Имам две готови трилентови тонколони(не са купешки) - на които трябва да сменя всички говорители т.к. вече са издъхнали ,но нямам намерение да слагам същите нови. Първото с което се захванах е да си намеря подходящ нискочестотен - пробвах да натъкмя няколко(които имат достатъчно параметри в нета) баса и стигнах дo ES300D .Ето какво се получи с BassBox Pro http://rapidshare.com/files/3207881/Hertz.bb6.html ,но графиката VV малко ме притеснява мога ли да я пооправя като променя размерите на Venta ??Също тонколоните са ми с някакви филтри които още не съм разгадал - сигурно и тях ще сменям ............ще се опитам да намеря оптималния вариант за да свирнат пак точно с новите говорители Имам намерение да си поиграя с тези тонколони.
Последно промяна от Vladimir на Съб Ное 25, 2006 11:24 pm, променено общо 1 път.
Аз като гледам графиката AP първо трябва да пооправиш.
И още нещо като идея - тъй като почти сигурно няма да
захранваш басите с посочените в спецификацията RMS ватове,
смени стойността в страницата с параметрите с нещо по-нормално
като например 150-200W. Това ще ти даде доста по реални резултати
особено на графиките AP, CD и VV.
Gowoрителя става за текущата ти кутия , но евентуално след като го монтираш и чуеш за да се изравни ще трябва да увеличиш размерите на фазоинвертора.Но първо го прослушай в текущото състояние на кутията
след като се включи авто басов говорител в домашна обстановка
нивото на ниските ще бъде с по-слабо възпроизвеждане
самото купе на колата засилва ниските
а според всяка кола има различно усилване
този размер на басс-рефлекса е за следното
1:ако си с по-малка площ при високи нива на музиката и колкото по ниско слизаш ще се чува доста силно свистене като вятър
този ефект се елеминира по няколко начина
А: двата края на басс-рефлекса е като пясъчен часовник ако
си с цилиндрична фуния
Б:правиш ги със по-голяма площ
така свистенето се елиминира
недостатък е че колкото е по-голяма площта на фазоинвертора
той съответно требва да е по дълъг
това самата програма ти го смята
1. Говорителя хич не е лош, спор няма, но според мен не е твърде подходящ за конкретния случай. Има доста голяма чувствителност от 97 dB, а предполагам, че останалите говорители /среда и пищялка/ в това отношение са доста по-скромни. При битовите колони обикновено пищялката е по-чувствителна и се налага да се затихне, но тук ще се окаже, че басът е доста по-чувствителен и най-добре е другите говорители да се подберат така, че да му паснат.
2. Вент с D=52 mm и L=135 mm ще е малък за възможностите на този говорител в смисъл, че при по-високи звукови нива ще започне да шуми от турбуленция. Всъщност тези ли са размерите му в действителност?
Какъв е обема на озвучителното тяло? Опитай да разработиш изцяло нов проект като заложиш параметрите на този говорител и да видиш какви резултати за кутията и басрефлекса ще получиш. Сравни ги с тези на твоята кутия и виж какви са отклоненията.
Реалните размери на фазоинвертора са на снимката и с тях характеристиката се е подобрила.В момента пробвам поне още 10тина говорителя ,но най-добрите резултати само се доближават до това:
П.П. Обема е Total: 49.84l , Fb: 46.98. Сега ще разработя друг проект да видя резултати за кутия и басрефлекс.Имам и pdf на който са показани примерни боксове за говорителя и тях ще сравня.
Сериозно ли някой вярва за тези 97dB?
Aко беше така те само заради този параметър
търсачите на евтинко излизащ ''джангър'' трябваше
да се избиват за него.За съжаление 87dB e доста
по-реалистична цифра.
DLS написа:Сериозно ли някой вярва за тези 97dB?
Aко беше така те само заради този параметър
търсачите на евтинко излизащ ''джангър'' трябваше
да се избиват за него...