Хардуерно компресиране
Хардуерно компресиране
Здравейте,
Един приятел ми похвали този форум. Реших да потърся помощ при вас.
Търся икономично, от гледна точка на брой интегрални схеми и време за реализиране, решение за компресия в реално време на до осем аудио канала.
Възможни са няколко варианта за компресия, като най-вероятен е MPEG1-Layer 3, но е добре решението да е гъвкаво и да дава възможност за избор.
Цената на решението е без значение или поне не е голямо ограничение.
Може ли някой да даде идея или да препоръча DSP с подходящ потенциал?
Предварително благодаря!
Търся икономично, от гледна точка на брой интегрални схеми и време за реализиране, решение за компресия в реално време на до осем аудио канала.
Възможни са няколко варианта за компресия, като най-вероятен е MPEG1-Layer 3, но е добре решението да е гъвкаво и да дава възможност за избор.
Предварително благодаря!
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Хардуерно компресиране
Хех...Radomir написа:Здравейте,
Предварително благодаря!

Това е много сложна задача. Не вярвам да намериш готова схема. А и DSP трудно би се справило да компресира 8 канала в реално време.
Моето виждане по въпроса е че с голямо FPGA и дизайн който позволява паралелна работа на всичките 8 процеса ще стане.
По принцип мога да се заема с разработка на подобно устройство, стига да уточним финансовите параметри и срока за изработка на прототип.

Tisho написа: Хех...![]()
Това е много сложна задача. Не вярвам да намериш готова схема. А и DSP трудно би се справило да компресира 8 канала в реално време.
Моето виждане по въпроса е че с голямо FPGA и дизайн който позволява паралелна работа на всичките 8 процеса ще стане.
По принцип мога да се заема с разработка на подобно устройство, стига да уточним финансовите параметри и срока за изработка на прототип.

Знам, че задачката не е лесна и също знам, че едно DSP няма да може да свърши работата.
FPGA-то не е много подходящ вариант именно заради необходимото време за разработка. Търся бързо решение.
Все пак аудио-компресията се използва много и такива решения има - както от гледна точка на хардуера, така и от гледна точка на IP с необходимите алгоритми за компресиране.
Надявам се някой да се е натъквал на конкретна реализация, която с увереност може да посочи като работеща.
Не търся готова схема, а насоки - база на която да стъпя.
Благодаря!
Spartan няма да се справи. Нещо като Virtex 4 може, ама е твъъъъърде скъп, а и времето за разработка бая ще се проточи.Fenkiller написа:Програмируема матрица!
Например Xilinx серията Spartan ще свърши работа.
Дори имат безплатна разработка на програма за МП3 плеър поне за старата серия прогр.матрици.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Проблема е че повечето комерсиални и лесно достъпни решения за свързани с разкомпресиране на звук.Radomir написа:
Благодаря за отговора.
Знам, че задачката не е лесна и също знам, че едно DSP няма да може да свърши работата.
FPGA-то не е много подходящ вариант именно заради необходимото време за разработка. Търся бързо решение.
Все пак аудио-компресията се използва много и такива решения има - както от гледна точка на хардуера, така и от гледна точка на IP с необходимите алгоритми за компресиране.
Надявам се някой да се е натъквал на конкретна реализация, която с увереност може да посочи като работеща.
Не търся готова схема, а насоки - база на която да стъпя.
Благодаря!
Конкретно в твоя случай виждам нещата по следния начин:
8 броя ADC.
Логика обезпечаваща работата на ADC-тата.
FPGA логика за компресиране и подаване на данните към крайното устройство.
Благодаря за мнението.Tisho написа:Проблема е че повечето комерсиални и лесно достъпни решения за свързани с разкомпресиране на звук.
Конкретно в твоя случай виждам нещата по следния начин:
8 броя ADC.
Логика обезпечаваща работата на ADC-тата.
FPGA логика за компресиране и подаване на данните към крайното устройство.
Цифровизирането не стои като задача. Презумпцията е, че се работи в дигитална среда. За FPGA-то вече писах по-горе.
Засега изборът е паднал върху DSP на Texas Instruments и IP на една френска фирма, която твърди че може да се справи с компресията на 8 канала върху един чип.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Radomir написа: Благодаря за мнението.
Цифровизирането не стои като задача. Презумпцията е, че се работи в дигитална среда. За FPGA-то вече писах по-горе.
Засега изборът е паднал върху DSP на Texas Instruments и IP на една френска фирма, която твърди че може да се справи с компресията на 8 канала върху един чип.
Аха, ами това че няма преобразуване на сигнала олеснява нещата.
По принцип DSP-тата на Texas са доста производителни, но ще имате доста проблеми с опроводяването на печатната платка. (ако ще я правите вие) Бързите им сигнални процесори са малко капризни на тема индуктивност и капацитет на писти.

IP с отворен сорс ли ще ви го дадат или затворено (демек само за програмиране) ?
Аз също се интересувам от готови IP-та.
Tisho, става дума за доста париTisho написа:Аха, ами това че няма преобразуване на сигнала олеснява нещата.
По принцип DSP-тата на Texas са доста производителни, но ще имате доста проблеми с опроводяването на печатната платка. (ако ще я правите вие) Бързите им сигнални процесори са малко капризни на тема индуктивност и капацитет на писти.![]()
IP с отворен сорс ли ще ви го дадат или затворено (демек само за програмиране) ?
Аз също се интересувам от готови IP-та.

Същото се отнася и за IP-то - числата са 5-цифрени.
Безплатни работи на високо ниво не се намират. Затова не споменах името на фирмата, от която ще бъде закупено IP-то.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Radomir написа: Tisho, става дума за доста паритака че платката изобщо не е проблем. Има разни софтуери, като HyperLynx на Mentor Graphics, които позволяват предварително симулиране и помагат в дизайна на платки за високоскоростни сигнали.
Същото се отнася и за IP-то - числата са 5-цифрени.
Безплатни работи на високо ниво не се намират. Затова не споменах името на фирмата, от която ще бъде закупено IP-то.
Хм...

Някъде да съм написал че искам нещо без пари ?

Симулацията не е 100% гаранция че дизайна ви ще тръгне от първия път. Никой не може да гарантира (особенно БГ пладкажийниците ) как ще направят платката и какъв матриал ще се ползва за изработка.
IP за пет цифренна сума...

Интересуваше ме името на фирмата понеже се занимавам с разработка на хардуер (основно за обработка на изображения) и също се интересувам от готови IP - та...
Досега не е имало случай да не тръгне. Не говорим за БГ.Tisho написа:Хм...![]()
Някъде да съм написал че искам нещо без пари ?![]()
Симулацията не е 100% гаранция че дизайна ви ще тръгне от първия път. Никой не може да гарантира (особенно БГ пладкажийниците ) как ще направят платката и какъв матриал ще се ползва за изработка.
IP за пет цифренна сума...Може, защо не, но има фирми които за 5 цифренна сума могат да предложат изработка на АСИК.
Интересуваше ме името на фирмата понеже се занимавам с разработка на хардуер (основно за обработка на изображения) и също се интересувам от готови IP - та...
АСИК за 5-цифрена сума ... не ми се вярва много, ама ако знаеш такива фирми - ще ми бъде интересно.
На лично съобщение ще ти пратя линк към фирмата. Те разработват IP-та най-вече за видео.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами преди бях попадал на едни китайчовци, но не запазих инфо-то. Ако искаш ще потърся.Radomir написа: АСИК за 5-цифрена сума ... не ми се вярва много, ама ако знаеш такива фирми - ще ми бъде интересно.