6А3/6B4G/6С4С(2А3/2С4С) проект

Ако знаеш какво искаш!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Bojo »

Тримера в катодната верига на 6Н3П не "смазва" ли звука? Пробвай акумулатор 2,4V/300mAh (два елемента х 1,2V). Протичането на катодния ток подържа заряда. Лично на мен, така ми харесва. Малко по-добрия вариант е с металослоен резистор и BG (стандартна серия). С AgTa не съм пробвал, но с обикновен танталов ефекта е следния - добрите записи звучат още по-добре, но лошите (старите рокаджийски банди) още по-лошо (направо не могат да се слушат).
И още едно питане: при 60mA и захранване 455V, не си ли много над пределно допустимата мощност на 6С4С?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Daniel Petrov »

Не са много, в/у лампата са около 250 волта (анод-катод).
Има малка неточност в схемата, просто от недоглеждане:
В анода на 6Н3П - 125В. вместо 105В.
В катода на 6С4С около 170В. вместо 150В.
Сорка...не съм погледнал изобщо.
Разминавания с по няколко волта в посочените напрежения не са проблем.
А тримера в катода на 6Н3П е шунтиран с AgTa.
Анодния ток на 6Н3П е 2мА, т.е. по милиампер за всеки триод (като се сметнат режимите, става ясно, че това, което съм дал е по малко с по 20 волта).

В другата версия, която правя в момента входната лампа е 6С3П-ЕВ при същите режими - 2мА аноден ток, напртежението в анода и анодния резистор са пак същите, преднапрежението е около 1.8 волта, т.е. катодния резистор трябва да е около 900 ома.
Последно промяна от Daniel Petrov на Пет Юни 30, 2006 3:05 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от velinski »

2mА не е ли много малък ток за 6С3П? Определно свири по-добре при >10mA
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Daniel Petrov »

Определено свири изключително добре и при 2мА, проверено е!
:mrgreen:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Daniel Petrov »

Схемата с коригирани стойности:

Изображение

Геометрия на тенекето.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Daniel Petrov »

Наложиха се някои промени в схемата, продиктувани от факта, че имам 420 волта изправено напрежение след дросела и капацитетите и защото 250 волта и 60 мА според мен НЕ Е ПОДХОДЯЩИЯТ РЕЖИМ за 6С4С.
Тази вечер го слушахме (усилвателя) в променената му версия - голям, обемен звук от иначе един малък триод (ама директно отопляем!).
Така, малко пояснения - първото стъпало - 6Н3П-Е - двете секции в паралел, 1.5мА аноден ток, резистора в RC филтъра на захранването е 47к (кондензатора е пак 47микро на 400в), анодния резистор е 150к, напрежението на анода е 125 волта, след РЦ филтъра при захранване 420 волта имам около 350 волта (150к*1.5мА=225В).
РАЗДЕЛИТЕЛЕН кондензатор между двете стъпала - 0.47микро хартиено маслен К-40У-9. Авто биас за крайната лампа - 65 волта в катодния резистор (1к3/5вата), байпас с К52-2 100мкф/90В и... тука е интересното
402-3 волта в анода, 340 волта анод-катод, 50 милиампера аноден, постояннотоково отопление с 40 милифарада филтър и !17 вата, разсейвани от анода.
Траф 5.6кв.см сърцевина, секциониране - 1300(І)-50(ІІ)-1200(І)-50(ІІ)-900(І), т.е. 3400 нав. първична, разделена на 3 секции по гореупоменатия начин, дебелина на проводника на първичната 0.15мм, 100 нав. вторична с дебелина 0.65мм.
Толкова!
Другото...другото е ЗВУК!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Vasil Nikolov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Vasil Nikolov »

baikostov написа:Spanish Edition :D .Твърде вероятно е да се слуша фламенко с тези подобрения.
И ще звучи перфектно :wink: :smt023

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Daniel Petrov »

Днес носих прясно навит изходен трансформатор със "слонска" тенекия при Аспарух и го мерихме.
Резултатите от измерванията при 6 вата изходна мощност (под товар):
честотна лента (0дБ) - 30Хц-20000Хц, като 20Хц и 30КХц са на около 70% амплитуда или другояче казано на -3дБ
Индуктивност на първичната намотка - 22 хенри
Импеданс малко над 3000 ома.
Сърцевината е 6кв. см, 0.35мм студеновалцована силициева ламарина.
Ще кача снимки на въпросното желязо. Възможни са поръчки на изходни трансформатори, това обаче ще е за обсъдждане с Аспарух, Кирилов, Рачев и мен - т.е. дали има смисъл да се занимаваме с това, както и възможната цена.
Последно промяна от Daniel Petrov на Вто Сеп 19, 2006 8:39 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от velinski »

Аз имам интерес към чифт изходни трафове ако крайната цена е добра за да ги сравня с моите.

Интересуват ме повече данни за железата, въздушната междина, междуредовите изолации и пр. - на ПМ, естествено, ако не е свръх секретна тайна :D
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Daniel Petrov »

Четири секции първична и три секции вторична.
Всички секции са еднакви.
3200 или 4х800н. първична
108 или 3х36н. вторична
Тия дни ще пусна обновената версия на схемата.
Простака като трансформаторджия да вземе да пусне някаква оферта за захранващи трафове, ако някой изяви желание да повтори проекта... :)
П.П.
Говорихме си двамата с него, но тороид с тия ш*бани напрежения ще излезне златен.
Търси се изгодна оферта за изработка на захранващи трафове, Бистра моменталически е отпаднала - требват трафове, а не котлони със склонност да предизвикват пожари :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Daniel Petrov »

Ето го чаршафа сос сите периферии:
Изображение
голям размер:
http://www.geocities.com/dreamsdestroyer/6C4C_cap.gif
Ограничени количества К52-2 и это-1,
цените на лични...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Vasil Nikolov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Vasil Nikolov »

Daniel Petrov написа:Простака като трансформаторджия да вземе да пусне някаква оферта за захранващи трафове, ако някой изяви желание да повтори проекта... :)
П.П.
Говорихме си двамата с него, но тороид с тия ш*бани напрежения ще излезне златен.
Търси се изгодна оферта за изработка на захранващи трафове, Бистра моменталически е отпаднала - требват трафове, а не котлони със склонност да предизвикват пожари :)
Наистина не мога да дам оферта щото всяка поръчка е индивидуална и с тия ш*бани напрежения ,наистина излиза златен тороида.
Та нека някои хора да не ги учудва "Защо лампов качествен амп 2х10W струва на запад 5000 евро и нагоре" :?

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Ivan Rachev »

Значимоста на захрабващия траф , за звуковата картина , е съизмерима с тази на изходния и междустъпалния . Ш-образните трафове палят по-бавно с което осигоряват един мек старт за лампите (при тороидите трябва допълнителна верига за да се постигне същото), имат по тясна честотна лента и пускат по малко шум (още една допълнителна верига ако е тороид)....огромно значение за трафа е темперирането (отвръщането) му :).....и така нататък...
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Daniel Petrov »

Именно, ние говорихме с Простака, но той не предлага друго, освен тороиди...
Търсенето продължава...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”