Изследване на двунамотачен говорител ( Hertz ES 250 D )

Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#31 Мнение от Rumen Suvandjiev »

HanSolo написа: Ха... винаги съм си мислел, че в модерните двунамотъчни говорители двете намотки вървят паралелно (мисля че се наричаше бифилярно ако греша поправете ме) Едно време поне 12" български двунамотъчни бяха навити така!
Замисли се малко и ще се сетиш защо бифилярната намотка не е целесъобразна в случая.
Явно великите благоевградски конструктори не са си дали този труд.

HanSolo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#32 Мнение от HanSolo »

Rutcho написа: Замисли се малко и ще се сетиш защо бифилярната намотка не е целесъобразна в случая.
Явно великите благоевградски конструктори не са си дали този труд.
:roll:
Хм... наистина не съм се замислял много много... обещавам да го направя, но на пръв поглед ми изглеждаше логично и технологично тогава и затова го приех... иначе сега ми се струва, че би било, най-добре като при трансформаторите, отдолу ред1 на първа бобина двата реда на 2ра бобина и 2 ред на първа бобина... знам ли...
Глей ти обещавам да мисля и да потърся инфо защо е така :roll:
Благодаря за заострянето на вниманието Ручо!

gps

#33 Мнение от gps »

Няма много логика в връзката между намотките на трансформатор и намотките на звуковата бобина на говорител ама хайде весело да става :wink: А иначе съм виждал говорител с намотка с два проводника но не беше двувходов,нормален си беше просто са използвали вместо един проводник с по-голям диаметър два с по-малък диаметър които вървят успоредно.Говорителя беше съруин- вега и така и не разбрах защо са ползвали такава намотка.А иначе имам добро мнение за 12 и 15 инчовите говорители Hertz което е подкрепено и от братята руснаци които правят сравнителни тестове и при това не сравняват хертца с някакви ширпотребаджийски говорители http://www.avtozvuk.com/az/Az_0405/htm/096-109hertz.htm Когато говорителите Монакор станат широко достъпни и имам практически впечатления от тях ще преценя доколко хертцовете са по-зле от тях.

HanSolo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#34 Мнение от HanSolo »

gps написа:Няма много логика в връзката между намотките на трансформатор и намотките на звуковата бобина на говорител ама хайде весело да става :wink:
Не съм искал да кажа, че има нещо общо между намотките на трансформаторите и тези на говорителите. Просто предложих начин за секциониране... както при трансформаторите с цел изравняване на омическото съпротивление макар, че при малкия брой намотки в говорителя това общо-взето е безпредметно може би.
Явно не съм се изразил точно за което ме извинете!
Последно промяна от HanSolo на Пон Яну 30, 2006 1:38 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#35 Мнение от Azeroth »

Суба в колата ми е с Hertz ES300 (еднонамотъчен). Свири доста прилично. Измерените параметри (Fs, Qes, Qms, Qts без Vas) след само няколко часова разработка дадоха около 20% отклонение от документацията. 20% на мен ми се струва приемливо.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#36 Мнение от Ivo_Hristev »

Онзи ден ( събота вечер ) с помощта на Дман измерих параметрите на същият гоеорител с LodpeakerLab 2. Системата бе калибрирана непосредствено преди меренето, а резултатите осреднени от 10 измервания. Ето и резултатите:

Параметър......Намотка1.....Намотка2.....Паралелно.....Последователно

Fs[Hz]...............35................34.9...............34..................34.7
Qms..................6.15..............5.85..............6.35...............5.75
Qes..................1.36..............1.5................0.71................0.69
Qts...................1.12...............1.19.............0.63................0.69
Ro....................3.8.................3.8.................1.8................7.5

Разлика с измерените от мен параметри по бабешката методика има, но те са малки в сравнение с тези дадени от производителя.

Edit:Грешката е моя, а разминаването се обяснява с точността на ултицета ( все пак съпротивлението не е мерено четириклемно ).
С тази тема не целя низвергването на дадена марка говорители - напротив. Целта е да се види има ли разлика в параметрите на двунамотъчен говорител при различно свръзване, и ако да - то защо?
За мен до момента тези резултати са колкото интерсни, толкова и объркващи.
Последно промяна от Ivo_Hristev на Вто Яну 31, 2006 1:33 am, променено общо 3 пъти.

gps

#38 Мнение от gps »

Моето лично мнение е че когато някоя фирма пуска модел двунамотъчен като вариант на основния модел (еднонамотъчен) то двунамотъчния винаги нещо не е доизкусурен!В случая с Hertz основните модели ES250 и ES300 са добри но двувходовите им варианти ES250D и ES300D явно търпят критики!Съвсем различна е ситуацията когато се разработва модела по начало като двувходов както е с цитирания от Rutcho (Vifa).Сходна е ситуацията когато основния модел е 8 омов, знаете че 4 омовата версия почти винаги е по-слаба и използването и е компромис.По темата-мисля че още в началото на миналата година бях писал че при измерване на двете намотки поотделно с сигнал от генератор на резонансната честота максималната стойност на импеданса ми даваше разлики от порядъка на няколко ома 8O между двете намотки.Затова и бях пуснал тема за двувходовите говорители на която получих изчерпателни и полезни отговори .В крайна сметка стигнах до извода че ако ползвам двувходов говорител то той трябва да е проектиран като такъв а не просто версия на едновходовия.Вие как мислите?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от oceanman »

Интересно...Моята трилентова колона е с 8 инчовия гласфибер GF-200 на Visaton.Водят го High End.Той е 2 по 4 ома...И се държи доста добре при последователно свързване...По дейташиит му дават доста големи разлики при различните връзки в трите вариянта....
Не съм се сещал да го мерна да видя какво се получава...Ще взема да го направя...докато не съм продал колоната... :wink:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Ivo_Hristev »

Данните на Визатон потвърждават измерванията. Тенденцията е същата - най-нисък Qt се получава при серийно свръзване.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”