ИЗМЕРВАНЕ НА ИМПЕДАНСНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Съобщение
Автор
hipa

ИЗМЕРВАНЕ НА ИМПЕДАНСНА ХАРАКТЕРИСТИКА

#1 Мнение от hipa »

Здравейте!
Бихте ли ми препоръчали програма ,с която мога да измеря импедансната характеристика на високоговорител.Досега съм правил няколко измервания с loudspeaker lab,но за съжаление получените резултати не са достатъчно достоверни и според мен съеответната програма не дава точни резултати.
След като направих няколко опита изобразих получените резултати ч/з диаграма на Найкуист и вместо да получа очакваната спераловидна форма аз получавам диаграма коренно различна от очакванията.
Та ако ме насочите към софтуеър,който да прави по-точни измервания ще съм ви изклзчително благодарен .
Благодаря ви предварително за информацията!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Здрасти,
въпросната програмка само визуализира данните получени при измерването. Точността на този процес зависи най-вече от измервателният хардуер и калибровката му. Та с каква карта мериш? По кой метод от изжроените в ръководството провеждаш измерването? Калибрираш ли коректно постановката? За проба пусни едно измерване на точен резистор с известно съпротивление и виж какво ще покаже измерването. Би трябвало да е права линия за всички честоти.

Поздрави.

hipa

#3 Мнение от hipa »

Здравейте Христев,
благодаря ви за бързия отговор.Та по темата,звуковата карта,с която меря е вградена към дънната платка и е Realtek AC97 при 44100 Hz 16 bits и 2:2ch, що се отнася за метода, меря по метода с постоянен ток като калибрирам постановката с резистор от 10 ома,след калибриране получения резултат е повече от задоволителен идеална права по целият честотен диапазон.След провеждането на няколко опита "на един и същ високоговорител" получавам различни резултати кото можеби и по моя грешка не мога да ги осредня чрез програмата,което не е толкова фатално :lol: .Лошото в случаят е че получените резултати не са задоволителни и както казах в предния пост при изобразяване с Найкусит графиките коренно се различават от очакваните.
Моля за съвет, аз ли бъркам някъде или съотвтната програма не дава задоволителни резултати,ако е така предложете ми по-добър продукт,с който да успея да направа съответните измервания!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivo_Hristev »

Здравей,
Аз лично меря с тази програмка и поличавам задоволителни резултати. Усреднявам резултатите за по-голяма точност. При използване на синусоидална развивка усреднявам около 6 до 10 пъти. Още един уточняващ въпрос: калибрирал ли си нивата? Направи една две картинки и ги поствай да видим нагледно в какво се състои проблемът.

Поздрави.

hipa

#5 Мнение от hipa »

Здравейте отново.
Що се отнася за калеброването на нивата е възможно да съм направил грешка,та ако съм разбрал правилно трябва да свържа 2 стерео кабела съответно с 2 стерео джака към входа и изхода на саунд каратата,като в другия край на съответните кабели е необходимо да има моно джакове,едниният е разделен като едната му част се подава към волтметър а другата към кабела който излиза от изхода на картата.

Ако е възможно дай имеъл да пратя снимки от измерванията,просто нещо немога да се оправя с качването на катринки във форума :cry: !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”