Съвет за скромна DIY 5.0 или 5.1 система

Съобщение
Автор
n00b

Съвет за скромна DIY 5.0 или 5.1 система

#1 Мнение от n00b »

Около 15 минути се чудех дали да пусна темата в някой DIY раздел, но така и не можах да преценя къде. Както се вижда от заглавието на темата, аз съм поредният досадник с глупава дилема.

От известно време насам се оглеждам за озвучение тип 5.0 или 5.1 система, която да използвам предимно за филми и музика в домашни условия. Разполагам с наистина скромен бюджет - около 1000лв. за колоните без ресивър - ето защо се спрях на следните два "купешки" варианта.

Eltax Liberty 5 Pack - сносна 5.0 система на цена 1100лв., която, според мен, би могла да мине и без отделен woofer. Поне на първо време.
и
Tangent Millenium - отново пакет с 5 колони на цена 800лв. Тази също би могла да изкара известно време без отделен басбокс.

Какъв е проблемът? Ами, накратко - цените на Електрон са твърде нереални, защото подобни пакети се срещат в чужбина на половин цена. За съжаление не открих магазин, който да ги праща в България. Основната идея е, че нямам намерение да се гъзя на Електрон и да поема тази страховита надценка от приблизително 150%, която така щедро ми предлагат.

Ето защо търся алтернативи. Една от тях е да потърся услугите на достатъчно компетентен и опитен "майстор", който да предложи и - евентуално - изработи 5.0 или 5.1 система с добри качества на цена не по-висока от въпросните 1000лв. Не искам твърде много за парите си, не държа на грубата, ненужна ми мощ. Искам приличен звук, който да ме въведе в цялата работа.

Накратко - към кой от форума да се обърна? Има ли хора, които биха се занимали с моя проблем?

Интересувам се и от ресивър, разбира се. Дори ми препоръчаха първо да взема него, но засега ще се въздържа, тъй като нямам представа какво точно ще свърши най-добра работа в моите домашни условия. Стаята е приблизително 28 кв.м. като голяма част от мебелите е съсредоточена в единия край, докато в другия има дървен кухненски бокс. Мога да покажа и снимки, ако се налага. Подът е от плочки, а килими нямам. Нито пък планирам да имам.

al_bundy316
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от al_bundy316 »

n00b написа:Около 15 минути се чудех дали да пусна темата в някой DIY раздел, но така и не можах да преценя къде. Както се вижда от заглавието на темата, аз съм поредният досадник с глупава дилема.
Е, всеки е тръгнал от някъде все пак :D . Никой не се е родил научен. Сега аз не съм от много разбиращите, но мога поне да си кажа мнението. Аз никога не бих си взел 5.1. Напълно достатъчно ми е стерео. Аз например съм с 2 големи български колони с бас ВКН12211 и съм напълно доволен от тях. Трилентови са, с мощност 100W. Усилвателя ми е руски 2х200W професионален. Знам, че сега сигурно ще се обадят 1000 човека да кажат, че това не е Hi-End, но не ме интересува. Аз съм доволен, а това е най-важното. Не бива да се ръководиш от мнението на хората. Докато не го чуеш с ушите си и не ти хареса, не го взимай! Успех!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

Re: Съвет за скромна DIY 5.0 или 5.1 система

#3 Мнение от Simonov »

n00b написа:...
Добре дошъл :)

Добре е, че имаш ясни цели и въпросите са ти конкретни, но бих искал да ти дам и още малко поле за размисъл. Кое е по важно за тебе слушането на музика или гледането на филми? Незная дали ще се намери някой който да може да изработи 4бр ОТ + един приличен център за цената отоколо 1000лв. Имай предвид, че труда е по-скъп от частите, особено пък ако трябва да се прави някаква по сериозна разработка...

Това е засега от мене
Изображение

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:ec64d4cb1c="al_bundy316"][quote:ec64d4cb1c="n00b"]Около 15 минути се чудех дали да пусна темата в някой DIY раздел, но така и не можах да преценя къде. Както се вижда от заглавието на темата, аз съм поредният досадник с глупава дилема.[/quote:ec64d4cb1c]Е, всеки е тръгнал от някъде все пак :D . Никой не се е родил научен. Сега аз не съм от много разбиращите, но мога поне да си кажа мнението. Аз никога не бих си взел 5.1. Напълно достатъчно ми е стерео. Аз например съм с 2 големи български колони с бас ВКН12211 и съм напълно доволен от тях. Трилентови са, с мощност 100W. Усилвателя ми е руски 2х200W професионален. Знам, че сега сигурно ще се обадят 1000 човека да кажат, че това не е Hi-End, но не ме интересува. Аз съм доволен, а това е най-важното. Не бива да се ръководиш от мнението на хората. Докато не го чуеш с ушите си и не ти хареса, не го взимай! Успех![/quote:ec64d4cb1c]
Човекът пита за домашно кино, а не ти на какво се радваш!

D.Kolev

#5 Мнение от D.Kolev »

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Nikolay Savov »

За кино:
Можеш да вземеш някоя оптимална All in One DVD система ,с добър черящ механизъм и цифрова усилвателна част. Тази на фирмата Sony ,S-MASTER. Свирят достатъчно коректно и силно. Нямат филтри във сателитките и суба, което значи че можеш много лесно да добавиш по-качесвени говорители ,както и да си направиш субът по-въздействащ. Лесно е! и първоначално ще излезе неповече от 400лв като разумна цена.

За стерео:
един истински усилвател клас А или Лампов + Хорни.
Така конфигурирано търпи поетапно влагане на средства ,ако нямаш възможност наведнъж.

