Метализация на писти...

Съобщение
Автор
Nikolai Nikolov

Метализация на писти...

#1 Мнение от Nikolai Nikolov »

Бихте ли предложили някоя сравнително проста и лесна за изпълнение в домашни условия рецепта за покриване на пистите на готова платка с тънък слой калай (чувал съм че му казват метализация, но не съм сигурен :roll: )...

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от toroid »

Продават се такива течности за корекции на прекъснати писти особено за дистанционни ги ползват.В едно малко шишенце са и вървят с четчица като за рисуване.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Метализация на писти...

#3 Мнение от Tisho »

kalmara написа:Бихте ли предложили някоя сравнително проста и лесна за изпълнение в домашни условия рецепта за покриване на пистите на готова платка с тънък слой калай (чувал съм че му казват метализация, но не съм сигурен :roll: )...
Става лесно...

Ширмовка с тинол, поялник с температура около 250 градуса.
Колофон, спирт и накрая ацетон за измиване на калайдисаната платка. :wink:

Nikolai Nikolov

#4 Мнение от Nikolai Nikolov »

Ами, на мен ми бяха казвали че се прави някак си по галваничен път, във ваничка със определено съотношение тинол, колофон и някакви други неща имаше също...

P.S. По колко вървят тея шишенца там при теб, защото незнам тук дали ще има подобно нещо :(

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Tisho »

kalmara написа:Ами, на мен ми бяха казвали че се прави някак си по галваничен път, във ваничка със определено съотношение тинол, колофон и някакви други неща имаше също...

P.S. По колко вървят тея шишенца там при теб, защото незнам тук дали ще има подобно нещо :(
Да става ама е нетрайно покритието. :wink:

Nikolai Nikolov

#6 Мнение от Nikolai Nikolov »

Ами тогава би ли ми обяснил малко по-подробно твоят начин, защото от тези две изречения не мога да разбера точно технологията... :roll:

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Tisho »

kalmara написа:Ами тогава би ли ми обяснил малко по-подробно твоят начин, защото от тези две изречения не мога да разбера точно технологията... :roll:
Разтваряш колофон със спирт.
Почистваш добре платката от окиси.
След което нанасяш спиртно-колофонения разтвор на платката.

Вземаш ширмовката и с човката на поялника търкаш леко по местата които искаш да калайдисаш, като внимаваш да не прегряваш платката че лесно се отлепят писти по този начин. :wink:

И накрая с четка и ацетон измиваш.
Един съвет. Първо калайдисвай и после пробивай платката.
Че ако го направиш по обратния ред ще имаш доста проблеми с отворите. :wink:
Последно промяна от Tisho на Съб Юли 15, 2006 3:35 pm, променено общо 1 път.

Nikolai Nikolov

#8 Мнение от Nikolai Nikolov »

Tisho написа:Разтваряш колофон със спирт.
Почистваш добре платката от окиси.
След което нанасяш спиртно-колофонения разтвор на платката.
Дотук - добре, само работата с ширмовката немога да схвана баш... Калайдисан многожилен кабел може ли да се ползва??
P.S. Има ли някакво определено съотношение на колофон:спирт ??

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Tisho »

Ами да се получи гъст раствор.

А за ширмовката използва се като я сложиш на платката и с поялника я разкарваш напред-назад.
Затова трябва да си добавил малко тинол предварително.
Използвай плетена ширмовка. Обикновен многожилен кабел се разплита лесно и е по трудно с него. :wink:

Nikolai Nikolov

#10 Мнение от Nikolai Nikolov »

ОК, мерси много за помощта, в понеделник като купиме принтер (нааай-накрая предумах тати :prayer: ) ще направя една платка и ще го пробвам този метод :D

Аватар
iliandj
чете
Обратна връзка:

#11 Мнение от iliandj »

Добре, каква ти е идеята точно със ширмовката, да можеш да покриваш по-голяма част едновременно ли или да става по-равномерно ? Аз си ги калайдисвам направо с тинола и поялника (след спирта с колофона).

georgek

#12 Мнение от georgek »

Поради капилярния ефект, излишика от калая си остава на ширмовката - постига се много равномерно покритие.
Ширмовка от коаксиален кабел, 100 ватов поялник, от ония със закривените човки - ширмовката се нанизва и подвива, така че да се получи втори слой, и с много колофон и малко калай се търка по пистите (за предпочитане по дължина).
Малко проби, и дори 12 mil пистички не се отлепват

Аватар
iliandj
чете
Обратна връзка:

#13 Мнение от iliandj »

Мерси много за подробния отговор.

Nikolai Nikolov

#14 Мнение от Nikolai Nikolov »

Вчера си купих принтерче най-накрая (XEROX Phaser 3317) и си направих една платка за антиинсекта на Дърт Инструктор, но не със тяхната платка, а със разработка на един приятел, и пробвах метода с калайдисването. Във една метална капачка от водка Флирт (само да не се счете като реклама това :lol:) слагам спирт и колофон, стрит на прах, след това със запалката отдолу докато започне спирта да ври за да се разтопи колофона, след това го нанасям с малко парцалче и натам го правих със многожилен кабел, стана 90% към супер останалите 10% са на няколко места където останаха неравни островчета с калай, моля си пак да ми кажете от къде точно да сваля въпросната преплетена ширмовка... :roll:
P.S. Между другото някой знае ли как се принтират pdf-и огледално :D

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Tisho »

kalmara написа:Вчера си купих принтерче най-накрая (XEROX Phaser 3317) и си направих една платка за антиинсекта на Дърт Инструктор, но не със тяхната платка, а със разработка на един приятел, и пробвах метода с калайдисването. Във една метална капачка от водка Флирт (само да не се счете като реклама това :lol:) слагам спирт и колофон, стрит на прах, след това със запалката отдолу докато започне спирта да ври за да се разтопи колофона, след това го нанасям с малко парцалче и натам го правих със многожилен кабел, стана 90% към супер останалите 10% са на няколко места където останаха неравни островчета с калай, моля си пак да ми кажете от къде точно да сваля въпросната преплетена ширмовка... :roll:
P.S. Между другото някой знае ли как се принтират pdf-и огледално :D
Ами...
Едно време продаваха коаксиален кабел Севлиювско производство.
Беше с плетена ширмовка. :wink:
Идеална е за целта.
А за огледалното печатане виж настройките на принтера, някой могат от там да обръщат картинката.

Заключено

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”