По-скоро бих разкарал прехвърлящия кондер и бих вързал директно стъпалата... ако не беше стабилизирано анодното...Nikola Nikolov написа:Може би предусилвателят ти трябва да се преработи в едностъпален
Проблем с лампов усилвател за слушалки.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
47k логаритмичен е златната среда като стойност - не го пипай. Но сигурен ли си, че си вързал потенциометъра правилно? Не би трябвало да имаш огромен скок в усилването ако е вързан правилно...
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Това как го измисли? ECC82 има усилване 17, което значи при 2Vrms входен сигнал (5.7Vpp) първото стъпало ти усилва до 30Vrms (умножено приблизително по 0.9). Второто стъпало действа по същата сметка, като с делителя в катода (при запоени ООВ резистори) усилването ти е 50%. На решетката на изходната лампа на практика имаш към 230Vrms AC, което е абсолютно излишно. Като махнеш резисторите (R11/23), второто стъпало почва да усилва на 100%, затова усещаш качване в нивото.asen_v_k написа:Виждайки че първото стъпало усилва 5 пъти а второто 2 сигнала и ако имаме плеър с 2 волта изход получаваме излишните 20 волта преди крайното стъпало,затова махнах пърата част от схемата, т.е. свързах сигнала директно към 7ми крак на първата лампа.
Иначе е хубаво, че сам си усетил безсмислеността от тристъпалната структура на схемата. Но ако ще махаш стъпало, това е добре да бъде второто, защото режимът на първото е по-добър за драйвер. ООВ резисторите от катода на втората лампа редуцират усилването й с 50% като същевременно линеаризират алфата на изходния траф при нискоомни товари. Можем да разберем идеята на жабарите ако ги питаш за какъв товар е навит изходния траф.
Ако те кефи звука с ООВ и по-ниското усилване (първото стъпало изключено), можеш да сложиш анодния резистор от първото стъпало на второто (ако е с по-голяма стойност, иначе не го пипай) и да подмениш 2-та катодни резистора на второто стъпало с 2х 240 ома, подбрани до 1% поне.
Премести ли захранващия кабел?asen_v_k написа:Кондензатора от 100 микро на 400 волта го сложих 330микро 450 волта Елна но също не промени предишната ситуация с брума.
Пробвай да направиш делител от високото напрежение и да повдигнеш потенциала на отоплението спрямо маса. Това се прави по следния начин: на схемата на захранването на изхода имаш снъбър-верига (резистор + кондер) - отпояваш ги и двете (нямаш нужда от тях принципно) - на мястото на резистора запояваш 200-220k 1W, на мястото на кондера запояваш 68-75k 1W резистор. Да станат 2 резистора последователно. От средната точка между двата резистора пускаш изолиран проводник до минусовия проводник на електролитния или другия кондензатор в отоплението (който се намира по-близо). Провери някъде отоплението да не е замасено, поне на схемата не е показано. Така ще ликвидираш брума според мен. Ако пак имаш брум, пробвай да свържеш средната точка към плюсовия извод на кондерите. Ако пак имаш брум пробвай със 100к-150к-200к втори резистор (долен по схемата).
Свърши с тези ще мислим и за другиasen_v_k написа:Имате ли някакви други идеи за модифициране?
Първата, която ми хрумва е да оставиш само едната половинка триод на изхода - да не бъдат вързани паралелно. Това ще ти намали изходната мощност наполовина, но ще подобри звука много. За целта ще трябва да се среже пистата към анода на единия триод и да се сложи двойно по-голяма стойност катоден резистор. Ако тръгнеш да режеш писти, ги срежи обратно между каналите (ляв канал - ляв анод, десен канал - десен анод) за да можеш да използваш 2 лампи на 100% като ги завъртиш след време.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Мисля че го описах ясноasen_v_k написа: Предполагам говориме за стабилизираното захранване?
Не можах да разбера нищо но ще се постарая да си го представи и начертая и да видя дали няма подобна схема.
Виж си схемата на високоволтовото захранване - на изхода му (по схемата) имаш последователно резистор и кондензатор (не ги виждам кои номера са). Предполагам се ориентираш как изглеждат? Нататък действаш по моите указания.
За драйверното стъпало съм малко скептичен. Първо трябва задължително да ги оеднаквиш първите 2 стъпала на платката (махане на ООВ резисторите, слагане само на 1 катоден резистор на втората лампа...) и пак сигнала ще ти влиза от различно място... нещо не ми допада като идея. По-добре остави да ти се изхабява само едната половинка на драйвера, там режима е по-облекчен и тя ще изкара 3-4 пъти повече от изходната лампа. Ако искаш пробвай и кръстосания вариант, няма проблеми - те платките са пред теб и можеш да прецениш сам. Идеята е сигналния път да е максимално къс и да имаш място да запоиш резистор на решетката максимално близо до лампата! Доколкото виждам такъв резистор може да се запои на мястото на входния кондер само (ако не искаш да имаш висящ монтаж).asen_v_k написа:например на предното стъпало ползвам лявите аноди а на крайото десните, какво ще кажеш?
