passive RIAA tube preamp, MC cartridge.

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

passive RIAA tube preamp, MC cartridge.

#1 Мнение от Daniel Petrov »

Бързам да предупредя четящите с малък опит или без такъв, които ще започнат да задават неадекватни въпроси:
Участието в проекта е за хора, които могат най малкото да си сметнат мощността на резисторите (знаят закона на чичко Георг Ом)... та ако не го можете това, не се занимавайте изобщо с високи напрежения, рискувате да ви убие тока!
По добре четете без да пишете и трупайте опит и знания, няма смисъл да се разводнява темата!

Така, сега по темата:
Предвид на това, че постоянно се говори как не се споделят идеи и схеми в БГ Аудио, искам да споделя тези по долу, предвид на това, че много хора минаха на лампи, пък и има сравнително голям интерес към слушането на винил.
За всички, които никога не са слушали аналогов грамофон:
Дори да имате 1-2 плочи, разходите по това начинание си заслужават!
Не искам да давам обяснения защо, най добре е самите вие да "попиете" впечатления със собствените си сетива.
Мога само да кажа, че разликата между аналогов и цифров запис за мен беше смазваща...
Та.. ето какво ми роди главата днес следобед:

Първата схема:
В нея са използвани любимите ми двойни триоди 6Н3П, като поради малкото усилване на лампата, схемата за усилване по напрежение е тристъпална+катоден повторител в изхода.
Анодния ток за всяко стъпало е 1мА, за катодния повторител е малко повече от 5мА.
Изображение

Втората схема:
Използван е единичния триод 6С2П, като усилвателните стъпала са с едно по малко. За 6С2П е характерен малко по агресивния звук в сравнение с 6Н3П, така, че... кой как си прецени. Изходното стъпало е аналогично с това от първата схема.
Изображение

И двете схеми са без обратна връзка, RIAA корекцията е пасивна.
Захранването е добре да е с кенотронен изправител - примерно 6Ц4П.
Това със захранването ще го бистриме по нататъка.
Стойностите на елементите са ориентировъчни и са на базата на усреднени анодно-решетъчни характеристики, дадени от производителя, т.е. в процеса на реализация е вероятно да се наложи да се доуточнят стойностите на катодните резистори, нали все пак има разлики в партидите...
Естествено е, че ако се използва лампов усилвател, катодния повторител може да се елиминира, при положение, че входното съпротивление на усилвателя на мощност може да е от порядъка на мегаом...
Последно промяна от Daniel Petrov на Пон Авг 14, 2006 2:56 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

И версия номер 4, малко по наточена и с по малко изходно съпротивление... около 12мА аноден ток за 6Н6П...

Изображение

Естествено, както и за предните схеми, вместо катодните резистори на първото и третото стъпало се слагат тримери и след настройката се заменят с постоянни резистори...
Нека да кажат и другите какво мислят, но за мене това е най доброто от всичко, което постнах дотука.
6С2П ще вкара макар и малко агресия в звука, на прима виста ще звучи много добре, но реално ще уморява след продължително слушане.
6Н3П в комбинация с 6Н6П е по универсалното решение за всякакъв вид музика. Пък и това са едни от добре свирещите триоди въобще...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Номер 4 и на мен ми харесва.

Аз бих пробвал и с 6С3П като изходна и една Е188СС входна пак като повторител.

Е188СС е много тиха лампа ако се изкопае от добър производител, чудесна е за входна на коректор където безшумността на входния триод е най-важен фактор.

Така целият коректор ще излезе 4 лампи само без кенотрона.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

Е188СС е трудна за намиране и ще откаже доста хора от начинанието.
6С3П за мен има същия агресивен привкус като 6С2П, но не е проблем да се оразмери същата схема за двете лампи...по късно ще го направя.
Може да се пробва и вариант, при който двата триода на входа са вързани каскодно (не SRPP!), след тях е пасивната корекция и допълнително стъпало общ катод на изхода.
При добро оразмеряване, от каскода (общ катод - обща решетка) ще се извади зверско усилване...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

Daniel Petrov написа:Може да се пробва и вариант, при който двата триода на входа са вързани каскодно (не SRPP!), след тях е пасивната корекция и допълнително стъпало общ катод на изхода.
При добро оразмеряване, от каскода (общ катод - обща решетка) ще се извади зверско усилване...
Съгласен съм

Вместо Е188СС може да се пробва 6Н23П-ЕВ каскодно - всяка втора или трета бройка е много тиха и се намира далеч по-лесно на приемлива цена. Принципно съм голям фен на музикалния характер на ЕСС88 и клонингите й :D
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Daniel Petrov »

Две версии каскод - 3П-Е и 23П-ЕВ, останалото назад е същото...

Изображение

Изображение
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

Супер

Ще пробвам вариант Б като се прибера в София и ще кажа как свири. Ще пробвам и вариант с 6С3П изходна.

Може би и един хубав катоден кондер на изходната ще е добра идея също.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Daniel Petrov »

Да, за да не "остава" звука в катода на лампата.
Трябва да е лоу мю последния триод, ще стане много голямо усилването...
6С3П е с голямо такова.
Аспарух каза, че 23П ще се представи по замазано от 3П, той е за използването на 3П в случая...
Каскода както според него, така и според мен ще се държи по подобие на триод с динамичен товар, т. е. има известни опасения за омазване на нещата.
Иначе е супер, шунтиращия кондензатор е само един в случая...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от joro66 »

Реализирах схема номер 4 с тази разлика, че за изходна използвах Е88СС със съответното преоразмеряване на резисторите + кондензатор паралелно на катодния резистор. И със кондрнзатора който е 750 пф във корекцията свирна с неестественно пресилени високи, оказа се 4е трябва да е (при тези стойности на резисторите) 9.5 нф. Сложих 10. Даниеле, възможно ли е пак да си объркал някоя запетая (да кажем да е трябвало да напишеш 7.5 нф)? Иначе за звука - не може да става дума за сравнение със транзисторен. Заслужаваше си хамалогията.

П.С. Захранването не е с кенотрон поради две причини - липса на такъв и другата - имам готов траф със напрежения за диодно изправяне със средна точка. Иначе отоплението е с изправено. Събрал съм го във кутия от компютърно захранване, ще я облепя със корк и ще я лакирам. Ако някой се интересува от това как изглежда, мога да постна снимки.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Daniel Petrov »

Абе кат' те кефи, слушай го и със 100нФ, 75 микросекунди е корекцията според РИАА, ако си в час с математиката, можеш да си го сметнеш...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”