My project of pure class A amp

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

My Project ...

#32 Мнение от Bojo »

Отдавна се каня да пробвам схема клас А, само с транзистори (и обратна връзка) и провокиран от писаното тук, снощи взех че налепих схемата (според препоръките - навесно-на половин бюро). Тази сутрин я прослушах с две приятелчета дето не пипат поялник, но иначе слушат. Впечатленията са отлични. Сравнявахме "Чиофоли" (УС1) с по два транзистора навсякъде + лампов усилвател на напрежение и тази - на "Уидоумейкъра"(УС2), с малки изменения - диференциални IRFP9110 подбрани и изходни IRFP9159/150 (с това разполагам само), също подбрани статично. Хитростта с 7908 не стана - при включване и изключване сбърква диф. кас. и след като загубих 1 час направих генераторите като на УС1, а дифа с токово огледало с 2 тр. BC560 с тример 100ома към двете рамена за "0" та. На входа 1uF PO Jensen. Захранване - 2х22V, 400W traf, 2x50mf, за всяко стъпало поотделно. Ток: L- 5,56/ R-5,51А. Промeних някои от стойностите. Нещо обаче ми плува постоянното изходно напрежение, най вероятно е от претупания монтаж - дифа се оказа близо до радиатора.
При първото сравнение установихме много различен звук и затова включих двата усилвателя след лампата, за да отстраним "ламповия фактор". Впечатления: УС2 има по-мощен и по-добре контролиран бас, високите са по-изразителни, но не толкова чисти, но средите са леко изтеглени назад, в сравнение с УС1. И двата УСа затварят много добре сцената, на послезвуците и на двата се губят. Откачихме и на двата УСа по една от пар. изх. двойки - детайлността се повиши и на двата, а на УС2 високите изпъкнаха още повече, макари и леко "украсени", и средите излязоха. Най накрая пуснахме само УС2 без лампа с въстановени изходи - Nightwish и Dream Theater звучat страхотно, въпреки "малката" мощност.(Уидоумейкара е прав че 20W УС в клас А, свири като много по мощен А/Б).
Общи впечатления: Много много добър звук! Горещо препоръчвам тази схема! Звучи много по-добре от много от машинките по магазините, които се продават за много пари.

ПП Приятелчетата дават идея - мониторни колони с по един моноблок и алуминиева релса-радиатор отзад на всяка колона по метър, метър и нещо, колкото е висока колоната.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: My Project ...

#33 Мнение от Daniel Petrov »

Dream Theater е любимата ми група :-)
Благодаря за добрите отзиви!
При мене в момента е с крайни 2SK1529 и генератори на ток IRFP9240.
Така или иначе генератора може да е всякакъв,нали тока през него е константен.
Преди пробвах с IRFP240-разликата е голяма!
Просто ИМА ЗНАЧЕНИЕ колко е линеен транзистора(явно съществено и то).
При мене също е ценер за преднапрежението,варианта 7908 не съм го експериментирал.
Имам тука един траф останал от на Сашо амп-а - Sony Esprit-800W,ама
вади 2х70В.Снощи взех,че се престраших и го отворих.Противно на очакванията ми,хората бяха помислили,че може да се наложи разглабяне(отдъхнах си)!Последва 3 часа вадене на ламели-днес развиване на вторична и навиване на нова-двойна-за всеки канал поотделно.После набиване на 7-8кг. тенекии.:-)
Идеята да е с по един транзистор винаги ме е блазнила-реално мога
да не падам под 1А,което гледайки пдф-а на 2SK1529 би било добре
-няма да слизам в нелинейната част,която е под ампер.
Т.е. двееска-то ще бачка от 1 докъм 6А-ми той правичък там:
Изображение
По отношение на клас А с биполярни-ами хора,като ви отърва,лепете ги,аз неща!
В случая трябва да сложа минимум още един транзистор за да съгласувам голямото изходно R на диференциалния с малкото входно на крайното.Или да изпълня диференциалния с мощни полеви и оттам да вдигна тока на генератора му.Не,благодаря!Такива цигари не пуша :-)
Вярно,че биполярния,ако е хубав е по линеен,ама нелинейност х нелинейност...щото стават два...
После - who cares about the second harmonic,аз не меря,аз слушам.
Като ми харесва,оставям го,ако не-частите отиват за нещо по-смислено :-)
Последно промяна от Daniel Petrov на Вто Окт 26, 2004 6:49 pm, променено общо 2 пъти.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#35 Мнение от Daniel Petrov »

Ами готово,ама има проблем,че нямам схемата,само монтажна схема с платката.Хайде дай мейл,аз ще ти пратя каквото трябва,после онлайн
консултации.:-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#36 Мнение от Daniel Petrov »

Значи чакам ако някой има идеи как да го подобрим прасето,да поства.
Лошо няма - много глави мислят по-добре от една :-)
Гледах на един сайт човека ползваше опамп за нулата в изхода и галванична обратна връзка,ама не ми се иска да усложнявам схемата-колкото по-просто - толкова по добре.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#38 Мнение от Daniel Petrov »

