Ето ми идеята :
Кутиите за TVM-ите ще са 2 - по 2 TVMа в кутия заедно с отделение за FRS-ите.
Смятах правих проби с Bass Box 6 Pro и достигнах до следната конфигурация, която ми се вижда най-удачна :
Кутията е с размери 1100х280х350 (височина/ширина/дълбочина) и при 18мм материал, се получава вътрешен обем от 75,5 литра.
Басрефкелторът, е настроен с дължина 100мм и диаметър 80мм, вероятно ще сложа някаква PVC тръба, тъй като вероятно няма да намеря готов рефлектор с такива размери.
При така направени настройки, големина на кутията и зададени параметри на говорителите спрямо дадените характеристики на производителя, получавам Fb 35Hz u F3 40,21Hz. Груповите закъснения, според програмата, са 5,24мс при 35,3 херца.
Настройката на ватата е "Normal", басрефкелсът е кръгъл "flush".
За FRS 8 M-ките пък се колебая между няколко варианта :
1. Басрефлекс с рефлектор с променливо сечение - 60мм в задната си част и 70мм в предната "flare". Oбем 3,33 литра в отделни кутии, като така настроено би трябвало резонансната честота на кутията да е почти изравнена с тази на говорителя, да се избегне голям ход и стръмно орязване даже без филтри от 100тина хз на долу. Размери на кутията 29х19х14см (височина/ширина/дълбочина) Говорителчетата 1 под друго.
2. Същото като горното, кутията с подходящи размери за да се запази обема от 3,33 литра, а именно 121/180/350мм (височина, ширина, дълбочина). По този начин ФРСите ще са в една камера в ТВМ-ската кутия.
3. В кутия с затворен обем с размери 90/280/350, така ще си осигуря ход НЕ превишаващ 4мм при 100хз и 60 вата мощност (т.е. при максимални усилвания, отново ще е безопасна амплитудата) и съвсем, съвсем нормални амплитуди при мощности от порядъка на 30-40 вата, до към 70тина на цялата колона с 2фрс-а и 2ТВМ-а.
Също така тъй като слушам предимно рап, т.е. преобладаващ бас, се чудя къде би било най-удачно да се разполжи басрефлексът според вас ?
За ТВМ-ите смятам, че ще е най-удачно да са максимално приближени до ФРСите, т.е. в горната част на колоната, и непосредствено (на към ДО 10см) от долният ТВМ да сложа бас рефлекса ?
Приемам всякакви предложения, подкрепени с параметри като доказателства, за това как според вас би било най-добре да се направят колоните, при наличието вече на говорители, имам си и филтри за ТВМ-ите, би трябвало да режат на към 200хз.
Също така МНОГО МОЛЯ, за едно чертежче, как да направя свържа оптимално говорителите, така че крайният товар да остане 8 ома, в краен случей 4 ома, тъй като усилвателя ми се тормози с съпротивления под упоменатите, а именно МИН 4ома.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
И тъй като гледам и филми, ми се ще да помогнета малко и за suboower-a ми.
Говорителят е двунамотков Hertz - 250D, не дейте да се карате, че е кар спийкър, взет е преди доста време, когато все още главното в главата ми беше ниска резонансна честота + много "ватове" и високи децибели, без оглед на това дали всъщност параметрите са верни и в какви случаи.
И въпроса е, тъй като е вероятно поне на купони да пускам съб-а заедно с колоните, то ще се очаква от него поне да не разваля много звука, та вие как мислите - дали ще е по-удачно да се гони ударност от него или ниски честоти за киното ?
Лично аз клоня към киното - т.е. ниски честоти.
Дилемата е породена от това, че при гонене на МАХ ниска честота, нещата отиват към 20-25мс групови закъснения, което както всички знаем е МНОГО лош показател.
Та вие как мислите, да го шибна в една затворена кутия, като ще имам ударност или да го натикам в 63 литра кутия с "вграден басрефлектор" т.е. част от кутията, като във въпросната кутия с "басрефкелс" с размери 30мм височина, 200 ширина и 200 дълбочина, настройката идва на 35хз, получавам 0,4 Дб при чувствителност на говорителя 86дб (по сметки на програмата, ще ходя да меря баса през седмицата) на 30хз и закъснения 17мс.
В затворен обем пък, бас бокс ми дава размер на кутията 306мм стена на куб, което прави 19 литра, и Ф3 на 35хз.
По този начин получавам 5мс групови закъснения при 30хз, които пък получавам на -6дб при 100 вата мощност, което пък прави 103дб.
35хз, пък ги получавам на -1,7дб и 5,6 мс групови закъснения.
Та моля помогнете да избера най-удачният вариант, предвид, че колкото повече време прекарвам в форумът, толкова по-взискателен ставам към системата си и се опитвам да догонвам поне с малки темпове изискванията ми към нея