Търся схема на една класика от 70-те ...

Съобщение
Автор
audioman

#16 Мнение от audioman »

Едно нещо наистина премълчах относно Пионера, Куад, и това бе защитата. Тя куца - не може да издържи на продължителни и груги интервенции, както е и при повечето средно-класови усилватели - разчита се на релето, следи се я само +тока, ч само - тока, времето за реакция е над 0.1...0.5 секунди, което е много. За издръжлив усилвател ти трябва яка схема /респ. много транзистори/ и стриктна защита, която да сработва много преди транзисторите да заминат. Такова нещо няма изгаряне, освен ако не му забиеш изхода към 220 волта например. И да, тези 3055 и кд-та имат единственото достойнство, че са дуракоустойчиви. Но с тях качесто не мош постигна..... :wink:
ПП: при ресивърите за дом кино като требе да защитиш 7 канала с минимум елементи какво се прави - един транз на канал + нещо от типа на 1237. И това не е дуракоустойчиво.

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Nikolay_Hristov »

Mi .. az imam edna idejka .... no rano e o6te za proektirane ... v smi pyrvo stypalata da si napravq ..

Ideqta hranata kym krajnite da te4e prez 2 mo6tni tranzistora v klju4ov rejim ... Otpu6vaneto i zapu6vaneto im da se upravlqva ot ne6to byrzo (primerno s optron)..

Shemata koqto 6e sledi izhoda da gleda i toka i inaprejenieto (prez i vyrhu tovara) ... da podava signal na nqkkaf triger , kojto v slu4aj na prostotiq da izklju4va

1. Krajnite tranzistori
2. Zahranvaneto na klasa A (mislq da pravq A+B .. kato A-to go hranq stabilizirano)
3.Transformatora s nqkfo rele na pyrvi4nata ...

Ne znam ... struva mi se 4e 6e stane got ... no rano mi e da go mislq ...
Ako nqkoj byrza ... moje da se probva :)

P.S. Syjalqvam za latinicata ...

audioman

#19 Мнение от audioman »

quad написа:Moje6 li da postne6 shema na naistina korava za6tita? Izprobvana, po vazmojnost li4no ot teb. 6te bade polezna na men, mitaka, a moje bi i na drugi. Da e prednazna4ena za standartni tranzistorni usilvateli s dvupolqrno zahranvane v granicite ot 40-60V. Da za6titava taka, 4e usilvatelq da ne moje da b@de izgoren necelenaso4eno. Da ne srabotva ot silen bass. Da e napravena ot elementi namira6ti se na na6iq pazar, i da ne e po-skapa ot samiq usilvatel:)
Otnosno 3055 mnogo vajno dostoinstvo nali? :)
Ами кво да ти кажа:
1. Тригерна защита с моментално действие, отделна за всеки канал. 4-7 транзисторчета. Евтина, но не много проста /при мен е на платка/
2. Както казах по-рано, това предполага много яко стъпало. Защитата ще сработва когато трябва. Но трябва да имаш една двойка качествени /оригинални/ японски транзистори /или моторолски/ на всеки 50-70Вата изходна мощност. ТОВА НЕ Е ЕВТИНО :wink:
3. Аз съм изпробвал схемите при нормална експлоатация. Рядко се е случвало усилвателят ми да ходи на купон и да е тестван на различни интервенции, така че това не е този тест, който търсиш.
4. Както изясних по-горе не защитата, а стъпалото трябва да е кораво.
5. За референции може да видиш LC Audio End Millenium на lcaudio.com, схемите на изпипаните руски изделия DIY , и знам ли още кво.

audioman

#21 Мнение от audioman »

Не съм се изразил правилно - защитата се интегрира в останалата схема и е част от нея. Защитата на моето стъпало си е за него, не навсякъде имаш генератори на ток и каскоди, които да можеш да изключиш. Ти търсиш нещо универсално...... Освен това тук нямам база данни да поствам картинки. LCAudio - ами няма схема само на защита. То си е цялото стъпало End Millenium - разгледай защитата как работи и си направи подобна.
Моята защита работи на две нива при претоварване - първо изключва част от драйверните схеми, а след някакви 10-100 милисекунди и релето /докато то се задейства/ . След това няма включване, докато не изключиш стъпалото и не почакаш малко ..... наистина, много неудобно за купони /изпитано/ - но пък за Hi-Fi се е утепало

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”