ТЛ в комбинация с Изобарик

Съобщение
Автор
poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

ТЛ в комбинация с Изобарик

#1 Мнение от poseydon »

Снощи стоях до късно. Много мислех. Накрая се роди това. http://poseydon.hit.bg/TL&Isobaric.JPG. Знам сега, че много от вас ще кажат, брей брей ама това не може да се изчисли. Да това е така, няма формула по която да се направи идеално, но както каза oceanman нищо не пречи да се пробва. По принцип в тази конструкция може да се ползва само един говорител, но аз си викам ами защо да не са два. Дайте си мнението по този въпрос и да вземем да я разнищим тая конструкция, че ме сърбят ръцете да я изпробвам.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Zlatan Kitanov »

Лично аз, без да имам голям опит приветствам подобни начинания. Какво би станало, ако си сметнеш изобарика, а TL частта направиш с подвижна геометрия, нещо като тромбон :roll: :? :oops: (oceanman, извинявай за заиграването с твоята материя, но май е трудно да се моделира такова нещо). Подвижно, за да може после с експерименти и мерене да се постигне оптимален резултат.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от poseydon »

TL частта направиш с подвижна геометрия,
ами и това е вариант, но трябва да се помисли. Аз си мислех, че повече хора ще помогнат, ама явно няма заинтересовани.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от oceanman »

Според мен нещата при изобарик ще са много далече от моделирането както е при стандартната ТЛ.Изхождайки от теорията за изобарик,може би ще се наложи дължината на линията да е доста по-дългичка от традиционните сметки.Поне така си мисля.Виждам тромбона,но искам да спомена,че площите би трябвало дори при преходите да имат същата площ,както е съответния ход на линията,а не по-широка,после по-тясна и после пак по-широка.
Второ,аз бих куплирал челно говорителите...
Трето,може би трябва да направиш тромбона на секций за да видиш как ще се промени хода на АЧХ.Т.е. да има възможност да се махат и прибавят секций.Говорителя е идеален поне по параметри за ТЛ.
Аз също никога не седя на готови лаври и понякога въпреки логиката експериментирам.Затова приветствам ентусиазма ти и ще се радвам ако ме държиш в течение.
Понеже са ми симпатични изобарик системите аз много отдавна съм си мислел за ТЛ изобарик,но няма модел...а за експерименти сега ми е евъзможно-нямам условия...Поне на този етап.

gps

#5 Мнение от gps »

www.kaiaudio.com/projects/t-line.html -не е изобарик но е близо

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivan Rachev »

poseydon написа:
TL частта направиш с подвижна геометрия,
ами и това е вариант, но трябва да се помисли. Аз си мислех, че повече хора ще помогнат, ама явно няма заинтересовани.
мога да помогна след като си готов да ги сравним с хорните за да знае6 с сигурност какво си направил
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от taslak »

Какъв е проблемът тук? При сдвояване на два говорителя, еквивалентния обем се намалява наполовина, а всички останали параметри остават почти непроменени. Така че, дължината на тръбата се пресмята като за един говорител (по някоя методика на М. Кинг или Г. Аугспургер). Намаленият еквивалентен обем на "новия" говорител ще се отрази на обема на тръбата, т.е. на нейното сечение; то трябва да бъде приблизително два пъти по-малко в сравнение с това на един говорител. В зависимост от говорителите това може да води до невъзможност от реализация.

И аз бих куплирал говорителите един срещу друг. Освен това бих махнал най-долната преграда (тази непосредствено до входа на тръбата). Колкото по-малко прегъвания на тръбата, толкова по-малко отражения и ефективната дължина по-точно ще съвпада с изчислената и резултатите от моделирането ще бъдат по-точни.

gps

#8 Мнение от gps »

Според мен при сдвояването на говорителите много по-важно е че се променя Qts в зависимост от начина на свързване -паралел или последователно,а и чувствителноста се променя.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

С две думи - при изобарик:
1. Печелиш обем
2. Губиш увствителност.
Препоръчва се единствено когато малките габарити са водещи в конструкцията.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”