Ново звучене с X-Fi Elite Pro

Съобщение
Автор
Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от oceanman »

Споко..всеки си има вкус...
Нека му се радва човека... Вкусове всякакви... Разбира се ние отдавна сме минали по някои от неговите пътища и сме си направили изводите...
Аз пък постепенно свалям битовете :D... Напоследък защо ли ми звучи толкова добре стария 14 битов плеър с"ниска" 84 дб динамика (нежели 119... :D )
Не знам... Може да е от възрастта... Вкусове всякакви... Пък и едва ли чувам повече от 13 000 херца... 8)
От силна музика ме боли глава... Старост братче...
8O Но за едно съжалявам... Че си продадох Накамичи-то...
:cry: :wink:

D.Kolev

#17 Мнение от D.Kolev »

íÿìà ëîøî ÷å ñè ïîõàð÷èë òîëêîâà ïàðè çà òîâà. íàä ñðåäíîòî íèâî å ïúê è å òåõíèêà - ò.å. âèíàãè ìîæå äà ñå ïðîäàäå.
îïèò íå ìîæå äà ñå êàæå ÷å èìàì ,íî åäíî ñúâåò÷å - âúðíè ñå êúì ñëóøàëêèòå è ïðåñëóøàé âñè÷êèòå ñè ñóðñîâå íàíîâî , çàäà âèäèø êàêâî òî÷íî èçëèçà îò òÿõ è êàê ñâèðÿò.
êîðåêöèèòå íà çâóêà ñà íåíóæíè , öèôðîâèòå çàïèñè ñà äðóãî íåùî - è äà èñêàø , íå ìîæå äà èçáÿãàø îò òÿõ :lol:
îñíîâíîòî ïðåäèìñòâî íà òàÿ êàðòà å ÷å ìîæå äà ñè ñëóøàø ìóçèêàòà îò êîìïà , òîâà íå å íèêàê ìàëêî , è íå òè ñå íàëàãà ïîñòîÿííî íà ñìåíÿø öä-òà. òîâà å ÿñíî :wink:

roumen68

#18 Мнение от roumen68 »

D.Kolev, за съжаление най-лошата инвестиция е в техника. Броиш ли парите за нея и вече си на загуба, ако се гледа прагматично и не се вземе в предвид удоволствието което носи. :)

Все пак това твърдение ме учудва - че при аналоговият звук не трябват корекции. Добре, ами ако твоят музикален вкус се различава от този на звукорежисьора на записа? Или дори и тогава нещата се слушат такива, каквито са? Това ли е точно Hi-Fi - да слушаш нещата точно както са записани, а не точно както на теб ти допадат като звучене, с някакво разкрасяване?

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от Demiurg »

roumen68 написа:Това ли е точно Hi-Fi - да слушаш нещата точно както са записани, а не точно както на теб ти допадат като звучене, с някакво разкрасяване?
Буквално ! Fidelity = "точност, вярност", а не "хубост". :D
Дори и запис на концерт, записан с 3-4 микрофона от сцената, дори и с несъвършен звук, носи много емоция именно заради истинността си!

А общо взето - доста записи от преди "масовата цифровизация" звучат прилично. А пък почти всички "Digitally Remastered" - ужасно зле !!!

D.Kolev

#20 Мнение от D.Kolev »

roumen68 написа:D.Kolev, çà ñúæàëåíèå íàé-ëîøàòà èíâåñòèöèÿ å â òåõíèêà. Áðîèø ëè ïàðèòå çà íåÿ è âå÷å ñè íà çàãóáà, àêî ñå ãëåäà ïðàãìàòè÷íî è íå ñå âçåìå â ïðåäâèä óäîâîëñòâèåòî êîåòî íîñè. :)
âÿðíî å , íî êðàéíèÿ ïîòðåáèòåë âèíàãè å ïðåöàêàí àêî íå âçåìàø â ïðåäâèä òîçè ôàêòîð.

