фазоинвертор тип :пясъчен часовник:

Съобщение
Автор
gps

фазоинвертор тип :пясъчен часовник:

#1 Мнение от gps »

попаднах на интересен материал .който е любопитен - на www.avtozvuk.com - на :рубрики : после на :понятия: - на статията :фазоинвертор-короче!: идеята е да се скъси максимално фазоинвертора ( като се запази Fr разбира се ) с цел избягване нежелани шумове и т.н. присъщи за дългите ф.и. направих проба с ф.и. с дължина 125 mm. с форма на пясъчен часовник с правоъгълно сечение 50x54 mm. в най тясната част .оказа се (както и беше аргументирано в статията ) че е равностоен на тръба с диаметър 80mmx200mm дължина .пробите направих с pioneer ts-w305c в подходящ обем .при макс.ощност тръбата започна да :диша: докато :пясъчния часовник: остана :равнодушен: към напъните на говорителя . изработката на такъв ф.и. e лесна -аз го направих от 12 mm. MDF и лепило за 20-тина минути . и нещо чисто субективно - малкия симпатичен правоъгълен отвор се вписва по-добре в дизайна на кутията отколкото големите тръби ( в които малките деца много обичат да крият разни играчки) :D

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#3 Мнение от Dman »

за тази цел ползвам дорник с който се формира симетрично стандартна пвц тръба, много по лесно е и практично...завихрянията в порта се намаляват до минимум..
демон беше поствал някъде из форума статия за влиянията на формата на порта

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dman »

дорника е формата върху който се натиска пвц тръбата след като се нагрее..изчаква се 30-на секунди да изстине тръбата и като се отдели от дорника формата и се запазва.. тази процедура се повтаря неколкократно след скъсяване на тръбата, тъй като се търси в крайна сметка настройка на кутията на определена честота

gps

#6 Мнение от gps »

купих си от магазин готови фазоинвертори d=64мм l=110мм(имаше и d=50мм)които завършват с доста плавен преход (като рупор) за 2лв единия.като съединих два такива се получи перфектен "пясъчен часовник" .така необходимоста от формоване с дорник отпада а и външния вид е перфектен.днес ги мотирах на едни 1м високи но за съжаление сравнително плитки (30см) колони получи се идеално ако ползвах стандарнни цилиндрични фи просто нямаше как да се съберат (освен ако не са d=50мм което хич не ме устройваше).нч е 8" infinity вч е sony заслужаваше си да прежаля 8лв за фазоинвертори!

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#7 Мнение от 100 »

Мисля, че бях пуснал един превод по въпроса-"Геометрия на басрефлексната кутия и възпроизвеждането на ниските честоти:аеродинамичен подход", но май още не е публикувана. Тази статия е от двама французи, изнесена на една от конференциите на AES. Наскоро в Мембрана.ру срещнах материал, че вече серийно се произвеждат озвучителни тела по тази идея (патентована, между другото). Във всеки случай там се казва, че басрефлексната тръба трябва да бъде от двете си страни като сопло на ракетен двигател (т.е. подобна на параболична чаша), при което освен, че напълно се избягвали завихрянията, се увеличавало и излъчването на басрефлекса. Сега чакам един материал за оразмеряване на ракетни сопла, за да пробвам.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Оппааа, ново приложение на Лаваловата дюза ;)
Изображение

gps

#9 Мнение от gps »

нешо май ми се объркаха понятията.доколкото си спомням при дюзата на Лавал имаме първо компресиране чрез късо стръмно стесняване а после плавно параболично разширение-целта е да се получи уплътняване на потока по оста .има такива вч рупорни говорители правят висок SPL но звука хич не ми харесва-доколкото знам се търси покриване на по-големи разстояния с силен звук но за сметка на качеството му.а за реактивен принцип -не мога да си го обясня, ще видя в мембрана.ру.а статията на 100 искам да я прочета непременно-къде да я намеря? p.s. при дюзата на лавал нямаше ли някакъв конус в средата на рупора?

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#10 Мнение от 100 »

Дай си e-mail-a-ще ти я пратя в PDF на български, защото до колкото си спомням, беше публикована още по времето на dir-bg, а тук май не, защото не я намирам в архива. Имам и други статии за формата на прохода, но са си на английски, не ми остава време на последък да превеждам. А в мембана.ру е научнопопулярна статия, че се произвеждат озв. тела с такива проходи, не помня вече заглавието. Има и снимки.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Teodor Gugulanoff »

quad написа:.. isti4ane prez diuza ..:
quad, да не би да сме колеги ? Беше хубаво при горното изложение изрично да подчертаеш, че течностите и газовете са много различни в поведението си при изтичане .. особено пък паро-течностни смеси.

Към 100 - пробвай с Флоу ТриДе, има/ше го на пл-д Сл., а ако го няма и те интересува - обади се.

Поздрави,
Теодор
Изображение

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Teodor Gugulanoff »

quad написа: Predpolagam 4e ima razlika,vapreki 4e prepodavatelq kaza 4e e sa6toto...
Не е същото, най-малкото заради много малката свиваемост /по точно - несвиваемостта/ на течностите - до определени стойности на налягането.
Bih se radval,ako razqsni6 po-podrobno v kakvo se izrazqva razlikata v povedenieto
С удоволствие, но ще излезем съвсем от темата, та дори и от форума.
..Kato izkliu4im u4eneto prez godinata,za tozi ispit imah samo 2 dni,taka 4e sam pove4e ot dovolen.Izob6to vsi4ko razli4no ot 2 e ok:)
Поздравления; аз бях на същия принцип ;) ... А останаха ли кораби на които да плавате после ;) ?
Успех и на следващите изпити !
Теодор
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”