Питане за Изобарик = >

Съобщение
Автор
Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Питане за Изобарик = >

#1 Мнение от KOKO1 »

Какъв трябва да е обема между двата говорителя ?
Наскоро един колега беше написал за негов проект , че обема между говорителите му е 12 литра , ако не се лъжа... Аз си ръчкам една програмка - WiniSD , и в нея не е упоменато нищо такова , ами са дадени говорителите един срещу друг.
....ще си правя един СУБ - Изобарик , с ТВМ говорители - 8 Инча.

Благодаря.

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

êîëêîòî ñå ìîæå ïî-ìàëúê. íàé ìàëúê ñòàâà ïðè ÷åëíî ìîíòèðàíå íà äâàòà ãîâîðèòåëÿ

gps

#3 Мнение от gps »

мисля че изобарик е точно с минимален обем между двата говорителя.има нещо което ме обърква-в някои статии пише че при изобарик Vas на двата говорителя общо e1/2 отVas на единия говорител.в други източници пише точно обратното -че Vas се удвоява при изобарик.възможно ли е разликата да идва от различното свързване на говорителите-паралел или последователно.макар че не виждам логика да се връзват последователно. р.s. по надолу в форума има тема "питане за subwoofer"-там demon е постнал един проект-3 камерен бандпас с tvm.
Последно промяна от gps на Вто Мар 01, 2005 2:00 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivo_Hristev »

При изобарика обема между двата говорителя трябва да е минимален. При това резонансната честота спада минимално, а Vas два пъти ( демек Vas(общ)=1/2Vas(единичен) ). Проблемът е че чувствителността спада с 3 децибела. При бандпас обаче това може да се компенсира.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от oceanman »

Точно както каза Демона.Минимален куплиращ обем...Щото някои във форума направиха с този говорител куплиращ обем 12 литра и се чудят що не става,макар,че им казах...И винаги връзка в паралел...Ето защо:
Имаме говорител с чувствителноста например 85.5 децибела.
При паралелна връзка чувствителността е както следва:
1 ват-82.5 децибела
2.83 волта-85.5 децибела
При последователна:
1 ват-82.5 децибела
2.83 волта 79.5 децибела...
Обема се намалява 2 пъти в сравнение с един говорител за същата рез.честота...
Успех.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от poseydon »

Аз също имам един въпрос за Изобарик конструкцията. Понеже от доста време си правя разни опити, разбира се непрофесионални, един ден ми стана интересно, ако затворя два 8 инчови ТВМ-а в подобна конструкция. Интересното е, че Бас Бокс-а показа в 140 литра кутия, разбира се Изобарик невероятните 16Hz@-3dB. Ей тука яко се плеснах по челото, защото аз знам, че при изобарик, както се каза и по горе, обема на кутията трябва да бъде половината от Vas на единия говорител, да но при това съотношение, Бас Бокса е далеч от завидните 16Hz. Та питам ви аз, аз ли съм в грешка или Бас Бокса се е бознал лекичко, защото не ми се вярва 8-инчови да изкарат дори и в изобарик 16Hz. Моля ви дайте ми отговор та да спя спокойно довечера.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivo_Hristev »

Към поста на Oceanman:
още нещо важно: двата драйвера трябва да се движад едновременно в една посока, а не да нагнетяват и разреждат в средния обем както е при класическия бандпас. т.е. плюса на единия драйвер с минуса на другия.
Последно промяна от Ivo_Hristev на Сря Фев 16, 2005 11:15 am, променено общо 1 път.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

poseydon пробвай с един и същ драйвер да симулираш в един обем, а после в същия обем изобарик - така най-лесно ще видиш разликата.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от oceanman »

Така е Демон-е,забравих този факт да го спомена...Иначе пълно бас мълчание.... :D 8) :wink:

Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

А-ха

#10 Мнение от KOKO1 »

..да , вече ми е ясно....Ще се пробвам да постна малко снимки след като го завърша....
Ама това че му пада чувствителността два пъти , не ме зарадва особено..... :cry:

Благодаря !

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: А-ха

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

KOKO1 написа: Ама това че му пада чувствителността два пъти , не ме зарадва особено..... :cry:
Така е в прир.саъа... ибко заа готка нд аруго^/!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Ivo_Hristev »

ТЛ - изобарик 8O
такова животно не съм пробвал....
това не значи че не може да стане.......
Владо да казва дали има шанс ( не знам Vas до колко играе при конструиране на ТЛ )

И да пишеш как е минала пробата.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Посейдоне,я дай конструкцията в другия раздел,че тук не и е мястото.
Много съм мислил по този въпрос,но засега няма алгоритъм по който да го изведем.Едно е сигурно-относителното намаляване на еквивалентния обем ще е добре за ТЛ...Не знам обаче в цялостност как ще се отрази на дължината и геометрията на тръбата.Не намирам материали по темата,но това не значи,че не може да се експериментира...Аз засега не мисля,че доста съм зает с мои си работи..Защо не куплираш говорителите челно,и без това конструкцията ще стане като гардеробче...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”