мога ли да заменя операционен усилвател с транзистори
-
Sasser
мога ли да заменя операционен усилвател с транзистори
значи не успях да намеря интегралата B380е и неините аналози така че не мога ли да я заменя с 4 транзистора ?? защото тя представлява точно това . Но вапроса ми е какви да са транзисторите?? а ето и схемата

- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Sasser
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Zmej
-
Sasser
-
Zmej
-
soundman
Само NPN
Много е лошо когато някои въвежда в заблуждение човек искащ информация, нарочно или поради незнание! ВСИЧКИ Транзистори трябва да сa NPN !!!
cycles,
aко не знеш по-добре си мълчи, защото човека не само ще си гръмне усилвателя, а ще си загуби времето и освен това ще се разочарова от bgaudio.org !!!
B 380D/E/K съответства на TPQ 3725, и има следните параметри:
отношение на токовете на отделните транзистори - 08...1,25
h21e - 28...560
Ucbo - 100V
Uceo - 80V
Icm - 500mA
Ft - 135...230 MHz в зависимост от h21e.
Каталог на RFT 1988г.
SASSER, намери си транзистори които поне да имат същите параметри или по-добри, за да не ти е тъжно после...
cycles,
aко не знеш по-добре си мълчи, защото човека не само ще си гръмне усилвателя, а ще си загуби времето и освен това ще се разочарова от bgaudio.org !!!
B 380D/E/K съответства на TPQ 3725, и има следните параметри:
отношение на токовете на отделните транзистори - 08...1,25
h21e - 28...560
Ucbo - 100V
Uceo - 80V
Icm - 500mA
Ft - 135...230 MHz в зависимост от h21e.
Каталог на RFT 1988г.
SASSER, намери си транзистори които поне да имат същите параметри или по-добри, за да не ти е тъжно после...
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Много е тъпо ... когато някой напада друг , понеже не е прочел добре какво е написал ....
BC547C са NPN Uce max= 45V , посочил съм ги за диференциалния усилвател , понеже са по малошумящи от BC546 ...
Писал съм още че е добре долния десен да е по мощен , понеже през него тече константен ток около 14 15 mA ... и при посоченото захранване около +/-30V ефективната стопйнот на напрежението при синусоида става 30+30/SQRT(2). При тоя константен ток 15 mA ... Pc=768 mW ..... Естествено този транзистор трябва да има Uce max>60V .... Предлагам този транзистор да бъде BD139 примерно ...
И хич не ми пука какво дава производителя за тая интегрална схема ...
щото си имам достатъчно глупости в главата за да си сметна сам режимите и да видя какви елементи трябват в случая .....
И АБСОЛЮТНО никаде не съм написал че може да слага PNP Транзистори ... Това че едните били PNP , а другите NPN го написа Sasser ... , което твърдение обаче не е вярно !
Поздрави !
BC547C са NPN Uce max= 45V , посочил съм ги за диференциалния усилвател , понеже са по малошумящи от BC546 ...
Писал съм още че е добре долния десен да е по мощен , понеже през него тече константен ток около 14 15 mA ... и при посоченото захранване около +/-30V ефективната стопйнот на напрежението при синусоида става 30+30/SQRT(2). При тоя константен ток 15 mA ... Pc=768 mW ..... Естествено този транзистор трябва да има Uce max>60V .... Предлагам този транзистор да бъде BD139 примерно ...
И хич не ми пука какво дава производителя за тая интегрална схема ...
щото си имам достатъчно глупости в главата за да си сметна сам режимите и да видя какви елементи трябват в случая .....
И АБСОЛЮТНО никаде не съм написал че може да слага PNP Транзистори ... Това че едните били PNP , а другите NPN го написа Sasser ... , което твърдение обаче не е вярно !
Поздрави !
-
soundman
Sorry!
Вярно е, че sasser ги спомена, а понеже напоследък много простотии чета в сайта, и се увлякох. В поредицата от писания човек остава с впечатление че "така ти се струва" се отнася за това, че оригиналната B380 е с комплементарни транзистори, което не е вярно. Съжалявам, грешката е моя. Предложенията ти за замените са коректни.
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: