Изгоря ми усилвателя

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Scorpy

Изгоря ми усилвателя

#1 Мнение от Scorpy »

Здравейте, изгоря ми усилвателя и се надявам, че някой ще може да ми каже защо се е случило това. Той е Harman/Kardon HK6500 и в нет-а пише че е 2X75 вата. Колоните са ми Jamo CBR120 отзад пише rated power: 120W ; music power: 180W; Impedance 4-8ohm. Отзад на усилвателя има един бутон 4-8 ohm и аз съм го оставил на 8. Кабелите са ми обикновени от Конрад 2,5кв.мм. Усилвателят не е заливан, просто като го набичих до край се чу някакъв шум, сякаш прескача диска, след което зад него прехвръкна искра и той се изключи. И повече не иска да се включи. Интересното е, че изгоря веднага след като го набичих. Свири 3-4 секунди и спря. Можете ли да ми кажете защо се е случило това, че съм се отчаял. Утре ще го нося на ремонт там от където съм го купил.

П.С. За пръв път го усилвам до край.

jenko
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от jenko »

Изгорял е най- вероятно защото си включил колони с импеданс 4ом на усилвател, предназначен за 8ом(в случая). Претоварил си го.

Scorpy

#3 Мнение от Scorpy »

jenko написа:Изгорял е най- вероятно защото си включил колони с импеданс 4ом на усилвател, предназначен за 8ом(в случая). Претоварил си го.
Да де, но нали на колоните пише 4-8ома. Това не означава ли че могат да свирят и на 8?

jenko
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от jenko »

Прeмери им импеданса. Нямат ли и те превключвател или отделни изводи за 4/8 оhm? Не може да са едновременно 4 и 8 ohm.

devil90

#5 Мнение от devil90 »

Не трябва ли да има някаква защита този усилвател?

Едно време имах една уредбичка Panasonic и я претоварих и на неясветна Protect и изключи и после пак я включих.

Усилвателят ти нов модел ли е или стар ?

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Stefan Stefanov »

Претоварил си го и е изгорял!
Това е толкоз просто и логично.
:D
Карай го на сервиз

Scorpy

#7 Мнение от Scorpy »

Днес измерих импеданса на колоните - 6 ома... Значи слагам усилвателя на 4 и пей сърце.

Nikola Nikolov

#8 Мнение от Nikola Nikolov »

Скорпи,
ама ако ти беше лампов ампа, нямаша да изгори.....тях, вари ги, печи ги,
държат като кучета!! 8) :D

Scorpy

#9 Мнение от Scorpy »

Nikola Nikolov написа:Скорпи,
ама ако ти беше лампов ампа, нямаша да изгори.....тях, вари ги, печи ги,
държат като кучета!! 8) :D
хахах бай дъ уей оказа се, че баща ми е бил много печен в електрониката и каза, че ако почете малко да си припомни и намерим някоя добра схема, ще може да направи някой лампов :D Така че до няколко месеца и аз ще съм горд собственик на една такава машина. Като възнинат въпроси по време на работата ще се обръщам към форума естествено.

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”