Ще си дойдем на думатаasen_v_k написа:В крайна смета тази схема можеше да бъде направена с 1 лампа
Като гледаш триода по схемата горната част е анод, долната е катод, там където влиза сигнала е решетка. Предполагам знаеш как се работи и с високо напрежение
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Опасенията ми може би се оправдават, че е навит за по-голям импеданс от 32 ома. Какви ти бяха слушалките?asen_v_k написа:Не дадоха подробности![]()
ОК, в такъв случай подбери изходна лампа, на която двете половинки са абсолютно еднакви като ток. Става лесно - слагаш лампата която ще се мери като входна и при захранена платка мериш пада на напрежение след катодния резистор (реално между двата катодни резистори и катода на лампата). После местиш на другия канал (другия триод) и пак същото. За изходни сложи тези лампи, които са с много близки показания като пад на катодите на двете половинки (реално мериш тока на всеки триод - падът разделен на сумарната стойност на 2-та резистора - по закона на Ом).asen_v_k написа:Мисля да оставя схемата с ОВ не свири лошо и като мощност има точната стойност за слушалките дето имам, не ми хареса обяснението на жабарите но в този случай според мен по добре да не го пипам, а мисля и да не пипам последната лампа нека си седиат така двата триода както са си.
ОКasen_v_k написа:На входа сложих 1 килом близо до решетката дори се получи без да се режат писти и да се прави висящ монтаж, даже не се забелязва
Схемата е така направена че като ползвам на първите лампи второто стъпало се пада за десния канал единия триод а за левия другия на другата лампа така ако изгори триода мога само да размена местата на лампите
Нека си виси и се грееasen_v_k написа:Свободният триод го оставих откачен от всички връзки понеже не знаех дали трябва да дам решетката на маса или нещо подобно - какво трябва да напраея със свободния триод?
Вдигни си потенциала на отоплението и после ще говорим за микрофония. Много често брума възбужда лампата и я кара да осцилира/микрофони.asen_v_k написа:Кофтито от цялата работа е че микрофонията в десният канал я има и не виждам от къде може да идва
Като конструкция са еднакви (поне би трябвало, не съм им светил в завода). Разлика имаш като емисия, стръмност, усилване и пр. Затова лампите се и подбират. При теб е важно опаралелените изходни триоди да са максимално еднакви като емсисия. По първобитния метод от по-горе ще се справиш и сам с подбирането.asen_v_k написа:Има ли разлика между двата триода в ЕСС82 или са абсолютно еднакви?
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако пак не е ясно питай конкретно кое не е ясноvelinski написа:Пробвай да направиш делител от високото напрежение и да повдигнеш потенциала на отоплението спрямо маса. Това се прави по следния начин: на схемата на захранването на изхода имаш снъбър-верига (резистор + кондер) - отпояваш ги и двете (нямаш нужда от тях принципно) - на мястото на резистора запояваш 200-220k 1W, на мястото на кондера запояваш 68-75k 1W резистор. Да станат 2 резистора последователно. От средната точка между двата резистора пускаш изолиран проводник до минусовия проводник на електролитния или другия кондензатор в отоплението (който се намира по-близо). Провери някъде отоплението да не е замасено, поне на схемата не е показано. Така ще ликвидираш брума според мен. Ако пак имаш брум, пробвай да свържеш средната точка към плюсовия извод на кондерите. Ако пак имаш брум пробвай със 100к-150к-200к втори резистор (долен по схемата).
Глупост е че може да ти изгори стъпалото от претоварване. По-ниският импеданс на товара ти намалява алфата на трафа и му пада Ra на първичната и като резултат се качват изкривяванията на стъпалото и му пада усилването. Ако не усещаш по-високи изкривявания без ООВ резисторите, според мен е по-добре да ги махнеш. 56 ома слушалки не са никак нисък импеданс, за който можеш да се безпокоиш...
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Значи при всички случаи си повдигни потенциала на отоплението спрямо маса - елементарна операция е, още повече има как да го направиш на платката ти, само трябва да си купиш 2 резистора. Ако не можеш да намериш - ще ти дам. Освен че ще ти се елиминира брума, ще намалиш потенциала анод-отопление, което допълнително ще ти удължи живота на лампите. Има и трета причина, ама засега и първите две стигатasen_v_k написа:Имайки предвид че захранващият трансформатор е над платката може би за да махна този брум трябва да направя друга кутия
Значи важното е резисторът да е максимално близо да крачето/решетката на лампата - не по далече от 2-5 мм (ако е възможно). От там на сетне сигналът ти няма проблем да минава и по-големи разстояния, само гледай примерно сигналното жило и оплетката на кабела да не са разделени на повече от 5-10 мм при контакта си към платката.asen_v_k написа:За да вкарам сигнала директно в крака на лампата ползвам вертикално монтиран резистор който служи и като краче за запояване на екранираният кабел, та се питах виждайки че се сигналната част се отдалечава повече от 1 сантиметър от масата дали не е по добре да се монтира легнал резистор който ще бъде близо да шасито и по този начин ще бъде екраниран дори и да се отдалеча 1 сантиметар от крака на лампата?
Ако платката ти има замасено горно фолио е хубаво антизвънните резистори да са легнали, за да са близо до екран. Ако нямаш фолио - няма значение как са, важното е да са максимално близо до решетката на триода.