Аудио трансформатор 1:4 ?

Съобщение
Автор
Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

Аудио трансформатор 1:4 ?

#1 Мнение от VITAN »

Има ли под слънцето програма за смятане на аудиотрансформатор?

70 Hz - 22 kHz по възможност. С ферит горната граница ще се хване, но
долната не. С ламели май е обратното (там ме хваща алергия :) ). Отношение 1:4. Захранване 12 волта, под него е само 2N3055 да кажем.
Товара е високоомен...

Трафа ще стане, но вместо проби + грешки + корекции е по-добре ... в десятката :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Goro »

Търсения отговор, зависи от точността и пълнотата на въпроса.

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от VITAN »

Goro, прав си. Работя над едни блокировки, ама аз бях блокирал. Навремето по онези търсения за трансформаторни програми бях намерил 3 руски и то доста добри. Ще си посмятам с тях, ако имам въпроси - да ти пратя лично съобщение? Лошото е, че ще смятам нещо, но най-вероятно ще взема първия ферит който ми попадне по-приличен за случая и ще боря нещата опитно :)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

Феритът не може да се ползва за нискочестотна индукция и е абсолютно нелинеен.

Потърси някакви стари пермалоени магнитопроводи със съдържание на никел - това е единственото решение

Едно време руснаците са ползвали пермалой дори и в захранващи трафове - аз лично имам 2 бройки купувани от битака за по 2 лева.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от VITAN »

Чувал съм го това чудо пермалоя някога, но не се сещам как изглежда ?
А ми трябва и малък габарит. Да свирят високите е много по-важния момент - как се държи премалоя там? Ферита е добре...

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от VITAN »

Някъде имам едно изпаткало Ц20 (май така беше). Почвам да го търся за 'обезкостяване' :)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

Пермалоените ламели на вид са лъскави или са на лъскави петна в зависимост от съдържанието на никел и като цяло са по-светли на цвят от другите и леко нееднородни. Много лесно се чупят при огъване. Лесно се разпознават, ако трафа не е боядисан с баданарката отгоре.

Ако парите не са проблем в Динакорд продават 1:4 микрофонни трафчета и хората твърдят, че свирели прилично.

Ако кажеш и за какво ще ги ползваш може и да ти дадем и други идеи :D
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от VITAN »

http://rife.hit.bg/RIFE_Audio_Gen_&_Amp.pdf - последна версия.

Д-р Райф е ползвал аудиото като сапътстващ метод. Тук точността при настройка на честотата е доста по-голяма. Вижте филма или снимки на аудиогенератора му. Има голяма логика сигналите на лампата и аудиото да са със стръмни фронтове. При изключителната индукция на лампата аз не бих включил РС и мощна уредба. Ако някой ги има излишни - да ги включи при работещ пулсер на 500 волта и 17033662 херца. С малко риск горница и някоя кинта до 700 - 1000 волта. Райф аудиото е с лампи, РС-то и уредбата са от полупроводници....група Smokie....
От форума :) колега ме светна, че у нас се правят ферити по поръчка -групова заявка ферити FeNi - и работата спи.
12-те волта идат от АТХ захранване от което се захранва цялата Райф машина без високото. Но така е добре, понеже може да си извади човек CD-ROM-a (генeратора+усилвателя), акумулатор и да ходи да се попече на слънце - ако може да си го позволи като време и място :)
Качеството на сигнала не мисля, че е от значение - работата е, че това е може би най-евтиния вариант, който върши работа :)
------------------------------------------------------------------
Не съм почвал да го правя, но скоро ще се сблъскам с въпроса:
Как точно да е трансформатора и добре ли е режима на транзистора???
------------------------------------------------------------------
Има последен ъпдейт на аудиото - мисля това да е последния до практическото му реализиране.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Daniel Petrov »

Ръгайте желязо тогава!
Има един проблем - трябва си сечение...
Поне 8-10 кв см трябва да е сърцевината, дори да не ви трябва мощност. На транзистора е добре да му се даде някакъв начален ток и да е мосфет а не биполяр, полевака с начален ток ще има по адекватна температурна стабилност...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Goro »

