Още малко питанки по 300 ватовия усилвател

Съобщение
Автор
vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

Още малко питанки по 300 ватовия усилвател

#1 Мнение от vankata_r »

Става малко флууд амам ся ми дойде музата... искам да си правя един усилвател 300 вата, намерих схема в която краинет транзистори са MOS по думите на преподавателя перфектно... ще я преработя на 300 вата и искам да я направя... ако някой има книгата на Савов - НЧУ последната 500 ватовата схема. Мисля да я ползвам на 2 по 150 вата бас каси.
Кажете дали ще стане идеята ми и ако някой ме снабди с информация да речем за онлайн справочници на елементи и дали в България се намират P канални мощни защото според него това ще е осножния проблем...
А и още един вупрос - струва ли си да го правя това чудо, при положение че етох тук в една от темите че 16 вата усивател наппаво кърти... а азь искам да правя 1x300W + 4x100W(ili 200W) като 300 го разделя на 2 баскаси по 150...

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Borislav Uzunov »

Ся колкото и добър да е един 16 ватов усилвател, колкото и чувствителни да са колоните пардон боксовете не може да кърти като един 300 ватов качествен усилватели с мос крайни. Това е моето мнение. Друго тая книжка дето питаш май я имам. Усилвателя доколкото си спомням е с 8 крайни транзистора за канал. Така че ако ти требе схемата сканирам я цялата статия барабар с платките и ти я пращам.

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от vankata_r »

Аз книжлето го имам.. и според мен едни 300вата не могат да се заменят, но в едн аот статиите бяха писали че може и с 16 ватовия да се кърти яко.. ако ако може да ми обърнат внимание старшите да дадат по едно мнение ще съм иммного благодарен.
Иначе правилно си спомняш и мисял ако мога да ги намаля с 1 по-малко и да сложа по-мощни... но дали ще стане.

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от vankata_r »

Мммм добре тогава, благодаря мног, ако може и информация за някоя добра и изпитана схема, която да ми свърши работа за съраумд и... дали ще се намиери нещо като квадро декодер имам голям мерак да е квадро озвучаването :)

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Bojo »

Ванка, що не си купиш един готов музикантски или дискотечен усилвател - ще ти излезе по евтино.

Аватар
kiki2002
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

едно мнение и от мен

#7 Мнение от kiki2002 »

като за начло попитай и отиди на гости на alinko ,ще чуеш страхотен лампов усилвател и хорни , е цената не е малка , но има и други модели . а ако имаш време се обади и ела в неделя на гости , да пием по бира и да чуеш мойте лампи El34 . а иначе виж
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... opic&t=615
НАЛИ ТЕ ПОКАНИХ ТЕЛЕФОНИТЕ МИ ГИ ИМА НА ВСЯКЪДЕ В ФОРУМА
8660243, днес след 18 часa , близо съм до хотел хемус
Последно промяна от kiki2002 на Вто Сеп 13, 2005 7:23 am, променено общо 2 пъти.

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от vankata_r »

Идеята за гости не е лоша но без да ме поканят мисля , че не екоректно да ходя :) поне така са ме възпитали :+)
Иначе много голямо желание имам за лампи, тука от стари бараки съм насабрал лампи а и мисля, че ще мога и от другаде да намеря но си нямам и бегло понятие за схемите на свързване и просто.. с вързани ръце съм. Иначе от обща култура мога да ги различавам но само толкова :) Та ако янакой ме "светне" в по-тънките работи с удоволствие бих направил един който да си заслужава усилията.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Stefan Stefanov »

kiki, не засилвай vankata към лампи, да не ти тежи на съвестта после
:wink:

Освен това тая тема си е за "1 KILOWATT"

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Anakin »

BlackBLOOD написа:може може:)

86дб@300Вата са колкото 95дб@35 вата...
това като физика ми е ясно горе долу но по принцип казвате че ако се сложат високо чувствителни освучителни тела към усилвателя по слабия музиката ще е толкова силна а ако към 300ватовия се вържат високочуствителни тела като в дискотека примерно ???

audioman

#11 Мнение от audioman »

Anakin написа: това като физика ми е ясно горе долу но по принцип казвате че ако се сложат високо чувствителни освучителни тела към усилвателя по слабия музиката ще е толкова силна а ако към 300ватовия се вържат високочуствителни тела като в дискотека примерно ???
Ами много просто - ще направиш дискотека. По-мощният усилвател свири по-силно от по-слабия и по-чуствителните колони свирят по-силно от по-нечуствителните. Естествено колони с голям SPL i max SPL ще свирят по-силно с мощен амп. Въпросът е кой от какво има нужда.... Някои хора слушат музика при нормално ниски нива, около и по-ниско от естественото ниво на инструментите.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Anakin »

мерси за полезния и пълен отговор сега вече ми стана ясно напално аз не искам дискотека :D това си го знаех просто вече съм сигурен че и моя амп който в бъдеще ще се ползва за купони ще свърши идеална работа с колони с висока чуствителност от типа на 96dB предполагам ще свършат работа

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Borislav Uzunov »

Freeman написа:Ся колкото и добър да е един 16 ватов усилвател, колкото и чувствителни да са колоните пардон боксовете не може да кърти като един 300 ватов качествен усилватели с мос крайни. Това е моето мнение. Друго тая книжка дето питаш май я имам. Усилвателя доколкото си спомням е с 8 крайни транзистора за канал. Така че ако ти требе схемата сканирам я цялата статия барабар с платките и ти я пращам.

Яааааа каква глупост съм казал :mrgreen:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Stefan Stefanov »

Ще се сетиш ти...

Това различава едни хора от други. Някои се учат и не ги е срам да признаят грешките си.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

3aropka написа:kiki, не засилвай vankata към лампи, да не ти тежи на съвестта после
:wink:

Освен това тая тема си е за "1 KILOWATT"
Никакъв проблем няма да се направи лампово стъпало и повече от киловат, обаче за реално слушане вкъщи с колони от 90 dB/W/m нагоре, мился, че 50 W са напълно достатъчни ако говорим за лампово стъпало. Детайлността на звука при лампите дава усещане за по-голяма сила на звуковата картина като цяло, което от една страна доставя по-голям кеф на слушащия, а от друга щади слуховия му апарат....

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”