Между другото-като са два транзистора,положението се оплесква заради проходните им капацитети - т.е. идва в повечко товара за диференциалния и на всичкото отгоре става зависим от честотата.
За 2SK1529 капацитета гейт-сорс е 700пф - относително малко е - ако се ползват IRFP,положението обаче не е никак розово...1300пф за IRFP240 и 3000пф за IRFP150...
Ако са два,стават 6 нано,пък при 20000Hz смятайте какъв е входния импенданс на транзистора.
Другия вариант е диференциален с голям ток,това обаче ще рече,че трябва да се използват мощни мосфети за там,пък аз нещо не съм ентусиазиран...
Ще пробвам да издуя диференциалния с 5-6 мА ток т.е. по 2.5-3 мА за всеки транзистор пък ще видим какво ще стане.
И евнтуално смяна с 2N5462,че е по линеен при такъв ток.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от Daniel Petrov »

Снощи ми дойде една идейка - да елиминирам диференциалния усилвател и да премина към класиката в жанра :-)
Т.е.:
Усилвател общ сорс с P JFET,генератор на ток в дрейна с биполярен,крайните остават по същия начин.Операционен,който оправя постоянното на изхода-т.е. входа му в изхода на усилвателя,изхода през R във входа-абе стандартната процедура просто :-).
Стандартна обратна връзка в сорса на JFET-а,само по променлив ток,естествено.
Слагам JFET не заради друго,ами защото като набиеш изхода на операционния в гейта през 1мом,просто немаш грижи с постоянното.
Ще взема да го драсна с корела и ще го постна тука,че да можете спокойно да ме освиркате :-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от Bojo »

А ако избягаме от обратната връзка: усилвател на напрежение - токов повторител. (тикам тиквата към моята кочинка)

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Daniel Petrov »

Bojo написа:А ако избягаме от обратната връзка: усилвател на напрежение - токов повторител. (тикам тиквата към моята кочинка)
То тиквата все някой ще я отнесе :-)
Лошото в твоя случай е,че трябва да отидем на еднополярно-иначе как ще разходим токовият повторител м/у захранващите напрежения?
Пък и бая линейно ще трябва да е при тая плитка обратна връзка,ако ще да е локална само за усилвателя по напрежение.Има начин да стане,ама не с едно стъпало,ами минимум с две.Няма смисъл-не са частите проблема,а натрупване на нелинейности от многото стъпала.
Като гледам какво правят хората,а и като изключим Нелсън Пас с еднотранзисторния амп с лампа,вместо генератор на ток,горе доле сме на прав път,просто ще трябва да го избистрим.
Хайде аз да постна идиотизма,дето го сътворих,пък оттам нататъка ще мислим и за други вариации.
Паля корела!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#42 Мнение от Bojo »

Няма проблем с двуполярното - от известно време боря нещо подобно и е на път да стане, но времето... Сервото с ОПа поддържа нулата желязно, но аз клатя с лампа и развързващ кондензатор между тях. Лампата + скъпия кондензатор според мен могат да се махнат. Аз всъщност искам да оставя лампата, а да махна само кондензатора и аха да стане, ама за сега не става. От известно време даже следя преходните процеси на лампата с контролери с вградени ЦАП/АЦП и се опитвам да ги компенсирам с други високоволтови вериги и други и други простотии..., ама и това не помага. Нещата май трябва да са по прости - не че имам нещо напротив да насипвам контролери в лампови стъпала.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от Daniel Petrov »

Най после!
Може и да имам някъде някоя грешка от недоглеждане,ама при положение,че я скалъпих за 15-на минути...простено ми е :-)
Операционния само схематично е даден,че ме домързя да му правя обратни връзки и захранване.
Изображение
Трябва да се уточнят постояннотоковите режими на транзисторите,ама това е друга работа:-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#44 Мнение от Stefan Stefanov »

Това малко ми прилича на Zen-а на Пас с паралелни изходни стъпала и ОУ за нулата.
(линкът е постнат от Кирилов май)
[img:366fd952a8]http://passdiy.com/images/projects/zen-v4-f3.gif[/img:366fd952a8]
Последно промяна от Stefan Stefanov на Пет Окт 29, 2004 2:35 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#45 Мнение от Daniel Petrov »

3aropka написа:Това малко ми прилича на Zen-а на Пас с паралелни изходни стъпала и ОУ за нулата.
Имаш ли линк да го видя?
Постни го тук,не е зле да сравним.
Аз това го пооткраднах от куад-а :-)
В смисъл,че там така е изпълнено до клас А,
без да слагам емитерните повторители в сметката.
И там е наобратно :-)
първо е нпн после е пнп.
Струва ми се,че ще е по линейно така,ама трябва да се чуе.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”