Звучене на ОУ?

Съобщение
Автор
Evgenibgr

Звучене на ОУ?

#1 Мнение от Evgenibgr »

Каква е разликата в звученето м/у OPA2134 и OPA2604
10х

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

За какво (в каква позиция) ще се ползват? В момента въпросът ти е безсмислен.

Evgenibgr

Re

#3 Мнение от Evgenibgr »

в едно ЦД: след CAP-a има 2 и на изхода на ЦД-то

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Разликата е тънка и в "едно ЦД" няма да я хванеш, още повече че не става ясно колко добро е то и каква е останалата част от системата.

На мен лично OPA2134 ми харесва повече от OPA2604, а най-много ми харесва без нито един от двата операционника :)

Evgenibgr

re

#5 Мнение от Evgenibgr »

2134 определено има много детайл в средите и добър бас, високите не са натрапващи, динамиката е добра. Но нямам 2604 за да пробвам как звучи. Пробвах също така LM833 пълна скръб като динамика, сцена, детайл. С него звучи като евтина уредба all in one

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от velinski »

OPA2604 и OPA604 звучат грапаво и леко размазано, нe ги харесвам хич. Не са от категорията на OPA2134.

Пробвай AD823, според мен ще ти хареса

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

Re: Re

#7 Мнение от Simonov »

Evgenibgr написа:в едно ЦД: след CAP-a има 2 и на изхода на ЦД-то
Искаш да кажеш ЦАП-а ;)
Велински е прав. Като се замисли човек, че е възможно да се заменят няколкото десетки нискокачествени елемента, през които минава сигнала след ЦАП-а, само с един или два (вакуумни)... ;)

Ако ще се ползват все пак операционки, все си мисля че ще е добре I/V-то и филтърната част да са с отделни чипове с отделни напрежения или поне филтрирани по отделно :roll: Иначе казано вместо OPA2134 -> 2xOPA134.
Изображение

Evgenibgr

Re

#8 Мнение от Evgenibgr »

значи в ЦД-то има и лампи. След ЦАП-а има по два ОУ ОРА2134 после лампи ЕСС83 и след лампите по 1 транзисторче след тях още 1 ОРА2134 . Аз си мисля, не могат ли да се шунтурат (махнат) първите 2 ОУ с по един кондензатор?
до Velinski можеш ли да ми дадеш за проба 1 AD823 сложил съм цокли с позлатени контакти.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

Ами в един от плейърите ми има един чифт, но той се ползва.

Сега се сетих коя е твоята машина :)

ОУ не можеш да махаш просто така - те изпълняват определена функция. Тези които отговарят за преобразуването ток/волтаж можеш да ги замениш с един резистор (пасивно преобразуване) запоен директно на изходите на ЦАП-а към маса. Звукът ще се подобри с пъти, а схемата ще се опрости. Но трябва задължително да оставиш кондензатора между ЦАП-а и ламповия буфер за да блокираш постоянното напрежение от сигнала. Има и други по-хай-енд решения, но са свързани с пари, а по спомен на теб не ти се дават :)

Evgenibgr

re

#10 Мнение от Evgenibgr »

абе за сега няма да махам нищо, само дето не ми се чака от farnel за доставка на AD823 :(
ако са на цокли твоите, може да пробваме. Аз примерно мога да дойда при теб със ЦД-то
А също така може да чуем и телефункените ;)

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Re

#11 Мнение от Borislav Uzunov »

Evgenibgr написа:значи в ЦД-то има и лампи. След ЦАП-а има по два ОУ ОРА2134 после лампи ЕСС83 и след лампите по 1 транзисторче след тях още 1 ОРА2134 . Аз си мисля, не могат ли да се шунтурат (махнат) първите 2 ОУ с по един кондензатор?
до Velinski можеш ли да ми дадеш за проба 1 AD823 сложил съм цокли с позлатени контакти.
Без да се обиждаш, но в този си вид, плейъра ти е абсолютна безмислица. След мод нещата ще се оправят :wink:

Evgenibgr

RE

#12 Мнение от Evgenibgr »

остава да намерим кой да направи мода... :)

strativari

#13 Мнение от strativari »

за I/V конвертор добра работа върши AD811 , AD8065, а за изхода AD797 ..... нооооооо човек все пак трябва да знае какво и как да направи , това да махнеш един ОУ и на негово място да боцнеш друг защото си чул че е по така рядко води до желания резултат , направо си е като руска рулетка :D

strativari

#14 Мнение от strativari »

аааааааааа все пак ако разбира се не е тайна какъв точно е плеара ?
мога да помогна с някоя идея , ако приемате съвети разбира се :)

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: RE

#15 Мнение от Borislav Uzunov »

Evgenibgr написа:остава да намерим кой да направи мода... :)
Аспарух Желязков тел. 0887960009

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”