Търся схема на лампова RIAA...
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Търся схема на лампова RIAA...
Работеща,изпробвана.
Благодаря!
Благодаря!
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- beron
- чете и пита
- Обратна връзка:
Re: Търся схема на лампова RIAA...
http://img164.imageshack.us/img164/1401/36611043.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Нещо такова ли?
Нещо такова ли?
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Благодаря Беро!
Може ли цялата статия?Правил ли си я тази схема?
пп.
Сега видях,че във vinil Simon е предложил нещо интересно.
Може ли цялата статия?Правил ли си я тази схема?
пп.
Сега видях,че във vinil Simon е предложил нещо интересно.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- beron
- чете и пита
- Обратна връзка:
Не съм. Оглеждам се за нещо подходящо и ми попадна само схемата. Но едноламповата във винил-а ми допада повече.
- cecoEL34
- има опит
- Обратна връзка:
Това работи при мен в момента :
Само , че с входни трансформатори 1:15 , без катодни кондензатори и без R2 . Използвал съм РСС88 . R12 е преди връзката С8/R9 ."Deep Purple" e стил на живот .
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Благодаря Цецо! Точно нея ще реализирам,но с моите лампи 6Н1П или 6Н2П.Би ли ми казал на какви сърцевини си навил трансформаторите?Феритни?Много навивки ли са?
ПП
Разбрах те,че R4 и R9 са накъсо?
ПП
Разбрах те,че R4 и R9 са накъсо?
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Stancho Atanasov
- има известен опит
- Обратна връзка:
VALMIG21, за да използваш посочените от теб лампи (6Н1П или 6Н2П), освен, че трябва да преизчислиш елементите, които определят режима на лампите, ще се наложи и преизчисляване на RIAA секцията, понеже в тази схема тя се влияе от параметрите на лампите. Ако не разполагаш с ECC88 може да използваш PCC88, ECC188, E88CC, 6Н23П.
cecoEL34, защо премина на вариант с входни трансформатори?(всъщност, не стана ясно с каква доза си?).
cecoEL34, защо премина на вариант с входни трансформатори?(всъщност, не стана ясно с каква доза си?).
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Сигурно си прав.Аз имам сигналгенератор и снемам характеристиките.Работя бавно и с мерак,макар,че в случая това което отбелязваш,няма да е чак толкова трудна задача.Обичам руските военни лампи.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- cecoEL34
- има опит
- Обратна връзка:
Това е третия ми опит за лампова риа . Дозата е DL-160 . Tрансформатора е заради ниското усилване с по една лампа на канал . Използвал съм микрофонни тр. Не мога да ги разглобя , защото са в 2 мм. екран и заляти с епоксидна смола ... Най-вероятно е пермалой . Имам намерение да ги сменя с навити от мен (също на пермалой) , или от Воробьов , защото не ми харесват високите , но определено това е МОЯТА комбинация за RIAA ..... Е поне за момента . Би било друго и без прехвърлящи кондензатори , но ползвам кутията от първия опит , а в нея няма място , а за друга нямам време .
"Deep Purple" e стил на живот .
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
В какъв смисъл не ти харесват високите?
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
RIAA корекцията от въпросната схема отдавна съм я загледал, че е "сбъркана", в смисъл е с прекалено консервативен (висок) импеданс, което ненужно сваля и без това малкото усилване по напрежение от първия триод. Като се сложи в сметката и малкия ток, на който работят триодите и входните капацитети на втория триод - съвсем ми е обяснимо, защо не ви харесват високите честоти - според мен просто ги нямаTDA7294 написа:VALMIG21, за да използваш посочените от теб лампи (6Н1П или 6Н2П), освен, че трябва да преизчислиш елементите, които определят режима на лампите, ще се наложи и преизчисляване на RIAA секцията, понеже в тази схема тя се влияе от параметрите на лампите. Ако не разполагаш с ECC88 може да използваш PCC88, ECC188, E88CC, 6Н23П

За да се оптимизира схемата:
1. Трябва да се преизчисли корекцията с 10 килоома макс "входен" резистор (аз бих се заиграл със стойност около 5 килоома дори)
2. Трябва да се вдигне тока на първия триод максимално - 13-15мА (като съответно се коригира B+). Токът на втория триод не е нужно да е максимален, но ако търсим еднакво износване на половинките на лампата - може да се вдигне и той.
3. Най-добри резултати ще даде схемата с друг първи триод с по-голямо усилване и ток - мю 50-80, ток 20-30 ма, Ri около 2 килоома.
4. Съществено ще се подобри схемата (максимално усилване на триодите и максимално плоска волтамперна характеристика), ако се ползва индуктивен или токов аноден товар - SS генератор на ток или дросел (за 100% лампов характер).
Ето ви един RIAA калкулатор: http://www.kabusa.com/riaa.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
- cecoEL34
- има опит
- Обратна връзка:
Aми Velinski e отговорил . Аз мислех , че е заради липсата на елементарно секциониране във входните трансформатори . Данните са им : първична 350/0,1 ; екран ; 7000/0,025 ; екран . В състоянието , в което описах схемата , работи стабилно и без никакви шумове , въпреки дългите , скапани кабели (по два метра заради мястото на което я пробвам) . Отделил съм специално внимание на захранването (EZ81) . Предишните две отидоха в кофата . Много хенри , отделен отоплителен траф . Окабеляване - сребро в тефлон . Това е най-добрата RIAA , която съм направил до момента . Първата (транзисторна) я направих преди 30 години и тя хвана ,,Хоризонт" и ,,Христо Ботев " едновременно .VALMIG21 написа:В какъв смисъл не ти харесват високите?

След като слушах ,,AD-1" , му имам пълно доверие . За компенсация на отделеното време , моля да приеме шест от ,,онези кондензатори" , на посочен от него адрес !
За автора : PCC88 от Венко , е 3 лева . При по-малкото милиампери за отопление , се облекчава отоплителния траф , което при малък обем е важно .
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Подкупи не приемам 
Подобрена схема ще надраскам тия дни

Подобрена схема ще надраскам тия дни
- cecoEL34
- има опит
- Обратна връзка:
За кави подкупи говориш ?! Имам доста голямо количество и тъй като никой не купува в тази криза , предпочитам да ги подарявам на хора , които са ми симпатични , вместо да стоят в мазето . Давай схемата , че след седмица излизам в отпуск и нали се сещаш-ще има четвърти опит . Разполагом от няколко седмици с кашон плочи , които или аз ги разпечатвам или са слушани в резюме на много хай грамофон . За това наблягам на RIAA-та . Тръпката е голяма , въпреки че повечето заглавия не ми харесват .
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Нямах много време тези дни,темата ми стана много интересна и с нетърпение очаквам да се освободя и започна експерименти.Върти ми се в главата първо стъпало да е подобно на лампизатора на поляка.То е с ниско входно съпротивление и с добър коефициент на усилване.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435