как се определя цената на един аудиокомпонент

Съобщение
Автор
Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

как се определя цената на един аудиокомпонент

#1 Мнение от Ivan Rachev »

чат между Freeman i Sky Knight ...чата го поствам с съгласието и на 2-мата:

Freeman (13:13:22 15/04/2006)
привет

Sky_Knight (13:25:44 15/04/2006)
Здравей

Sky_Knight (13:26:10 15/04/2006)
Можеш ли да ми кажеш цена първо

Freeman (13:26:29 15/04/2006)
да естествено 500 кинта

Sky_Knight (13:29:53 15/04/2006)
Също, приемаш ли коментар по цената?

Freeman (13:31:25 15/04/2006)
всъщност не приемам, щото колкото и елементарно да изглежда това "усилвателче" само който не е правил такова нещо, не знае че наистина трябва да се отдели доста труд

Sky_Knight (13:32:57 15/04/2006)
Аз не казвам нищо за труда ти.Явно е, че е много... Но има конкурентни цени за еквиваленти продукти (само не мога да преценя за качеството ;) ) Затова попитах за коментар.

Freeman (13:33:23 15/04/2006)
аха

Freeman (13:33:26 15/04/2006)
да така е

Freeman (13:33:39 15/04/2006)
всеки сам си избира какво да си вземе

Sky_Knight (13:34:20 15/04/2006)
А защо го продаваш?

Freeman (13:35:14 15/04/2006)
защото ще си правя нов, това ми е хоби на което отделям много време и не мога просто да спра и да не правя нищо

Sky_Knight (13:36:11 15/04/2006)
в такъв случай цената се образува малко по по-различен начин ;) Но и такава пак е приемлива

Freeman (13:36:40 15/04/2006)
не разбрах

Sky_Knight (13:36:55 15/04/2006)
Ще поясня

Sky_Knight (13:39:18 15/04/2006)
Когато нещо ти е хоби, ти го правиш за удоволствие, т.е. за нещо такова не може (т.е. може, но не би било коректно) да искаш да изкараш печалба за труд, който ти е доставял удоволствие, т.е. ти ще получиш освен удоволствието от изработването му, и още пари, които ще ти доставят още удоволствие и полза ;) Нали?Т.е. би било коректно да го продадеш на цена близка до стойността на материалите , А тук не споменавам това, че си го и употребявал, т.е. още му пада цената.

Sky_Knight (13:39:32 15/04/2006)
Това всичкото го казвам само ей така :D

Sky_Knight (13:39:49 15/04/2006)
Просто понеже ме попита ;)

Sky_Knight (13:40:40 15/04/2006)
Аз така процедирам, когато продам на някого нещо изработено от мен (не че изработвам и продавам много

Freeman (13:40:59 15/04/2006)
Ами не съм съвсем съгласен, защото все пак освен части и материали за да правиш нещо като хората трябва да си купиш и машини

Sky_Knight (13:41:25 15/04/2006)
това е първоначална инвестиция - зависи за какво точно ги взимаш

Sky_Knight (13:41:49 15/04/2006)
Пак казвам, ако първоначалната идея е била лично ползване... няма как да иска човек да си избие парите от тях

Sky_Knight (13:42:56 15/04/2006)
Аз например си купих зеге, ножчета, виброшлайф, ъглошлайф, бормашина и т.н., но ги използвам за лични цели и като продавам нещо на някого не ги вкл

Freeman (13:43:04 15/04/2006)
какво значи лично ползване, аз съм ги взел да правя точно определено нещо с тях, не да правя къщи или нещо от сорта

ky_Knight (13:43:04 15/04/2006)
не ги включвам към цената

Sky_Knight (13:43:32 15/04/2006)
значи, че си ги взел за да си изработиш нещо лично за себе си а не с търговска цел

Sky_Knight (13:44:15 15/04/2006)
т.е. те са си избили парите, като са те улеснили при изработката, и като по този начин ти донасят полза (удоволствие) при получаването на краен, качествен продукт

Freeman (13:47:06 15/04/2006)
ами замисъла да направя усилвател и да го пусна в продажба е точно с търговска цел, дали ми е хоби или не, аз казвам че звука на този усилвател струва 500 лева оттам дали цената е приемлива или не, това е проблем на евентуалния купувач, защото аз не продавам части асемблирани като усилвател, а продавам начина по който свири усилвател....
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

satanshoo

#2 Мнение от satanshoo »

според мен цената на едно такова изделие я определя само и изключително този който го е правил,в случая и двамата са прави
не разбрах в Татковината ни пазар на лампови усилватели ли се е заформил ?
защото ако е така цените които съм виждал в някои фирми тука в БГ са около 3 пъти по високи.. а това което някой може да ти спретне за 100лева едвали е в конкуренция .така че това е колкото толкова пазарлъците не подхождат.... :roll:

Rado Penev
има опит
има опит
Обратна връзка:

Re: как се определя цената на един аудиокомпонент

#4 Мнение от Rado Penev »

Sky_Knight (13:32:57 15/04/2006)
Аз не казвам нищо за труда ти.Явно е, че е много... Но има конкурентни цени за еквиваленти продукти (само не мога да преценя за качеството ;) ) Затова попитах за коментар.