VITAN написа: Тъй като само двама бутаме по цялата машина, много неща ще се забавят по финансови причини. Не големи, но финансови, защото да се сдобие човек с нещо, дето го няма трябват кинти.
Гледай да не се набутваш с пари, защото да не съжаляваш на края. От схемата виждам, че е неудачно направена. Трансформатора ти трябва да работи с правоъгълни сигнали (такъв е на изхода на 555), което увеличава индукцията му - 3,14 пъти за най-ниската честота. Началния ток на транзистора не е стабилизиран и ще се определя от базовия резистор и β-тата на транзистора. А тя има разброс няколко пъти и е температурно зависима.
Такъв транссформатор е невъзможно да реализираш на ферит, понеже ферита носи няколко пъти по-ниска индукция и не се произвеждат големи ферити. Поне не толкова големи, колкото на теб ще са нужни за ниски честоти и правоъгълен сигнал, при това с въздушна междина.
Ако и другата част от схемата е толкова неграмотно проектирана, ще трябва да се позамислиш за какво става въпрос.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Daniel Petrov »

Има достатъчно прилични генератори - ICL8038 примерно:
http://www.intersil.com/data/FN/FN2864.pdf
На това че е с 555 изобщо не бях обърнал внимание, всъщност къде ви е схемата? Цялата?
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от VITAN »

Goro - супер. Снощи чистих грешки по аудиото, има нов ъпгрейд, както и нещо ново в раздела за Райф.
Провери ВЧ генератора... там най-малкото имам да сменям транзисторите и да сложа закъснителна верига. Ако откриеш грешки - бъди снизходителен - не ми е това работата, че да правя всичко от раз :) Ако забелязваш на нещата пише Project only! Ако нямам нужда от помощ, за каквато да съм тук и да я искам отдавна? За парите не бери грижа. Да му мислят тези които не са свикнали сами да си решават проблемите.

Колкото до Аудиото не твърдя, че схемата е перфектна. За МОS транзистори и аз се бях замислил, но реших 1-во да пробвам с биполярен с минимален ток на покой. За ферита знам, но не мисля да се занимавам с честоти под 200 херца, а и РС кутията ми позволява трансформатора да е извън СиДи-то, на мястото на флопито. Макар, че ако се поръча FeNi ферит с височина 3,5 см и други големи размери - може и да влезе. Ама ако всичко се поръчва от един-двама -всичко става златно. Това имах предвид преди...
Аудиото съм го правил по NE555 datasheet. Програмата ми е за смятане на импулсни трансформатори и данните за трансформатора за сега са само пожелателни. Температурата - повишил съм минималните съпротивления във веригите, а и това, че НЧ има дрейф не ме притеснява много. Важното е ВЧ -то да дрейфа минимално.

:) Абе, що не вземете да се скарате на производители на Райф лампи, дето донят 300 килкохерца с 555 ? Други чипове има, ама този ми е под ръка и на улицата струва 30 стотинки, без да чакаш поръчка. Когато умувахме с Guitman за нелинейността на НЧ на трафа, той писа нещо като: нали за това има копче Volume :)
-----------------------------------------------------
Колко струва ICL8038 и намира ли се лесно? Иначе ако е с хубави схеми с екстри - може и с MAX038 , както при ВЧ генератора. Но не е евтина (което не е главен критерий). Линка е из последните постове на Guitman с надпис: тук
------------------------------------------------------
Колкото до аргументирани предложения - приемат се всякакви и при общо съгласие на учавстващите нещата си влизат директно в схемата.
Нали за това е форум и на схемите пише: BG team, а не Vitan-Guitman или обратно Guitman-Vitan...
------------------------------------------------------
Вижте за FeNi http://www.pramiz.com/frambgp.html
В момента обезкостявам един голям монитор - много ценни части падат 'гювеч', дето не се намират, а и струват немалко.
Натъкнах се на едно тясно място по платката на една малка феритна макара с навит на нея качествен дебел литцендрат (явно дросел, но увит с гума - да не шава системата).
Под малката макаричка имаше немалък магнитен цилиндър. Знае ли някой магнитния цилиндър дали има отношение към увеличаване сечението на магнитопровода, като номер за пестене на място?

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”