SUB с Hertz ES250

Съобщение
Автор
The_voice
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

SUB с Hertz ES250

#1 Мнение от The_voice »

Здравейте. Тръгнах да правя суб за дом. кино за в къщи.
Спрял съм се на говорител Hertz ES250. Знам, че е за Car audio, но не можах да намеря друг подходящ за MAX 120 лв.
По спецификация представлява това:
Driver Properties
Name: ES 250
Type: Standard one-way driver
Company: Hertz
No. of Drivers = 1
Fs = 27, Hz
Qms = 3,23
Vas = 55,4 liters
Cms = 0,33 mm/N
Mms = 105,8 g
Rms = 5,53 kg/s
Xmax = 9, mm
Xmech = 14,5 mm
P-Dia = 210, mm
Sd = 343,8 sq.cm
P-Vd = 0,309 liters
Qes = 0,41
Re = 2,6 ohms
Le = 2,42 mH
Z = 4, ohms
BL = 10,67 Tm
Pe = 250, watts
Qts = 0,364
no = 0,256 %
1-W SPL = 86,24 dB
2.83-V SPL = 91,11 dB
Повече инфо TУK

Като дизайн на кутията си харесах това:
Изображение Изображение

Според BassBox 6 pro. при 60 литрова кутия с фазоинвертор настроен на 34Hz, фи= 105мм и дължина на тръбата 313,4 мм (б@хти и бурията) се получава:
Изображение

Обаче имам проблем с фазоинвертора. Не мога да направя симулация на дизайна който съм си избрал.:( Другото е, че кутията става прекалено голяма...
Очаквам всякакви мнения и препоръки относно проекта.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Sylis »

Щом ще е за вкъщи спокойно можеш да минеш с малко по ниска настройка на ФИ от посочената от теб (34 хц),например 30 хц,ама закъсненията ти се получават едни....не ти е работа.Смъкваш от обема в такъв случай на 45 литра,а настройката на ФИ ти става 27-28 хц.Спада в АЧХ в случая започва по ортано но това можеш да го коригираш с кросовера после ;) (Щом ще е за кино,можеш да минеш и с този вариянт).Дизаина на кутииката е добър но басрефлекс с такава форма и размери малко ще те поизмъчи и след това ще си имаш неприятности с острите ръбове които се получават на по 90 градуса и завихрянията :) Изпитал съм го на свой гръб това.По добър вариянт е ФИ с променливо сечение или прав но сечението кръгло ;)
Ако имаш други питанки ще помагаме с каквото можем.Успех ;)

The_voice
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от The_voice »

Аз гледах да се получи колкото е възможно по-линейна характеристика в областа на най-ниските честоти. Естествено гледам и да слезе колкото може по-надолу. Май ще се примиря с големия обем. То където са 45 литра там са и 60 :D Таман жената ще има още един рафт в хола :twisted:
Чуденката за ФИ обаче остава... Ако е кръгъл порта - ясно, но какви трябва да са размерите за дизайна, който съм избрал?

п.с Някой има ли впечатления от този Hertz?

jaredharet

#4 Мнение от jaredharet »

Ами да аз съм със ES300 а един приятел е с този и двамата сме доволни.
Ако сега си купувам говорител отново ще е hertz.
Според мен за парите си е най доброто което можах да намеря

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Ivo_Hristev »

The_voice написа: п.с Някой има ли впечатления от този Hertz?
Не вярвай сляпо на характеристиките които дава производителя. ако все пак си го купил - пусни го да се раздвижва и след това измери параметрите. Чак тогава симулирай пак. И включи в симулацията паразитното влияние на порта.

Някъде по авто раздела имаше статия как се смята разликата в дължината на изчисленият кръгъл порт и този който ти си избрал. Като насока само - площта на отвора трябва да е същата както на изчиленият кръгъл, а дължината по-малка.

gps

#6 Мнение от gps »

Аз бих предпочел правоъгълния фазоинвертор пред кръглия и особенно ако се направи с променливо сечение.Но понеже дъното на кутията се явява едната стена на фазоинвертора -реалната дължина на фазоинвертора ще бъде по-малка от изчислената.Впрочем Hertz имат суб за кола с такъв правоъгълен фазоинвертор-виждал съм го по магазините а и в нета имаше статия за този суб.