Sky_Knight (13:39:18 15/04/2006)
Когато нещо ти е хоби, ти го правиш за удоволствие, т.е. за нещо такова не може (т.е. може, но не би било коректно) да искаш да изкараш печалба за труд, който ти е доставял удоволствие, т.е. ти ще получиш освен удоволствието от изработването му, и още пари, които ще ти доставят още удоволствие и полза ;) Нали?Т.е. би било коректно да го продадеш на цена близка до стойността на материалите , А тук не споменавам това, че си го и употребявал, т.е. още му пада цената.
Всеки труд се заплаща :idea:
Надявам се, че все още е така....
Въпреки, че труда отделен за усилвателя струва далеч повече от описаната сума.А звученето - транзисторни ампове има и по 1000лв, които надали свирят по-добре....

Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от gitsov1 »

Защо все някой трябва да ни казва какво и как да правим нещо, и още повече защо всъщност го правим ? Ако някой може да даде отговор на този въпрос то тогава тази държава ще се оправи. Защо все си мисля че такова нещо като безплатен обяд няма и че когато си вложил труд и знания в даден продукт никой не може да ти казва как да определяш цената на този продукт , пък била то за удоволствие и хоби като последното дава гаранция за качество защото дозата желание и удоволствие от свършената работа е в пъти повече от тези на един китаец в неизвистна фабрика със заплата 10 usd месечно. Хайде стига вече номера от сорта на ами аз такова на битака взимам на половин цена ама сега не ми се разкарва та затова се обаждам на теб.

ЕЙ КРАЙ НЯМЯ ТАЗИ БАЙ ГАНЬОВЩИНА.

Надявам се всички знаете какво значи едрият шрифт.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Dimitar Atanasov »

И двамата са прави...
Аз затова когато си правя нещо после не го продавам....трупам ги...и в краен случай ги подарявам (ако някой прояви интерес към тях) или изхвърлям ако за нищо не стават...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Bojo »

Много хора не си дават сметка, че един усилвател не се "сглобява". Аз лично, никога не съм успявал от първия път. Налага се смяна на елементи, нещо се поврежда, нещо изгаря, нещо се подменя с по-добро (говоря по принцип както за транзисторни, така и лампови). Често се налага смяна на топология, на платка... От 10 купени от магазина лампи се подбират няколко двойки. От пет вида кондензатори се подбира най-подходящия тип и от шепа еднотипни - двойка. И накрая ако се получи нещо (защото понякога не се получава), го предлагаш за продан, за да започнеш следващ проект. С парите от продажбата минимизираш загубите. Не говорим за времето което си отделил за четене и вникване в материята. И когато някой започне да да ми смята труда като на мазач или плочкаджия...
А в крайна сметка в този пазарен сегмент пари се дават за определено качество на изделието, а не за стойността на материалите и труда вложен в него. Ниските цени са характерни за други пазарни ниши, където приоритет имат масовите китайки изделия.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Goro »

Ама този Freeman, бил голяма циция. Нестига че си направил кефа с построяването на усилвателя, а отгоре на всичко не иска да го подарява и дори го оценява за 500 лева. От къде на къде. Я бързо да му го дава на момчето, че то си няма, а му трябва. За 500 лева колко пуканки може да си купи човек!

Sky_Knight

#12 Мнение от Sky_Knight »

Аз също съм на мнението, че и двамата сме прави :) Ясно е, че в случая, когато става дума за усилватели от висок клас е прав Freeman! И аз никъде не го оспорвам :idea: На мнението съм, че именно звученето на един такъв усилвател струва абсолютно всяка стотинка, поискана от неговия създател (било то 500, 1000 и т.н.), просто защото еквивалентите, които бихме взели за тези пари от известна марка със сигурност не са с такова качество. Но самият усилвател като такъв.... Т.е. ако да речем аз реша да си направя усилвател (което реално не мога) и ми отнеме 1, 2 или повече месеца, и след да кажем 1-2 години употреба реша да го продам, то тогава няма да му търся пари за труда, който съм вложил, или поне няма да са всичките. Но това, пак повтарям, е което бих направил аз. И Freeman въпреки всичко си е с пълното право да му иска толкова, колкото прецени, защото ако ги имах излишни, щях да му ги дам веднага - тъй като, оставяйки настрана неща като звучене, качество и т.н ;), като цялостна изработка (всичко обединено в една кутия и изобщо много добро като идея) ми харесва много! :!:

А тази тема мисля аз е много относителна и също така относително безкрайна :)

П.П. Пък Goro ме е разбрал най-добре :lol:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivan Rachev »

Горо най-добре те нахрани ..ама май не го разбра ти това или просто не ти изнася :wink: и темата не е относителна...а мераци с пари се гасят :lol:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: цени

#14 Мнение от Kiril Kirilov »

naimov написа:Не видях нищо нередно в чата. Когато има сделка има и прецакан това е нормално...
За много от нас сделките са въпрос на морал и това което пишеш изобщо не е нормално...

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Мдааа, ценообразуването е сложно нещо ... доколкото си спомням едва от третия път го взех /ми го дадоха ;) / при доц_Славчо_Сираков, ако това на някого говори нещо...
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”