Резултатите ще се отразят върху качеството ти на живот и нивото на позитивност ,което ще разшири насладата и радостта.

n00b

#7 Мнение от n00b »

Simonov написа:бих искал да ти дам и още малко поле за размисъл. Кое е по важно за тебе слушането на музика или гледането на филми?
По-скоро музиката, но все пак търся златната среда. Това е и причината да се ориентирам към 5.0/5.1. Искам звукът да е обемен, а не да идват от предната част на въпросния развлекателен кът в хола.

Снощи минах през магазина на Titan, но мисля че ще трябва да обиколя и други местенца. Дано и останалите търговци са поне толкова търпеливи.

D.Kolev, да, прочетох въпросната статия. Аз съм си отговорил на тези въпроси. Не е за мен.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dimitar Atanasov »

n00b написа: По-скоро музиката, но все пак търся златната среда. Това е и причината да се ориентирам към 5.0/5.1. Искам звукът да е обемен, а не да идват от предната част на въпросния развлекателен кът в хола.
Именно това няма да го постигнеш с 5 канална система. Ако е предимно за музика аз бих инвестирал може би малко повече пари, но поетапно и ще се получи значително по-обемен звук в терео вариант.

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

óäàðè åäíî òúðñåíå. ãîâîðåíî å âå÷å ïî òîÿ âúïðîñ è ñà ñïîìåíàòè îïòèìàëíèòå ðåçóëòàòè.
ïðîáëåìà ïðè 5.1 ñèñòåìèòå å ÷å èìàø 6 îçâó÷èòåëíè òåëà è àìï ñ 6 êàíàëà. êàòî ðàçäåëèø ñóìàòà íà ñèñòåìàòà íà áðîÿ îçâó÷èòåëíè òåëà èçëèçà ñòðàøíàòà èñòèíà - íèñêà ñòîéíîñò íà áðîéêà.
òî÷íî ïðè 5.1 èìàø íàñî÷åíîñò è òâúðäå ÿñíî ÷óâñòâî çà ïîçèöèÿòà íà òåëàòà â ïðîñòðàíñòâîòî çàðàäè ëîøîòî êà÷åñòâî íà òåëàòà êîåòî å ñëåäñòâèå îò íèñêàòà èì öåíà , ïëîñêà çâóêîâà êàðòèíà, íåáàëàíñèðàí çâóê è âúîáùå âñè÷êî ëîøî êîåòî ìîæå äà ñå êàæå çà åäíà ñèñòåìà.
íå ñè ñëóøàë äîñòàòú÷íî êà÷åñòâåíà ñòåðåî ñèñòåìà çà äà ÷óåø ÷å èìà ìíîãî îáåì è åäíîðîäíîñò â çâóêîâàòà êàðòèíà.
çíàì ÷å 5.1 å íà ìîäà /âñå îùå/ è âñè÷êè ñà ñå þðíàëè äà ñè êóïóâàò òàêèâà, íî èñòèíñêèÿ çâóê ãî íÿìà â òÿõ :wink:

Аватар
dmad
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

.

#10 Мнение от dmad »

Защо не минеш през Пиротска, има дистрибутор на Визатон, видях и чух един негов проект за домашно кино с FRS8, монтирани във високи и тънки кутии, с допълнителен СУБ със 8" на визатон пак. В интерес на истината не звучеше никак лошо на филми, а и беше около твоят бюджет доколкото си спомням.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#11 Мнение от Simonov »

@n00b

Здравей. Можеби това започва да прилича на лафа в който един човек искал сирене в магазина, пък продавача го питал дали не става и шпеков салам...

Самата идея за многоканален звук е опорочена още в зародиш. Може да сеполучават страхотни пространствени ефекти на някой филм, но същите тези ефекти са кръгла нула, когато говорим за просвирване на стерео звукови картини. Прост пример - пускаш си хубав концерт записан върхи качествено DVD и какво се получава. Звукът е ясен и детасйлено, но цялостанта картина е неконсистентна и отделните инструменти стоят като кръпки, нескопосано зашити една върху друга и навичкото отгоре хубавите перкусии се чуват отгоре или пък отзад зад мене от "сатилитките" а пък странно защо тоя, който борави с тях е пред мене ;)
Изображение

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: .

#12 Мнение от Ivan Dimov »

dmad написа:Защо не минеш през Пиротска, има дистрибутор на Визатон, видях и чух един негов проект за домашно кино с FRS8, монтирани във високи и тънки кутии, с допълнителен СУБ със 8" на визатон пак. В интерес на истината не звучеше никак лошо на филми, а и беше около твоят бюджет доколкото си спомням.
Проекта се казва Cyburg's Needles и не е негов. Елементарен е и дава добри резултати, обаче прекалено насилва говорителчето!
Ето и линк: http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... adid=47403
От съшия човек има и проект за център с FRS 8 и остава само суб.
Ако си ги направиш сам ще е най-добре. Проектите са лесни, просто спазвай много точно размерите и без импровизации.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Stefan Stefanov »

Скромно смея да предложа за сателити някой от моите проекти

Малки колонки за офиса (FE103E):
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=4083

Малки колонки за офиса - 2 (с FRS8M8):
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=5872

За звука, например от вторите, питайте Сашо Ташов, те сега са при него и доста хора са ги чули.

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivan Dimov »

А най-добре да послушаш Stefan Stefanov. Аз коментирах Cyburg's Needle поради факта, че са високи (около 90 см.) и не е нужно да им се правят стойки.
Иначе съм правил Малък TL по проект на oceanman-a и в сравнение с Needle-а е в пъти по-балансиран!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#15 Мнение от Simonov »

Нийдъла не струва. Слушал съм го. Между другото този проект изобщо не е за този говорител а за Tangband. Това изнасилване на драйвера просто не дава никакви резултати.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Домашно кино”