Става въпрос за следния бокс:
Снимката е взета от един друг форум, който няма да спомена, но съм сигурен, че повечето от вас са я виждали

Целия размер може да го видите тук http://supra.hit.bg/bandpass3.gif
Изчисленията са правени за Pioneer TS-W255C и за Kenwood KFL-2509 и двата са 10".Аз смятам да го правя с Boschmann SYLB-10 10" - 100 W

След няколко часа търсене из нет-а открих параметрите на този високоговорител.Единия ми от въпросте е, дали това са реални данни (за един високоговорител от такъв клас)
Съжалявам, че са на немски, но това е единствения сайт, в който се споменава по-подробно за този модел..
Писах и майл на поддръжката на бошман, дано се сетят да ми отговорят.
Magnetgewicht 50 Oz
Frequenzbereich 35 - 2000 Hz
Spule 2"/50mm Aluminium Spule 4 fach gelagert
Modell
SYLB-10
Fs ( Resonanzfrequenz in Hz ) 29,53Hz
Qts (Freiluftgute) 0,62
Qes (elektrische Gute) 0,70
Qms (mechanische Gute) 5,52
Vas (Aquivalentvolumen in Liter) 51,58 L
Xmax (maximale Auslenkung in mm ) 8,5 mm
SPL (nominaler Schalldruck in dB ) 88,19 dB
Re (Gleichstromwiderstand in Ohm) 3,62 Ohm
nominale Impedanz in Ohm 4 Ohm
Le (Induktivitat der Spule in mH ) 1,35 mH
Mms (Membranmasse in gramm ) 80,41 gr
Bl (Antriebswert des Treibers) 8,80 N/A
Ето и примерни конструкции даденни от същия сайт, като е споменато и употребата на този модел в бандпасс бокс от 4-ти ред .
Gehause-Vorschlage fur diesen Woofer
1. geschlossenes Gehause
26,6 Liter Netto/Innen Gehauseruckwand bedampft mit ANS 25mm Noppenschaumstoff
2. Bassreflex Gehause
41 Liter Netto/Innen unbedampft
mit 1x 75er Bassreflexrohr 224mm lang
3. Bandpass-Gehause 4ter Ordnung
11,5 Liter Druckausgleichskammer geschlossen
40,5 Liter Wooferkammer mit 1 x 50er Bassreflexrohr 182mm lang
Помъчих се да направя някой изчисления с BassBox Pro, но получих доста странен литраж за камерите, но вероятноста да съм объркал нещо е доста голяма, защото тепърва навлизам в нещата.
Втория въпрос ми е какви изменения трябва да претърпи бокса, за да може да се използва споменатия модел bass (ако изобщо са реални).Немога да искам много от говорител за 40 лева, но смятам, че Boschmann са една от най-добрите марки в ниския ценови клас "цена-качество". Предварително благодаря за помоща!Поздрави от Пловдив!