nikikoz написа:Между другото Велински ти какво си направил за своята система по отношение на захранването, явно ги знаеш нещата?
Благодаря за конструктивния въпрос. Аз гледам глобално на проблема и не съм се вторачил в последния захранващ милиметър на системата ми. Също не адмирирам нерационалното харчене на пари за незначителни проблеми, когато глобалният проблем стои неразрешен. А можеш да ми се довериш, че съм човек, който познава звука на всеки сантиметър от системата си. Десетилетие по-отдавна от теб съм започнал да прослушвам жици и компоненти, не си първият, който открива звука на "бушона"
До тук подобренията ми:
1. Директно окабеляване на трасето от апартамантното табло до аудио контакта с посребрен OFC солид кор проводник в тефлонова изолация.
2. Разкарване на всички автоматични предпазители по трасето (2 бр.) чак до главния предпазител при електромера (които чуваемо скапват звука!) и поставяне на предпазители с керамични стопяеми вложки на тяхно място.
3. Подмяна на главния автоматичен предпазител на таблото с такъв със стопяема вложка на ABB с по-големи контактни капачки. Всички капачки на стояемите вложки са полирани допълнително до огледален блясък.
4. Разделителен трансформатор с балансирана вторична намотка (115-0-115V) плюс противофазен мрежов филтър към аудио компонентите ми.
5. В момента съм в процес на апгрейд на всички мрежови кабели с Furutech alpha OFC, досега ползвах мое производство кабели с каучукова изолация, които съм приел, че са ми базовото ниво.
6. Използвам само slow-blow керамични предпазители в аудио компонентите ми - те са евтинки и не са позлатени. Разлика до позлатените за $$$ не чувам
7. Използвам качествени IEC конектори Schurter, Oyiade (базова серия) и постепенно преминавам към много по-добрият стандарт на Neutrik Powercon с посребрени заключващи контакти. Нищо екзотично, аз разлика между добър и ненормално скъп конектор не чувам

Но разлика между IEC и Powercon - да!
Това са ми мрежовите подобрения. В момента съм в борба с НЕК/ЕОН или там както се казват, да ми сменят автоматичния предпазител при електромера с жичен със стопяема вложка. Инвестиция за 10 лв. Това ще бъде направо космическо подобрение за звука, в сравнение с това да наливам $$$ за "бушони" с позлатени капачки, които се чуват, ама друг път
Това ми е таблото - аудио трасето директно е свързано към главния керамичен с посребрен OFC проводник, без да ползва общия фазов гребен, на изхода от аудио предпазителя има щракнат огромен ферит още в таблото:
Този предпазител съм го приготвил да замени автоматичния на електромерното табло, само че с 63А вложки с полирани капачки:
Списъкът ми е от най-важните подобрения за звука към най-маловажните. Както забелязваш, IEC конекторите и "бушончетата" по компонентите са на едни от последните места по скалата на глобалното подобрение на звука
Мисля, че ако започнеш да слушаш повече на сляпо, отколкото с очите, джоба и емоциите си, ценностната ти система в аудиото ще стане много по-обективна и балансирана, а това ще ти помогне при правенето на по-ефективни подобрения. Казвам го най-приятелски, преди да ми се озъбиш пак (явно ти е lifestyle

).
Радвам се, че се получава разговор по темата.