êàê äà ñëîæèì ASIO çà óèíäîóñ for dummies

Съобщение
Автор
D.Kolev

#31 Мнение от D.Kolev »

åìè òÿ ñàìà íÿìà äà ñâåòíå. âèæ íà ïúðâàòà êàðòèíêà, ïðèìåðíî ïúðâî ìàðêèðàø usb audio dac è ìó äàâàø enable ïîñëå ìàðêèðàø out è äàâàø select, òîãàâà òðÿáâà äà ñâåòíå.

Аватар
altium
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#32 Мнение от altium »

Пробвах ASIO с Foobar, действително оказва значение и звученето става много по-естесвено, чисто и приятно.
Имам доста проблеми с ASIO драйвера обаче. Винаги се чува пукане, дори и след всевъзможни комбинации с латентностите в ASIO и Foobar.
Ползвам sound card Yamaha 754 с Windows драйвер и после с оригиналния си драйвер за нея. Всички инсталации съм ги направил абсолютно правилно, добавил съм ASIO output в Foobar, разпознава картата (в зелено) и т.н.
Понякога свири (с пукане през 1 сек.), но в повечето случаи ASIO output-а във Foobar не изкарва звук и каго погледна в настройките на ASIO драйвера, се оказва, че изходът на аудиокартата ми не е активен и не е в зелено.
Тоест бил е активен след зареждане на операционната система, но впоследствие изходът на аудио картата бива зает от друг процес (например Skype).
Тестът с двете тонални набирания (при разпозната от ASIO звукова карта и добавен AISO output в Fоobar) се провали - в началото се чуват двата тона, след средата обаче изкарва боза от шумове, от което смятам, че има несъвестимост на звуковата карта с този драйвер.
Какво може да се направи в случая?

D.Kolev

#33 Мнение от D.Kolev »

ïóêàíêèòå íå ñà îò äðàéâåðà, à ïî-ñêîðî îò óèíäîóñà. ìîæå äà ðàçãëåäàø êàêâî ïèøå òóê çà drop-outs
http://mtippach.proboards40.com/index.c ... isaproblem
òàçè êàðòà ìàé å ñ 4 êàíàëà èçõîä. àêî òè èçëèçàò êàòî îòäåëíè óñòðîéñòâà,ìîæå äà íàñî÷èø ôóáàðà êúì åäíèòå, à äðóãèòå äà ñà òè çà ïðèëîæåíèÿòà ïðèìåðíî.

kirk
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#34 Мнение от kirk »

Здравейте!
А поддържа ли 96кhz ASIO, защото в момента съм с него,foobar и pcm2706 и не може да свирне едни флакове които са правени със семплинг 96кhz?
Има ли някакви по специфични настройки,ще съм благодарен ако някой знае нещо по този въпрос :)

peshovec

#35 Мнение от peshovec »

стана ми интересно:). в wikipedia-та пише, че mac os linux не са засегнати от latency на миксер...

Някой с windows, дали може да прослуша и сравни, плейнато през win, win s asio, и през linux ? (ако няма dual-boot, може да ползва live-cd(dvd) )

D.Kolev

#36 Мнение от D.Kolev »

âåðñèÿ 2,9 âå÷å å èçëÿçëà è å äîâîëíî ïîäîáðåíà
http://www.asio4all.com/
:smt041

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

Re: ...

#37 Мнение от audio-mitko »

Dman написа:...ето и още един важен тест, пускаме файла udial.wav , тряба да се чуват абсолютно чисти двата dial тона, без оцветка.

В противен случай имаме грешки от закъснения, от sample rate конверсия, от неустойчивост на високочестотен клипинг (и тенденция към самовъзбуждане естествено) които се проявяват като интермодулационни компоненти във високите честоти, понякога и в "издърпване" на нивото на фоновия шум нагоре.

http://www.jimmyauw.com/wp-datajim/junk/udial.zip
Малко е стара темата, но днес направих един опит: записах тоя файл на audio CD и го пуснах на Denon DCD 655. Много се учудих когато се чу с "оцветките" и излишните шумове, все едно е без ASIO на звуковата ми карта. Това означава ли че player-a не е добър?

ivan vraikov
чете
Обратна връзка:

Здравейте.

#38 Мнение от ivan vraikov »

Това е първият ми пост в този форум.
Моля да ме извините ако съм малко неадекватен. :?

Сега по темата.
Имам вградена sound-карта Realtek HD 7.1(ALC883).
На оптичния(SPDIF) изход съм закачил Samsung HT-UP30.
(само не ме подигравайте за горния ред)
Исках PC-то директно да подава на SPDIF port-a музиката и по този начин да не "замазва" звученето.

Равносметка:
I. Foobar2000 + ASIO 2.9= wav-a имаше два ясни тона + 4 отчетливи тона и заедно с тях един много висок тон(~ 19-20kHz) + пукания (4-5).

II. Foobar2000 + KS 1.2.2 + 16bit = wav-a имаше два ясни тона + 4 тона и заедно с тях честотния "звън".

III. Foobar2000 + KS 1.2.2 + 24bit настройка= wav-a имаше два ясни тона + 4 отчетливи тона и заедно с тях същич висок тон(~ 19-20kHz), и нямаше пукания! 8O

Всичко съм спазил от първата страница при инсталирането и настройката на ASIO-то.

И тук конкретният ми въпрос е: минат ли е теста с третия вариант или и този висок тон съпътстващ 4-те отчетливи тона, не трябва да го има.

П.С: Оправих го и ASIO-то. Дигнах буфера до 1024. :wink:
Появи се нов въпрос. Защо не ми се появява SPDIF out-та както е във мануела на ASIO-то.
Ето шот от моя АSIO4ALL Settings тук

Аватар
altium
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#39 Мнение от altium »

D.Kolev написа:виж дали опцията thread priority е сложена на time critical.

440Hz , пробвай да оставиш уиндоуските драйвери, а не тези с които идва звуковата и тогава да сложиш асиото.
За кое точно става дума?
Иначе пробвах новата версия с Foobar + плъгина за него, ефектът се усеща, има известна разлика спрямо драйвера на Yamaha. Звукът е по-кристален и динамичен и това проличава при по-качествени записи.

С default настройките на Foobar и Asio се чуват пукания.
Играх си с Asio bufer size, default е 512 samples, стигах до максимума, пуканията намаляха, но не се изчистиха. В Output на Foobar също има bufer size. По подразбиране е 1000ms, пробвах с всякакви стойности до максимума, пуканията пак не изчезнаха.
Появи се много грозен бъг: при пускане на песента се чува само левият канал, десният се появява след като преместя плъзгача на песента на Foobar.

Пуканията се оправиха засега... след 10-тия рестарт и преместване на буфера на Asio до 1024 и този на Foobar до 2120.

Тестът с udial.wav беше успешен.
Звукова карта - Yamaha 754, OS - Win Xp. Ползвам само Losless записи.

ivan vraikov
чете
Обратна връзка:

#40 Мнение от ivan vraikov »

Относно моята Realtek HD (ALC883) + Samsung HT-UP30. Разрових се малко и намерих следното.
Създателя на ASIO4ALL™(да е жив и здрав), та той пише че последния читав драйвер от разработчиците на Realtek е WDM 1.61.
С негова помощ + ASIO4ALL стигнах до заветните 128 Samples(2.90ms) - това е възможно най-ниската стойност на ASIO Buffer-a за ALC883 без пуканки.

Сега съм с Foobar2000/Winamp 5.5 + ASIO4ALL 2.9beta5.
Има ли по-добър начин за слушане на музика с тази конфигурация.
Става дума от софтуерна страна. Моля за вашето мнение.
Ако има нещо по-добро дайте съвет.
Благодаря предварително.

Ето скрееншот от Realtek Settings + ASIO4ALL Settings.

D.Kolev

#41 Мнение от D.Kolev »

àìè ïîíå àç íå ñúì îòêðèë ïî-äîáúð íà÷èí çà ñëóøàíå íà ìóçèêà îò êîìïà. àêî èìàòå ïðîáëåìè å õóáàâî äà ñå ðàçðîâèòå èç ôîðóìà íà àñèî-òî. òî å ÿñíî ÷å áåç áúãîâå íå ìîæå, íî àâòîðà íå ñïè :)

Аватар
e_manuele
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#42 Мнение от e_manuele »

Здравейте .

В момента съм с DAC-a на Fenkiller и :

1. Уинамп 5.5.4 + асио 2.9 + плъгина за Уинамп асио 0.70 и размер на буфера 64 Samples и нямам пукане , за разликата в звученето просто нямам коментар .

2. Foobar2000 + asio 2.9 + плъгина за фубар-а също на 64 Samples и нямам пукане но с фубар-а се чува по-слабо някой да има идея защо ?

В допълнение искам да кажа че с Уинамп се чува някакъв лек шум при 4-рите честоти , докато с Фубар не забелязвам такива призвуци

Поздрави .

Аватар
e_manuele
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#43 Мнение от e_manuele »

Горещто препоръчвам да се използа така асио ... и ако може наякой да сподели впечатления .

Изображение

Изображение

Аватар
greenwire
чете
Обратна връзка:

#44 Мнение от greenwire »

Само да попитам, този ASIO BUFFER SIZE не е ли от значение само при music production (за по-бърза реакция от страна на оборудването при намеса на човека) . Ако използваме системата за playback на музика какво значение има големината на буфера?

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”