àêî íå ìè õàðåñà êàê ñå å ñïðàâèë ñúñ çâóêà ïðîôåñèîíàëèñòà-çíà÷è íå ìè õàðåñâà ïåñåíòà èëè àëáóìà èëè ïúê èçïúëíèòåëÿ êàòî öÿëî.
äåôåêòèòå â çàïèñà äàæå ìè õàðåñâàò.ïðèìåðíî ïðè ïàð÷åòàòà íà ìîáè íàïúëíî ñå óñåùà êîãà ñå âêëþ÷âà âèíèëîâèÿ ñåìïúë è òîÿ äåôåêò /àêî ìîæå òàêà äà ñå íàðå÷å, ùîòî å óìèøëåíî îñòàâåí/ å ìàéñòîðñêè íàïðàâåí :wink:

roumen68

#21 Мнение от roumen68 »

О, вие приятели сте явно доста напред с материала, щом говорите за винилови семпли, зле звучащи digitally remastered и т.н. :)

Сигурно сега ще изтръпнете като чуете какво правя с повечето си музики :)
Използвам софтуер Sony Sound Forge 8.0 и с него от MP3 преобразувам във WMA 24 bit, 384 kbps, като бутвам честотите така: между 20 и 80 Hz вдигам с +3 +4 dB, изравнявам до 0 dB при 130 Hz, оттам сериозно намаляне на честотите около 250 Hz с -7 -8 dB, после плавно вдигам до 0 dB към 400Hz, оставям без промяна до 10 KHz, където вдигам с +4 +5 dB, а при 16 KHz може да стигна и до +10 dB в зависимост от записа. Нормализирам силата на звука до 0 dB, ако има сериозни пикове - режа ги, проверка за клипинг и това е. Така обработена музиката ми звучеше както трябва, но с новата карта разбирам че съм попрекалявал с корекциите и ще трябва да някъде да оправям нещата.

Вече осъзнавам, че ако този пост не влезе в бисерите тук, то поне ще бъда сериозно порицан, че развалям музиката :)

D.Kolev

#22 Мнение от D.Kolev »

roumen68 написа: Ñèãóðíî ñåãà ùå èçòðúïíåòå êàòî ÷óåòå êàêâî ïðàâÿ ñ ïîâå÷åòî ñè ìóçèêè :)
ÀÍÀÒÅÌÀ :!: :twisted:
íåäåé òàêà , îò íîâà ãîäèíà ñ íîâàòà êàðòà ñàìî ìóçèêà â ëóóñëåñ ôîðìàò áåç êîðåêöèè òè ïîæåëàâàì :wink:
íàèñòèíà ñå âúðíè êúì ñëóøàëêèòå è ñëóøàé âíèìàòåëíî êàêâî èìà â ìóçèêàòà :wink:

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от Demiurg »

roumen68 написа:Вече осъзнавам, че ако този пост не влезе в бисерите тук, то поне ще бъда сериозно порицан, че развалям музиката :)
Никой не те обвинява - правиш го, защото така звукът ти харесва. Купи (направи) си едни свестни колони и сам ще се откажеш от тия практики.
Напиши си в профила откъде си, избери си качествен диск с любима твоя музика и тръгвай по гости - не вярвам някой да ти откаже. След 2-3 такива гостувания ще имаш толкова материал за размисъл, че ум да ти зайде !

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#24 Мнение от Simonov »

В литературата отдавана са познати две понятия, а именно - "Висока Вярност"(Hi-Fi) и "Висока приятност" Тука трябва да се направи разликата между двете ;)

Относно инвестициите:
За съжеление инвестирането в копютърни продукти е многократно по голяма "набутвация" от инвестирането на средства в аудио техника. Копютърните технологии се развиват много бързо. Това развитие съчетано със "зверската" реклама, сваля цените на продуктите непрекъснато!!! Още помня как преди години съм броил $80 за Creative Live! ;) а сега са по 30лв ;)
Всеки който е слушал добре конструиран заводски усилвател или CD плеър от 80-те ще потвърди това ;)
За съжеление прдуктите ще стават все по некачествени и все по евтини, за което си има логично обяснение, което обаче излиза от рамките на тази тема ;)
Изображение

roumen68

#26 Мнение от roumen68 »

@D.Kolev,
Благодаря ти за съвета и пожеланието :)
Все пак какво точно ще ми даде връщането към слушалките? Да възприема друга звукова картина и след това да мога да сравнявам с другите източници и да ги преценявам като качество? Тоест да си направя преценка кое си струва и кое не толкова?