The_voice
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от The_voice »

Аз говорителя още не съм го купил. Просто ми се видя "ставащ" за целта, пък е и сравнително евтин. До колкото гледам е за използване в кутия. Ако можеш да ми предложиш нещо добро на цена до 120 лв. ще те посрещна с отворени обятия. ;)
Колкото до големината на кутията по-голяма няма да я направя.;)

gps

#8 Мнение от gps »

8 инчовите на ТВМ сме ги разкатали в този форум :wink: -има проекти за ТЛ ,за бандпас 6-ти ред, за обем с фазоинвертор, за затворен обем.Определено в ТЛ с ТВМ 226 07 ще ти свърши работа като суб но размерите на кутията........Субсоник-много съм любопитен кои са тези говорители с ниска Fs малък Vas и голям Xmax :wink: Така както го описваш-това са параметри на типичен говорител за караудио........ като прибавим и такива 'екстри" като ниска чувствителност, лоши импулсни характеристики и така нататък.Да не забравяме че юзъра дефинира бюджет до 120 лв така че няма смисъл да му се препоръчват разни екзотични модели говорители :wink:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivo_Hristev »

Subsonique написа: Още повече че за домашно кино много по-ниско от 40 Hz няма да ти трябва да слизаш.
По - скоро има смисъл от суб с долна гранична под 40 херца само за домашно кино ( справки - статията "Спектърът на музикалният сигнал" ).
Subsonique написа: В стаята си можеш да разчиташ на някакъв сериозен gain едва под 20 Hz.
Това не зависи ли от размера и геометрията на стаята? Мисля че горното определение е доста общо и меко казано неточно.

The_voice
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#10 Мнение от The_voice »

Правих още няколко симулации с BassBox и "заковах" обема на 63 литра.
Програмата може да смята ФИ със сечение различно от кръгло, но оказва ли влияние на сметките разположението на порта? В смисъл, че аз хубаво смятам правоъгълно сечение, но в дизайна, който съм избрал е малко по-различно... 8O

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Sylis »

The_voice написа:"заковах" обема на 63 литра. 8O
С каква настройка за ФИ смяташ обема 63 литра...над 30 хц закъсненията се изместват вече към 35-40 хц и мазалото става голямо ;),него ли мислиш да слушаш.Ако си се спрял на този говорител търсиш максимално малък обем (е, така няма да слезеш кой знае колко ниско но поне ще става за слушане)и ниска настройка на ФИ,ако не това ТВМ 226 07 в ТЛ...;).Пак си прегледай симулацията и обърни повече внимание на графата GD

The_voice
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#12 Мнение от The_voice »

С каква настройка за ФИ смяташ обема 63 литра...над 30 хц закъсненията се изместват вече към 35-40 хц и мазалото става голямо ;),него ли мислиш да слушаш.Ако си се спрял на този говорител търсиш максимално малък обем
ФИ на 26хц
Обема няма значение. Реших, че може да се жертва някой и друг литър за сметка на звука. Жената и тя няма нищо против... вече :D Искам да слиза максимално ниско и характеристиката да е максимално равна. Според теб как ще е най-добре?

п.с. Утре смятам да почвам кутията.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Sylis »

Един съвет...не бързай толкова с кутията.По-добре първо си купи говорителя,остави го няколко дни да се пораздвижи(поне 50 часа на 18-20-22 хц,като след първите няколко часа вече можеш да го насилиш и на Xmax),измери му Т/С параметрите,след това ги въведи отново в някоя от програмките (Аз лично предпочитам winISD,защото дава по реални неща ;)) и виж какво ще ти покаже,за да няма хъка мъка после като има несъвпадения от даташиит-а даден от производителя ;)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

Войс, виждам, че нямаш много опит в проектирането на акустични системи...няма лошо, всички сме тръгнали от нулата...
Съвета ми е да не целиш максимално слизане надолу...Системата не работи...Изнасилване с обем и съответен фазоинвертор ще ти изиграе лоша шега с вял и размазан бас, без неоходимата пъргавина и цялостност....няма да имаш удар и живинка...Натоварването с несвоиствени честоти намалява и реално мощтността на говорителя, защото той се мъчи да възпроизведе нещо, което не може...
Поне аз така мисля....Освен ако...не го сложиш в хорна :D 8) Нали нямаш ограничения с мястото :!:

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от Sylis »

oceanman написа:Натоварването с несвоиствени честоти намалява и реално мощтността на говорителя, защото той се мъчи да възпроизведе нещо, което не може...
Освен ако...не го сложиш в хорна :D 8) Нали нямаш ограничения с мястото :!:
Ей на това му се вика добра идея.Даже може да се каже,че си извадил и късмет,с този говорител ако не ме лъже паметта имаше една темичка в "1 kW" доколкото си спомням ;)Може и да ти е от полза ако се решиш на такъв тип акустично оформление ;)

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”