някъде до една трета от посочената мощност. Ако някой може, да помогне със съвет или мнение - пълен лаик съм. Системата ми е нужна за озвучаване на помещение 60 кв м.
- Simonov
- има известен опит

Като почнете да ги пишете тези ватове и се забравяте, занчи...
Усилвателя изобщо не е слаб, а на колоните в повечето случеи пише глопости и някви нереални мощности. Я по добре я вържи тая Ямаха с един нормален ЦД плеър и виж дали пак се получава така. Селектора на импедансите трябва да е надясно, защото колоните са ти 4 ома.
Усилвателя изобщо не е слаб, а на колоните в повечето случеи пише глопости и някви нереални мощности. Я по добре я вържи тая Ямаха с един нормален ЦД плеър и виж дали пак се получава така. Селектора на импедансите трябва да е надясно, защото колоните са ти 4 ома.
-
Kandid
Ами за холово помещение 25 кв. м. са предостатъчно. но за 60 кв. малка зала, за каквато ми трябват, не са достатъчно - вече го изпробвах. Не знам ако изпробвам с колони от по 6 Ohm дали няма да се променят нещата - има такава опция за преместване на селектора 2х 6 Оhm. Това повишавало изходната сила на ампа до 120 W - поне така пише в книжката. Но досега съм виждал колони по 4 и 8 Ohm. Отначало мислех, че са 2 х 150, но това е входна мощонст.ivo111213 написа:В интерес на истината 2x60 не са хич много, не са и хич малко. Въпрос на приложение и изисквания.Simonov написа:Като почнете да ги пишете тези ватове и се забравяте, занчи...