Двуканален лампов усилвател
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Двуканален лампов усилвател
http://www.amradio.ru/catalog/book_links_c.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Susumu Sakuma и Hiroyasu Kondo си имали незнаен руски събрат
(Не се сдържах, ама ми стана много смешно
)
Ох шъ умръ
(Не се сдържах, ама ми стана много смешно

За него върхът на хай-енда е двутактен усилвател с дълбока обратна връзка.

Ох шъ умръ
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...муууаааахахахахаRumen Suvandjiev написа:Случайно имам и тази книга.
За него върхът на хай-енда е двутактен усилвател с дълбока обратна връзка.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Ще прегледан и Цъйкин с удоволствие(благодаря Стефчо),за това,че Гендин предпочита ПП, лошо няма,ако правим ПП,ще четем такива като него,защото той не е единствен.Аз като имам нужда от инфо за тонколони,чета Ручо,като искам да разбера нещо във връзка с лампите,чета Даниел Петров,като искам да знам докъде е стигнал HI-ENDа в световен мащаб чета Иво Рачев,като имам нужда за съвет за финиш,директно звъня на може би най-сръчното и симпатично момче във форума Момчил.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Само с преглеждане няма да се мине - 400 страници теория и формули. Няма готови рецепти, но затова пък човек има шанса да проумее какъв трябва да бъде изходният трансформатор и лесно да прецени кой колко е в час.VALMIG21 написа:Ще прегледан и Цъйкин с удоволствие
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
И по дебели книги сме чели...
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...жалко , за сега не ти помага да вникнеш какво се опитавт да ти кажат в прав и преносен смисал дузина хоараVALMIG21 написа:И по дебели книги сме чели...

- DJ Popa
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
VALMIG21 , ето ти още една интересна статия:
"ПЪТ КЪМ ЕДНОТАКТНИЯ РАЙ"
Прочети я много внимателно и особено тази част:
"ПЪТ КЪМ ЕДНОТАКТНИЯ РАЙ"
Прочети я много внимателно и особено тази част:
"...Това е "първият ват", сигналът с ниско ниво. Моето дълбоко убеждение е, че не съществува друга схемотехника, която достатъчно добре да се справя със сигналите с ниско ниво: двутактните усилватели не могат да се справят с тях, транзисторите са напълно неспособни в този режим, а усилвателите с обратна връзка също не пропускат сигнала както трябва. Даже малка дълбочина на обратната връзка не позволява на двутактните усилватели да пропускат сигнала по подобаващ начин. Виновен за това е най-вече изходният трансформатор. За да премине през изходния трансформатор на двутактния усилвател, горната част на сигнала трябва да промени магнитното поле на трансформатора (2). Долната, намираща се в противофаза, част на сигнала е длъжна да върне магнитното поле в нула и затова пренамагнитва трансформатора в друго направление. Това се нарича магнитна индукция и остатъчна магнитна индукция. Работа е в това, че за да извърши тези преобразувания, на сигнала не му достига мощност. Ето защо много често двутактните усилватели с големи изходни трансформатори нямат високи честоти. Когато измервате - ги има, а когото слушате - ги няма. Мощността на високите честоти е малка и те са подтиснати, т. е. сигналът не е достатъчно силен, за да пренамагнити цялото това желязо. И при достатъчно високо ниво на високочестотния сигнал усилвателят работи с миливатове, а даже и с микроватове. Нищожната мощност на сигнала не позволява да се пренамагнити трансформатора. В еднотактните усилватели изходния трансформатор е намагнитен през цялото време и сигнала встъпва в гореописаните "отношения" с изходния трансформатор. Наистина, ако магнитопровода е много голям, то проблемите възникват отново. Но ние няма да се спираме на това. В общия случай, трансформаторът работи в режим на намагнитване в еквивалентен клас А. Сигналът не среща препятствия, защото пътят е винаги свободен..."
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Благодаря Попе,съгласен съм абсолютно.
Поздрави на всички!
Поздрави на всички!

инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Да ти кажа Попе,изчетох внимателно статията...има интересни неща.То на бира по добре бихме го изкоментирали, но това е друг въпрос.Англичанин,нормално е да се изказва по този начин за американците,аз друго не съм и очаквал.За психолог и философ,опитите да обясни технически, недостатъците на ОВ,не са лоши.За видовете ОВ,общи,местни,тяхната дълбочина,съм се сблъсквал отпреди много години,когато реших да правя транзисторни усилватели и след това отново лампови.Ако искаш вярвай,изчел съм маса литература по въпроса.Само че както казва и твоя автор,търсил 20год. истината,стигнал донякъде и е сигурен,че след 5год ще е друго,съм по същия начин.Харесаха ми слепите тестове които са правили,аз съм ги правил също.Веднъж наскоро без да гледам,от 8 пъти,7 пъти познах кой от 4те СДплеъра свири в момента.Но ще продължа да експериментирам,понеже в каквото съм се сблъскал лично,ми е било най- полезно като опит който е незаменим.Това ми помага и в работата,вади ми и хляба.
Съжалявам,че не познавам лично теб и останалите момчета.От моите приятели за съжаление никой не се занимава с аудио.
Съжалявам,че не познавам лично теб и останалите момчета.От моите приятели за съжаление никой не се занимава с аудио.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- DJ Popa
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Ето моят любим пасаж от статията , като съм подчертал две изречения , които са неизменна истина за мен:
Това е всъщност и моята идеология за добър звук-къс сигнален път , минимум компоненти и то от върхово качество , лампи !!! Всякакви други концепции ги възприемам с големи резерви."...Ламповият пазар се разширява, защото транзисторните усилватели се дискредитираха, показвайки своята неспособност да възпроизведат музиката. При това, ние за пореден път наблюдаваме опростения американски подход: ако транзисторите звучат лошо, хайде да купуваме лампи. Купуват всичко, в което има лампи. Класически пример е "VTL". Работата се състои в това, че "VTL" не е лампов усилвател. Това е транзисторен усилвател с лампи, който няма нищо общо с ламповите усилватели: има дълбока обратна връзка, нискокачествени изходни трансформатори, лоша схемотехника, както при "Jadis", "Audio Research" и други. Неправилен е самия подход. Елегантността на ламповата схемотехника е в нейната простота. А те какво правят? Те усложняват схемата като поставят 16 изходни лампи, бог знае колко мощен захранващ източник, всевъзможни кабели и прочие боклук по пътя на сигнала. Така изчезва простотата, а заедно с нея и преимуществата на схемата. Забавно е нали?.."
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
С това съм безусловно съгласен и го написах малко по горе.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- DJ Popa
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Мога да ти дам интересен пример от реалността. Моят приятел Владимир Рижков от Харков /Украйна/ е един от администраторите на руския аудиопортал /ник Tommy/. С него много пъти сме разговаряли по скайп надълго и нашироко за всякакви концепции в ламповата схемотехника. Човекът се занимава с лампови усилватели от над 30год. и е специализирал главно в еднотактни стъпала с прямонакални триоди. В момента е разпродал всичко , което е създал като такива усилватели и за лично ползване си е конструирал съвсем проста схема-триод 6С45П-Е + изходен трансформатор. Това елементарно усилвателче му дава около 1W изходна мощност на канал. Според Владимир, именно тази елементарна схема , но изпипана откъм режими и части , е най-добре звучащия усивател , който някога е създавал. Аз също имам експеримент в тази насока с триода 6С3П натоварен с изходен трансформатор. Въпреки силно компромисния траф и части , схемата показа удивително добро звучене.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Сигурно е така,аз ти вярвам напълно,предстои ми точно да се пръкне при мен едно SE.
Понеже само за това мисля, съм станал толкова разсеян,че вчера един камион щеше да ме отнесе,та спрях колата,слязох и отидох да успокоя шофьора и да му се извиня.
Понеже само за това мисля, съм станал толкова разсеян,че вчера един камион щеше да ме отнесе,та спрях колата,слязох и отидох да успокоя шофьора и да му се извиня.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- haralanov
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Без да се обиждаш, но само искам да ти кажа, че с колоните, с които слушаш в момента, няма абсолютно никакво значение какъв услилвател с каква сърцевина ползваш.VALMIG21 написа:става въпрос за експеримент,заради последните колони които си направих,не знам защо умни момчета като вас толкова ожесточено ми предричат неуспех,след като...
А усилвател се конструира едва след като финализираш окончателно акустичната (електро-механична) част на системата си и в зависимост от това каква е тя, се определя акво трябва да може усилвателя. Всеки друг ход води до загуба на време и пари.