@Demiurg,
Не е лоша идея, но макар и че често пътувам из страната - сигурно няма да посмея да притеснявам хората :)

@Simonov, преди 4 години броих 800 лв за S-VHS Hi-Fi видео със 6 глави. 1200 лв за S-VHS камера. сега не знам дали и 50 лв ще мога да им взема и за двете :) Вярно - не е аудио, както казваш.
Това лято - 930 лв за HDD DVD рекордер, който вече морално остаря, защото няма HDMI изход, няма как да поддържа HDTV.
Вегите и ресивъра - общо към 2600 лв. Сега разбирам, че за да слушам истински звук - е добре да ги разкарам и тях. С новата X-Fi карта пък CD плеъра ми (350 лв) става напълно излишен.
Въобще много тъжна финансова картинка.
Хваща ме яд как бързо се изменят стандартите и човек за да е в крак с тях - трябва все да дава луди пари. От аудио касети - на CD, после пък на SACD. От VHS на S-VHS, после на DVD, сега пък предстои Blue-ray. Обирджии :)

ОК, значи повечето тук сте на мнение, че за да слушам истинска музика - трябва да разкарам Вегите. А след като съм свикнал с дълбокият им бас и това ми харесва - дали ще мога да приема други колони (които сигурно и ще бъдат по-малки) с по-неубедителен бас? Не е ли трудна такава пренастройка?

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#27 Мнение от Nanko Rusev »

Едни 250-300-350 литрови хорни с добър 8" fullrange говорител могат да дадат предостатъчно бас 8O и много картина :wink:

Riptor

#28 Мнение от Riptor »

1. Опитвал ли си да свалиш (примерно от тракера на бгаудио) някой лослес албум по твой вкус, да го запишеш на ЦД и да сравниш звука през плейъра си и през звуковата карта (без каквито и да е корекции на всички пограми). Кажи резултатите.

2. Опитай да свалиш (пак лослес) песни, които харесваш и да ги сравниш с WMA-тата които си правиш. Кажи резултатите.

* Съветвам те да правиш тестовете късно вечер - ако може след 0:00.
* Вдигни си комютъра на подложка поне 3-4 пръста от земята за да не лапа прах и косми от килима. :wink:
* Така ми се струва или ТВ-то с тонколоните ти не са в средата на стената!? 8O

D.Kolev

#29 Мнение от D.Kolev »

roumen68 написа: Âñå ïàê êàêâî òî÷íî ùå ìè äàäå âðúùàíåòî êúì ñëóøàëêèòå?
òîâà ìèñëÿ ÷å ñìå ãî ãîâîðèëè âúâ ôîðóìà.ìîæå äà óäàðèø åäèí ñúð÷.ñëóøàëêèòå ùå òå èçáàâÿò îò çâóêà íà êîëîíèòå , àêóñòèêàòà íà ïîìåùåíèåòî , íÿêîëêî äåñåòêè ìåòðà êàáåë è âåðîÿòíî óñèëâàòåëÿ.
òîâà ùå òå ïðèáëèæè ñ íÿêîëêî êðà÷êè äî èñòèíñêèÿ çàïèñ ñòèãà ñëóøàëêèòå äà ñà íàä ñðåäíîòî íèâî. ïðèìåðíî Ãðàäî èëè íåùî ïî-ãîðíî íà Ñåíõåéçåð. àêî íÿìàø òàêèâà , ïîòúðñè íÿêîé äà òè äàäå íà çàåì.
àêî âñå îùå èñêàø äà íàíàñÿø êîðåêöèè , ùå ñè çàêà÷à âúæåòî :lol:
ìîæåø äà ñè êóïèø åäíî EQ è îòòàì äà ãè áóòàø , íå å íóæäî äà ïðåêîìïðåñèðàø. :wink:

roumen68

#30 Мнение от roumen68 »

Последвах съвета ви и си послушах малко със слушалки без корекции. Честно казано - звучи ми малко необичайно като не е разкрасено. Но щом ще ставам хайфист - няма как :)
Слушалките ми са SONY MDR-CD480. Знам че не са висок клас, но бяха най-доброто в Техномаркет. Остава вие да кажете дали с тях може да се получи някаква свястна звукова картина от Hi-Fi гледна точка.

Riptor, ще го направя това, но...
първо нямам луузлес музики. Същото ли ще е ако конвертирам МP3 във WMA лузлес?
Второ: не знам колко бита ми е CD плеъра, но се сещам, че от картата ще имам за слушалките преобразуване от 24 бита в аналогов сигнал. Така ще е и при CD плеъра, но няма да е от 24 бита. Това няма ли да даде вече някакви разлики?

D.Kolev, приятелю недей така, животът си е хубаво нещо :)
Наистина, както казах - с новата карта усещам намалени потребности от корекции, но имам малко поизкривена от предни пипвания музика, така че сигурно пак ще правя за да върна нещата в по-нормален вид.
А иначе софтуера към картата предлага много варианти за корекции, така че EQ не ми трябва :)

Ако имаше някъде платени курсове за Hi-Fi обучение и култура - веднага щях да се запиша. С демонстрации на саунда на различни High End системи, разликите, приликите, плюсове, минуси - все такива полезни неща.... :)

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”