Чам? :)

Съобщение
Автор
boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Чам? :)

#1 Мнение от boris_valkov »

Здравейте :)
Аз съм нов потребител на форума :) и имам следния въпрос - в момента съм в процес на конструиране на озвучителни тела и искам средночестотния говорител да бъде отделен в отделна кутия (сферична) върху основния обем за баса но се чудя дали ако я направя от чам, тъй като по-лесно се обработва, няма да се получат нежелани резонанси или други неприятни ефекти. Между другото на този говорител се подават честотите м/у 500Hz и 3 kHz.

благодаря предварително

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#2 Мнение от Dman »

Боре кажи спикерите да видим за какво иде реч..Лично аз бих правил сфера за от Сеас нагоре..;))

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от boris_valkov »

да започна първо че са трилентови
н.ч. Вифа 10" от класическата серия
ср.ч Вифи пак от тая серия
в.ч Пиърлес дт 105 :)
трябва да звучат хубаво, а ми е много мерак да сложа средите в сфери понеже до колкото знам разлика се усеща :D

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#4 Мнение от Dman »

Искаш да кажеш сферата да е над основния обем..а за високите още една сфера ли отгоре ? Би ли казал ако не е проблем точния модел на средите ? Бях гледал в некъв руски сайт как може да се направи сферата от плоскости...ще пробвам да потърся линка че нямам никакви спомени как бях попаднал на него..

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от boris_valkov »

M13MG-07-08 :) в интернет не намерих информация за конкретния говорител. То е била някаква специална серия и е с конусче в средата.
А по въпроса за пищялките най-вероятно ще са в основната кутия.
Пък за руския сайт и аз бях попадал на един, но и аз въобще не си спомням как и къде :)

А все пак дали ще е проблем ако използвам чам?

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#6 Мнение от Dman »

а тия с конусчетата определено ми допадат..не знам конкретния модел , по принцип някакси ми допадат..
Според мен като демпваш добре отвътре сферата с Боди и вата например , ще стане работата...даже може да сложиш стъклена , тъй като обема е затворен..
а това ъпгрейд ли е на колоните ти , или така си ги замислил да ги правиш ?

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от boris_valkov »

тея с конусчетата и на мен много ми харесват :)
аз бях харесал други ама тея като ми ги показаха :D
А сферите вътре ше ги натъпча с много вата имам от тая като дунапрен.
Иначе колоните така съм ги замислил :) много ми хареса идеята, а и теоритически разлика трябва да има доста забележима и то конкректно в този честотен диапазон. :idea:

Между другото да попитам, ватата която ще сложа в основния обем (Само на задната стена и евентуално на тавана) трябва ли да се взима под внимание за обема? това малко не мога да си го обясня... все пак измества някакъв обем, но не е и плътна :?:

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#8 Мнение от Dman »

Да ти кажа честно ако има едни хубави среди, съм супер навит на трилентова колона..ама такива среди , дето да си падат отгоре сами...иначе като знам какво ме чака с филтъра..

Основния обем ако не е затворен, умерено вата...
Дунапрена като идея не ми харесва..както много пъти е казвано във форума , синтетична вата от магазините за платове е едно добро решение..
притеснява ме че с високите връзването ще е проблемно..ако беше фулреинж в сфера , подпряна откъм бас... пробата ще покаже..

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от oceanman »

Аз съм правил полусфера за пищялката....Много тегкарско излезе...Няколко обръча от дебел щпертплат и мнооооооооого пилене с раша...Ама иначе беше гъзарско....Говорителите бяха SEAS Excel...
Това дето си го замислищ ще стане добре,според мен....

Zmej

#10 Мнение от Zmej »

oceanman написа:...Говорителите бяха SEAS Excel...
Е за този говорител бих пилил и рязал всичко както в Ролс-Ройс.... На ръка, ако ще и с шкурка 500... :wink:

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от boris_valkov »

Еми аз съм ги измислил теоритически как ще станат :)
сментал съм ги вече и ги пооптимизирах откъм рязане/пилене
остава единствено да видя какъв ще е резултата.

И все пак дали чам е подходящ материал? Първоначално мислех да са от мдф, само че истинско дърво би се държало по-добре на толкова рязане и пилене :)

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от boris_valkov »

ASE, благодаря много за линка, аз ушким търсих доста, но... :)
А тези говорители ги купих миналия месец, дори може би по-малко от месец от ПАС, но мисля че бяха последните. За цената честно казано не знам точно колко беше, понеже ми ги смятаха сумарно, но беше около 40лв единия.
:D

AdsBot [Google]

#14 Мнение от AdsBot [Google] »

Ïîíåæå ïèòàøå çà ÷àìà - ÍÅ !!!!
Òîâà å íàé- íååäíîðîäíîòî äúðâî èçîáùî! Íèêîé íå ïðàâè ìóçèêàëåí èíñòðóìåíò îò ÷àì (îñâåí çàâîä "Êðåìîíà"- Êàçàíëúê, àìà òîâà å ùîòî èì å òîëêîç àêúëà). Çàðàäè ñìîëàòà å, íî íå ìîãà äà îáÿñíÿ çàùî. ßñíî å, ÷å íå ñå òúðñè òðåïòåíå íà äúðâîòî, êàêòî å ïðè ìóçèêàëíèòå èíñòðóìåíòè, íî ÷àìà äàæå íå å è ìàñèâíî äúðâî. Ïî- äîáðå ñå íàáóòàé ïîâå÷å çà áóê èëè äúá (íî ïîíåæå ñà äîñòà õîìîãåííè è "ñòåãíàòè" êàòî äúðâåñèíà, ùå òðÿáâà ìàé ñ âàòà äà îáèðàø).
Ïî ïðîñïåêòè íà óâàæàâàíè ôèðìè çà êîëîíè (âñÿêàêâè), ãëåäàì ÷å ìàñîâî ãè ïðàâÿò îò ÏÄ× (èëè ÌÄÔ) - çà äà íÿìà ðàçòðåïåðâàíå, à îòâúí îáëèöîâàò (çà ïî- ñêúïèòå ìîäåëè) ñ ÷èñòî äúðâî (5ìì ôóðíèð íÿêàêúâ)

------
ÏÑ. Ùî íå ìîãà äà ñå ðåãèñòðèðàì !!!????!!?

Bass_Man

#15 Мнение от Bass_Man »

ПДЧ-то си е перфектния материал :twisted: :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”