Децибелметър ( ако така се казва )

Съобщение
Автор
HI-FI

#16 Мнение от HI-FI »

brum написа:... 40-5hz ...
Извинявай, но това как точно се чете и тълкува :?: 8O
Може би си искал да кажеш 40-45Hz :!: :?:

brum

#17 Мнение от brum »

40-50hz, поправих го.

Zmej

#18 Мнение от Zmej »

Става и в стая, при това с доста добра точност - има импулсни методи за измерване... Е, ниските честоти не могат да се мерят, то е ясно, но за настройка на филтри става.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Камера?

#19 Мнение от Kiril Kirilov »

Идеята за покрив не е лишена от разум, лично според мен, въпреки не много смисленото (пак само лично според мен) мерене на АЧХ...
Мисля, че обсъждахме с някой от форума да мерим ниската част на АЧХ на открито пространство на някоя вила през нощта късно :lol:

HI-FI

#20 Мнение от HI-FI »

И според мен меренето на АЧХ няма особен смисъл! Ако меренето се прави за настройка на филтри /пак според мен/ е абсолютно безсмислено! Когато нещо куца в една система, при прослушване на референтна музика то си личи, дори и при най-гладката АЧХ. По-добра настройка от настройката на слух за мен няма, стига да имаме "добър еталон" за сравнение - да речем не лоши слушалки ...

Zmej

#21 Мнение от Zmej »

HI-FI, според мен не си прав. Това, което ще настройваш 5 месеца на 'ухо', можеш да направиш за 2 дена с подходяща апаратура. Аз съм твърдо против отричането на измервателната апаратура, стига да знаеш как да работиш с нея и както точно искаш (и трябва) да направиш - тя дава добра отправна точка за последващата донастройка на слух. Просто тези два метода вървят ръка за ръка :idea:
Специално за настойка на филтрите и АЧХ - естествено, че по-гладка АЧХ е по-добре при равни други условия, проблемът е, че някои хора при настройка на 'гладкостта' на АЧХ превръщат това в самоцел и забравят камара други условия за добър звук - примерно impulse responce, насоченост и т.н.

HI-FI

#22 Мнение от HI-FI »

Zmej написа:HI-FI, според мен не си прав. Това, което ще настройваш 5 месеца на 'ухо', можеш да направиш за 2 дена с подходяща апаратура. Аз съм твърдо против отричането на измервателната апаратура, стига да знаеш как да работиш с нея и както точно искаш (и трябва) да направиш - тя дава добра отправна точка за последващата донастройка на слух. Просто тези два метода вървят ръка за ръка :idea:
За отправна точка няма как да не се съглася, но когато човек има рутина и знае къде да пипне за да оправи нещата, според мен не са необходими 5 месеца, въпреки че смятам, че прецизната настройка изисква време и слушане :idea: ...
Zmej написа:Специално за настойка на филтрите и АЧХ - естествено, че по-гладка АЧХ е по-добре при равни други условия, проблемът е, че някои хора при настройка на 'гладкостта' на АЧХ превръщат това в самоцел и забравят камара други условия за добър звук - примерно impulse responce, насоченост и т.н.
Колкото честоти, "почти и толкова" гладки АЧХ "могат" да се "докарат", но и съответно почти толкова различни начина на звучене, а верният май е само един :( За превръщането в самоцел на гладката АЧХ за съжаление си прав и това май не е никак аудиофилско, нали :!: :?:

Sergo

#23 Мнение от Sergo »

Според мен и двамата сте прави! Все пак много е важно да се подбере най-подходящата честота за срез за съответния говорител. Ясно е, че при перфектни АЧХ, ФЧХ и импулсни характеристики и лошо избрани срезващи честоти резултата ще е плачевен. Все пак, едно сравнително точно мерене не мисля, че ще ми навреди :wink: особено ако знаех как да го направя :)

entusiast4eto

Re: ïèñòîëìåòúð

#24 Мнение от entusiast4eto »

Goro написа:Òîâà êîåòî òè òðÿáâà ñå íàðè÷à - ïèñòîëìåòúð íà ôèðìàòà Áðþëíèêåàð è ñå èçïîëçâà êîðåêòíî ñàìî â çâóêîçàãëóøåíà êàìåðà. Èçâúí òåçè óñëîâèÿ ìîæåø äà ïîëçâàø âñè÷êî - íî íåóñïåøíî.
Äîáðå äå õîðà, êàê òîãàâà ñè ìåðèòå ãîâîðèòåëèòå? Ïîñòîÿííî ÷åòà, ÷å íå òðÿáâà äà ñå ïðåäîâåðÿâàìå íà äàíèòå íà ïðîèçâîäèòåëèòå è ò.í. À ñåãà èçâåäíúæ ñå ãîâîðè çà ñïåöèàëíè êàìåðè? Øàøêàòå ìå!

brum, íÿêúäå ïî íåòà èìåøå ñõåìè çà íàïðàâà íà òàêèâà óñòðîéñòâà (ìàé), àìà ñ òåçè êàìåðè çà ìåðåíå òóê ìå øàøíàõà...

gps

Re: Камера?

#25 Мнение от gps »

kirilov написа:Идеята за покрив не е лишена от разум, лично според мен, въпреки не много смисленото (пак само лично според мен) мерене на АЧХ...
Мисля, че обсъждахме с някой от форума да мерим ниската част на АЧХ на открито пространство на някоя вила през нощта късно :lol:
Измерването от прозорец на висок етаж(или покрив) с импулси се прилага достатъчно често но за настройка на филтрите и конуса при средно и високочестотните рупорни системи.За цялата АЧХ на колоната не знам дали ще върши работа.

gps

Re: пистолметър

#26 Мнение от gps »

entusiast написа:
Goro написа:Това което ти трябва се нарича - пистолметър на фирмата Брюлникеар и се използва коректно само в звукозаглушена камера. Извън тези условия можеш да ползваш всичко - но неуспешно.
Добре де хора, как тогава си мерите говорителите? Постоянно чета, че не трябва да се предоверяваме на даните на производителите и т.н. А сега изведнъж се говори за специални камери? Шашкате ме!

brum, някъде по нета имеше схеми за направа на такива устройства (май), ама с тези камери за мерене тук ме шашнаха...
"Специални измервания и лаборатория по нискочестотна техника"-учебник за техникумите по електроника издание 1980 година това е най-стария учебник който имам сигурен съм че по антикварните и техническите книжарници могат да се намерят подобни учебници.Та в този учебник са описани простичко и достъпно измервания на предусилватели,усилватели лампови и транзисторни,високоговорители,микрофони,даже магнетофони и грамофони :wink: .Разбира се има и google :wink: Успех при измерванията!!

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”