Marantz cd 65 II SE

Съобщение
Автор
Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Marantz cd 65 II SE

#1 Мнение от Angel Dimitrov »

От скоро съм притежател на въпросния плеър и се замислям за евентуален мод на него. Някой има ли конкретни впечатления от този модел и какво може да му се модне (подобри). Първоначалните впечатления са много добри но ми е интересно какво може да се получи ;-)
Досега безрезултатно издирвам схема но нищо не се намира, дори е много оскъдна информацията за самия плеър. Ще се радвам ако някой помогне ... ;-)

Поздрави !

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

òäà1541 :wink: , êàêâî äðóãî èìà âúòðå.

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Angel Dimitrov »

D.Kolev написа:тда1541 :wink: , какво друго има вътре.
SAA7210, SAA7220B, TDA1541A, CDM4/19, почти всичко вътре е елна керафайн, малко ничикон и филипс. Замислил съм се вече за отделно захранване и стабилизиране на напрежението на ДАК-а, премахване на мутинг транзисторите и елиминиране на цифровия изход. Притеснява ме липсата на схемата му за да пристъпя към конкретните действия.

j_n0s
чете
Обратна връзка:

CD-65II

#4 Мнение от j_n0s »

Виж тук.
Имам CD-65II без SE :) Засега съм сменил електролитите ( при мен нямаше cerafine :( ), махнал съм mute частта и изхода е през 10uF МКТ ( такива имах :D ) Ефекта е чуваем :wink:
P.S. И съм орязал селектора за мрежовото напрежение и цифровия изход също.

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: CD-65II

#5 Мнение от Angel Dimitrov »

j_n0s написа:Виж тук.
Имам CD-65II без SE :) Засега съм сменил електролитите ( при мен нямаше cerafine :( ), махнал съм mute частта и изхода е през 10uF МКТ ( такива имах :D ) Ефекта е чуваем :wink:
P.S. И съм орязал селектора за мрежовото напрежение и цифровия изход също.
Благодаря за линка , току що и аз махнах селектора и клъцнах цифровия изход от интегралата ;-)

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Fenkiller »

До сега само козметика!
Клъцването на цифровия изход не е решение- предлагам директно ноновърсемплинг и разкарване на 7220.
Ако не си готов за радикални промени остави си цифровия изход и си сложи локални стабилизатори на 7210 и 7220 които да се захранват преди основния стабилизатор за +5волта (това съпроводено с L-C филтър преди стабилизатора и поне C след него, байпаснато разбира се-не прекалявай с изходния електролит след стабилизатора).
Външен клок генератор за двете (с отделни изходи за всяка!и отделно захранване за самия него!).
Ако искаш да продължиш нататък отделно захранване за 1541 и отделно захранване за изходните операционни.Отделна платка за 1541 и ОУ с хубави кондери резистори и т.н...
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Angel Dimitrov »

Снощи се сборихме с маранца и той остана без ОУ за слушалките , няколко кондензатора по пътя на аналоговия сигнал и без мутинг транзисторите. Определено се усети разлика в звученето , дойде въздух и взеха да се открояват финни елементи в музиката които преди не бяха така ясни. Разликата между хубави записи и лоши стана така ушевадна че слушател без опит започна да ги разпознава, да не говорим за диск правен от мп3-ки който тотално беше отсвирен :lol: "няма пространство" - това бяха думите му.
Днеска ще му направя нов екраниран захранващ кабел и ще започна да обмислям и да се образовам, вече за отделни захранвания на дак-а и аналоговата част.
Поздрави !

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от oceanman »

Ако смениш кондерите около ТДА1541 и разделиш и стабилизираш захранването би трябвало да има осезаем ефект и не само в басите. :wink:

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Angel Dimitrov »

oceanman написа:Ако смениш кондерите около ТДА1541 и разделиш и стабилизираш захранването би трябвало да има осезаем ефект и не само в басите. :wink:
Кондензаторите са сменени с ничикони . Правих експерименти с шунтиращи кондензатори на електролитите и засега фаворит ми са танталовите. Чудя се за МКП10 да пробвам как ще са.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Miroslav Danov »

Замених на моя пионер PD 207 греца с диоди от серията BYV...(BYV26C) . Докараха динамика и въздух :wink:

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Angel Dimitrov »

mirilaj написа:Замених на моя пионер PD 207 греца с диоди от серията BYV...(BYV26C) . Докараха динамика и въздух :wink:
И това е направено , диодите са сменени на шотки ;-)

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”