Метализация на писти...
Метализация на писти...
Бихте ли предложили някоя сравнително проста и лесна за изпълнение в домашни условия рецепта за покриване на пистите на готова платка с тънък слой калай (чувал съм че му казват метализация, но не съм сигурен
)...

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Метализация на писти...
Става лесно...kalmara написа:Бихте ли предложили някоя сравнително проста и лесна за изпълнение в домашни условия рецепта за покриване на пистите на готова платка с тънък слой калай (чувал съм че му казват метализация, но не съм сигурен)...
Ширмовка с тинол, поялник с температура около 250 градуса.
Колофон, спирт и накрая ацетон за измиване на калайдисаната платка.

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Разтваряш колофон със спирт.kalmara написа:Ами тогава би ли ми обяснил малко по-подробно твоят начин, защото от тези две изречения не мога да разбера точно технологията...
Почистваш добре платката от окиси.
След което нанасяш спиртно-колофонения разтвор на платката.
Вземаш ширмовката и с човката на поялника търкаш леко по местата които искаш да калайдисаш, като внимаваш да не прегряваш платката че лесно се отлепят писти по този начин.

И накрая с четка и ацетон измиваш.
Един съвет. Първо калайдисвай и после пробивай платката.
Че ако го направиш по обратния ред ще имаш доста проблеми с отворите.

Последно промяна от Tisho на Съб Юли 15, 2006 3:35 pm, променено общо 1 път.
Дотук - добре, само работата с ширмовката немога да схвана баш... Калайдисан многожилен кабел може ли да се ползва??Tisho написа:Разтваряш колофон със спирт.
Почистваш добре платката от окиси.
След което нанасяш спиртно-колофонения разтвор на платката.
P.S. Има ли някакво определено съотношение на колофон:спирт ??
Поради капилярния ефект, излишика от калая си остава на ширмовката - постига се много равномерно покритие.
Ширмовка от коаксиален кабел, 100 ватов поялник, от ония със закривените човки - ширмовката се нанизва и подвива, така че да се получи втори слой, и с много колофон и малко калай се търка по пистите (за предпочитане по дължина).
Малко проби, и дори 12 mil пистички не се отлепват
Ширмовка от коаксиален кабел, 100 ватов поялник, от ония със закривените човки - ширмовката се нанизва и подвива, така че да се получи втори слой, и с много колофон и малко калай се търка по пистите (за предпочитане по дължина).
Малко проби, и дори 12 mil пистички не се отлепват
Вчера си купих принтерче най-накрая (XEROX Phaser 3317) и си направих една платка за антиинсекта на Дърт Инструктор, но не със тяхната платка, а със разработка на един приятел, и пробвах метода с калайдисването. Във една метална капачка от водка Флирт (само да не се счете като реклама това
) слагам спирт и колофон, стрит на прах, след това със запалката отдолу докато започне спирта да ври за да се разтопи колофона, след това го нанасям с малко парцалче и натам го правих със многожилен кабел, стана 90% към супер останалите 10% са на няколко места където останаха неравни островчета с калай, моля си пак да ми кажете от къде точно да сваля въпросната преплетена ширмовка...
P.S. Между другото някой знае ли как се принтират pdf-и огледално

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами...kalmara написа:Вчера си купих принтерче най-накрая (XEROX Phaser 3317) и си направих една платка за антиинсекта на Дърт Инструктор, но не със тяхната платка, а със разработка на един приятел, и пробвах метода с калайдисването. Във една метална капачка от водка Флирт (само да не се счете като реклама това) слагам спирт и колофон, стрит на прах, след това със запалката отдолу докато започне спирта да ври за да се разтопи колофона, след това го нанасям с малко парцалче и натам го правих със многожилен кабел, стана 90% към супер останалите 10% са на няколко места където останаха неравни островчета с калай, моля си пак да ми кажете от къде точно да сваля въпросната преплетена ширмовка...
![]()
Едно време продаваха коаксиален кабел Севлиювско производство.
Беше с плетена ширмовка.

Идеална е за целта.
А за огледалното печатане виж настройките на принтера, някой могат от там да обръщат картинката.