Високите честоти излизат меки и детайлни с този купол. Вярно, че този говорител го дават за до 20 кХц (даже и по-малко според мен), но в сравнение с руската пищялка направо е перфектен. Предполагам, че вече си усетил колко много по-детайлно свири визатонския
Този SC 5 е доста дребен. Как смяташ да го монтираш? SC 10 пасва направо супер на изрязания трап в дъската на амфитонката, защото е доста масивен.
Като си отпуснал долната граница на средата с тези 25 uF трябва да внимаваш да не го претоварваш с големи мощности! Според мен трябва да забравим да подаваме 50 или дори 75 вата към колоната, защото средата почти сигурно ще се разпадне заради ниската честота (оригиналния филтър реже средата отдолу май някъде към 1500-1800 Хц!!!!)
А баса каквото и да го правиш, не мож го напрай свестен
Ако намериш някакъв начин да вдигнеш колоните на поне 50 см от пода нещата ще станат още по-приятни... Аз за сега ползвам едни меки табуретки. Баса става малко по-стегнат и пищялките идват на нивото на ушите, когато приседнеш да слушаш.
Но да не те лъже постигнатия успех - нещата са си бая зле в сравнение с добре направена колона... Като събера кинти направо ще си поръчам/направя нещо свестно. Тук има доста добри проекти за направа. Но ако не си сигурен в сръчността си - поръчай на някой от форума да ти ги направи (барабар със свестен усилвател).
SC 10 N се връзва + към -, иначе се дефазира със средния и около честотата на среза средите глъхнат. Това е проверено за този говорител и показаната схема от Sergo с ключе за обръщане на поляритета. (Средата си остава както е оригинално вързана: + към -)
Ако си преправил филтъра според написаното от Sergo, но си ползвал руската пищялка кой знае какво е станало, защото тя е 16 омова и филтъра работи в друг режим, а не в предвидения за 8 омовия SC10N! Най-вероятно се е смъкнала срязващата честота много надолу. И звука няма да е същия както когато си монтираш новите SC 5...
HI-FI: защо би имало нужда от резистор към пищялката? За оправяне на фазите ли или за изравняване на чувствителностите на говорителите?
EDIT: 4.Feb.2006 23:27