Поне моят идеал е усилвател само с лампи, трансформатори/дросели и батерии - без никакви други пасивни елементи
audio note прехвърлящи кондензатори
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: audio note прехвърлящи кондензатори
Мнението ни е прекрасно за всички трансформатори
Поне моят идеал е усилвател само с лампи, трансформатори/дросели и батерии - без никакви други пасивни елементи
- Joro_S
- има известен опит

- Обратна връзка:
Стигне ли се до там, в една верига за пренос на аудио сигнал, кондензатора да се зарежда и разрежда осезаемо, то това означава единствено, че не е разчетен както трябва. За лентата която се пренася, в долния край(ниски честоти), X=1/(2πfC) трябва да има минимална стойност.Kiril Kirilov написа:Не, най-важното за кондензатор, използван в аудиото е бързината с която може да се зарежда и да се разрежда, както и възможността му да се зарежда и разрежда линейно в целия диапазон и в условията, при които се използва.VALMIG21 написа:...
Тока на утечка!...Ако се задълбаваме в такива подробности,може да ни убегне важното!!!
Цялото мерене не върши работа, ако не го "изслушаш" накрая!
Принципно погледнато, най-бъро би се заредил кондензатор с малки ESR и ESL, но разгледани например керамичен и стирофлексен, с еднакви ESR и капацитет, керамичния има по-бърза реакция(нисък ESL), но е неподходящ за аудио, стирофлексния пък е неподходящ за цифрови вериги заради по-високия ESL.
От всички паразитни компоненти, може би най-силно влияние върху звука, има диелектричната абсорбция;
http://www.designers-guide.org/Modeling/da.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Тук става ясно - FIGURE 7.
- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз ползвам Аudio Note с алуминиево фолио в един от усилвателите си. Не е никак лош, но имам и забележки към маниера му на звучене. Изнася сцената напред и има малко по-метален характер. Предпочитам го пред К40-у, макар, че преди да се разработи свири по-ужасно от него, но после се преобразява и засвирва както се очаква от него.
В по-добрия си усилвател използвам Jensen с медно фолио. Е това е друга бира. Много по-добър.
Колегите са прави, хубаво е да се изпробва маниера на свирене на самия усилвател и да видиш кой ще ти хареса най много. Понякога и не много скъпите решения са по-подходящи..макар, че класния компонент си проличава моментално...
В по-добрия си усилвател използвам Jensen с медно фолио. Е това е друга бира. Много по-добър.
Колегите са прави, хубаво е да се изпробва маниера на свирене на самия усилвател и да видиш кой ще ти хареса най много. Понякога и не много скъпите решения са по-подходящи..макар, че класния компонент си проличава моментално...
-
DRGeorgiev
- чете и пита

- Обратна връзка:
Ето това е отговора на темата !Благодаря за информацията!Ако споделиш и стойност на Jensen ще е супер.
-
DRGeorgiev
- чете и пита

- Обратна връзка:
Това е начина съгласен съм !!! Пробваш и толкова.Ivan Rachev написа:истината е , че АБСОЛЮТНО НИКОЙ не може да ти каже докато не ги сложиш и чуеш
, и ако имаш възможност си ги вземи рязко и пробвай , пари за аудио спестяват само тези които не разбират или ги нямат , просто наистина си ги вземи от Jensen .
- Stanislav Bratanov
- има опит

- Обратна връзка:
Дидо, дай стойността на резистора който е след кондензатора(К73-16) към маса(на снимката е точно над един червен проводник)
Към края на месеца мога да ти оставя 10-на вида кондензатори за проби.
"Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура
- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
И двата ми са предостатъчно 0,47 микро. Обичам басец
Но това е само в моя случай. В един друг усилвател който си сдялках и 0.1 се оказва предостатъчно. Но е по-добре да се изчисли и от там да се тръгне... Както се каза трябва да се види и стойността на резистора към маса.
Виж тук едно помагало..общо казано...
http://www.muzique.com/schem/filter.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Виж тук едно помагало..общо казано...
http://www.muzique.com/schem/filter.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
И става ли ти ясно от фигура 7 как звучи кондензатора, който мислиш да монтираш в схемата? Въпроса ми е сериозен! Не ме интересува модела с разпределени параментри!!!Joro_S написа:
......
И ти на базата на тези сметки ли избираш компоненти?
И ако слушането покаже друго какво правиш?
- haralanov
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
И на мен ми е любопитно да разбера как мислиKiril Kirilov написа:...
-
DRGeorgiev
- чете и пита

- Обратна връзка:
OK!Stanislav Bratanov написа:Дидо, дай стойността на резистора който е след кондензатора(К73-16) към маса(на снимката е точно над един червен проводник)
- Joro_S
- има известен опит

- Обратна връзка:
Струва ми се, че не съм дал повод, да се мисли, че от фигура 7, по очевиден начин може да се прави извод "как звучи кондензатора", просто писах за ефект, с който повечето са запознати.Kiril Kirilov написа:И става ли ти ясно от фигура 7 как звучи кондензатора, който мислиш да монтираш в схемата? Въпроса ми е сериозен! . . . . .Joro_S написа:
......
В следното документче, от фиг.6 може да се съди условно, за принос към изкривяванията в зависимост от материала на диелектрика:
http://www.sencore.com/uploads/files/Un ... rption.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Е, ако не е станало ясно от статията, какво е това диелектрична абсорбция, и влиянието и, лесно може да разбере ефекта от нея, вземат се кондензатори които звучат добре(oceanman дава добра насока), налепя се(модела), и се слуша!
Kiril Kirilov написа:Joro_S написа:. . . . .
И ти на базата на тези сметки ли избираш компоненти?
И ако слушането покаже друго какво правиш?
- VALMIG21
- има известен опит

- Обратна връзка:
Всичко е ясно.Имайки впредвид,че идеалния диелектрик е сухия въздух и невъзможността без твърд диелектрик да се конструира кондензатор с голям капацитет,конструкторите използуват различни материали за диелектрик и конструктивно оформление,като всеки тип по различен начин се отклонява от идеалния.Затова звучат различно.Единия край на прехвърлящия кондензатор е свързан с анод с потенциал 200/300волта,другия край на решетка с потенциал 3/10волта.Вследствие на теорията за диелектрика се появяват паразитни напрежения на решетката които изместват работната точка на лампата.Оттам и различното звучене.Наистина добрите ще са скъпи,големи и т.н.Според джоба всеки ще си реши.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Пак не ти е ясно!
Кондензаторите звучат различно, дори и да няма никакво постоянно приложено напрежение върху тях и дори и в схема, в която не променят никакви режими.
Кондензаторите звучат различно, дори и да няма никакво постоянно приложено напрежение върху тях и дори и в схема, в която не променят никакви режими.
- VALMIG21
- има известен опит

- Обратна връзка:
Точно това наистина не ми е ясно?!Нали темата е за прехвърлящи кондензатори?
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Fenkiller
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
На практика всички кондензатори свързани серийно на сигналния път са прехвърлящи и целта на поставянето им е винаги една-да декуплират възли или устройства по постоянен ток (независимо дали става въпрос за 300 или 3 волта функцията е една и съща).VALMIG21 написа:Точно това наистина не ми е ясно?!Нали темата е за прехвърлящи кондензатори?
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !