6А3/6B4G/6С4С(2А3/2С4С) проект

Ако знаеш какво искаш!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#76 Мнение от Bojo »

bateAz написа:А защо идеална? Ще топли повече или ще смущава по-малко? Не вдявам разликата м/у 120 kHz и ( 120 + n*120 ) ? единственото изискване ще е да е със стабилна амплитуда и форма, за да не модулира със 100 Hz ( или нещи друго ) звука.
Греша ли?
Идеалността, доколкото нещо, може да е идеално, е изискване към към формата и симетричността на синусоидата. Временната и температурна стабилност на честотата (независимо каква, избираме си примерно в диапазона 50 - 120 kHz) и амплитудата се подразбират.
Пак повтарям, скептично съм настроен. На тези лампи (триодите с пряко отопление) отоплителната верига е част сигналната верига и влияе на звука. Има значение кондензатора в изправителя, байпасването, типа на диодите, чак до проводниците и сфазирането на двата канала. Единия от постулатите на Hi End-а гласи, че колкото по-малко компоненти има по пътя на сигнала, толкова по-добре. А едно импулсно захранване по този път...

AHDPO

#77 Мнение от AHDPO »

Здравей, Bojo!
Много ми е драго, че се интересуваме от еднакви неща :partyman:
Ламповици от всички форуми, обединявайте се ;-)
1. За отоплението на 6С4С:
1.1. Импулсно: IMHO само изглежда просто. Но много по-интересно е някой да вземе да го пробва. Аз съм си го мислил, и, честно казано, ако нямах под ръка подходящ за отопление траф, не би ме спряло да използвувам импулсно захранване, за да подкарам нещо лампово. Но и аз не очаквам да стане добре. Става въпрос за отопляне с променлив/пулсиращ ток, нали? Или импулсно до изкарването на прав ток? Мене лично и двата варианта не ме влекат. Но не мисля, че мога да отсека че няма да стане и прочее.
1.2. Филтриране: Аз вече написах, че смятам, че жицата, която представлява отоплението (в случая и не само) има много ниско съпротивление, вследствие на което трябва ОГРОМЕН капацитет, че да може да я шунтира. Ами ако търсим времеконстанта 0,2 секунди при 1 ом (съвсем юргулешката подбрани стойности, колкото да не говорим с метафори...) ще ни трябват 200 000 мкФ. Лично мойто мнение е "мерси". Ако, обаче, сложим последователно на отоплението два резистора по един ом и след всеки по 20-30 000 мкФ бих очаквал по-човешки резултат. Е тука няма мърдане от гнусните електролити, така или иначе... освен... хъм, акумулатор в ролята на кондензатор? Някой пробвал ли е??
2. Автофикс: простете на новака, но... на тоз форум обсъждали ли сте автофикса или аз съм му първата лястовичка???
Ех, бих искал и още да напиша, но пусто време...
С уважение,
Андро

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#78 Мнение от velinski »

Аз ползвам фиксирано преднапрежение през вторична намотка на драйверен траф в моята 6С4С схема - харесва ми, НО лампите бързо излизат от режим с намаляване на емисията им и се налага често мачване.

Второ - захранването на отрицателното напрежение трябва да е ПЕРФЕКТНО за да се постигне максимален резултат - в т.ч. кенотронно изправяне и дроселна филтрация.

Ползвам купешки драйверни трафове на Ландал LL1660 10mA, които не са върха на сладоледа, но са много по-добро решение от всеки проходен капацитет.

Входна ламба 5687 @ 15mA НЕОПАРАЛЕЛЕНА. В момента мисля над вариант 100% схема с директно отопление като за входна лампа спрягам няколко варианта - УБ-240, Philips PT9 или Valvo Aa - с малко мю, което налага други промени по схемата.

Отоплението ми е изправено с шотки диоди и филтрирано с по един 27000uF електролит на ламба - абсолютно безшумно е на слух и гледано на скоп.
Последно промяна от velinski на Пон Окт 02, 2006 10:04 pm, променено общо 2 пъти.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

AHDPO

#79 Мнение от AHDPO »

Да разбирам, че тука хабер си нямате от автофикс, така ли...?? Не го казвам с лошо чуфство, прости искам да си изясня 1 вид къде се намирам и да не повтарям неща, които вече сте дъвкали...
С уважение,
Андро

bateAz

#80 Мнение от bateAz »

Понеже пак стана дума за отоплението : един мноооооого голям кондензатор не е за предпочитане пред едно LDO ( не интегрално, разбира се, за такъв ток чип няма ), върху който "да прежалим" 0.6 - 0.8 волта дроп. Тогава ще се мине с много по-скромен кондензатор. Печели се и от цена, и от габарити. И май че ще звучи по същия начин, както и с 200 000uF.

AHDPO

#81 Мнение от AHDPO »

Rutcho написа:За съжаление не мога да отворя линковете към nextvasko, защото нямам ъкаунт в този сайт.
Update: Току-що Васко го направи (сам го изпробвах, но пък човекот преди 4 деня го бил направил пак така, ама ей-на, разграден двор / демокрация...) да се чете без регистрация. Проверено. Не мога да гарантирам че все ще е така, но много ми се иска. Ами дано да можете да гледате линковете, които давам, не просто защото аз ги давам.
С уважение и извинение за off topic а
Андро

AHDPO

#82 Мнение от AHDPO »

bateAz написа:Понеже пак стана дума за отоплението : един мноооооого голям кондензатор не е за предпочитане пред едно LDO ( не интегрално, разбира се, за такъв ток чип няма ), върху който "да прежалим" 0.6 - 0.8 волта дроп. Тогава ще се мине с много по-скромен кондензатор. Печели се и от цена, и от габарити. И май че ще звучи по същия начин, както и с 200 000uF.
1. Защо трябва да е LDO?
2. "Такъв чип няма" е IMHO неразумно да каже човек... Нима познаваш всички чипове на света?!?!?!
3. Аз не съм сигурен, че източник/стабилизатор на ток няма да е по-ефективен от източник/стабилизатор на напрежение. Ти защо така мислиш?? Точки с нисък импеданц се шунтират ТРУДНО :-(
4. Да се отървем от 200 000 мкФ IMHO си заслужава мисленето. И аз нямам комплекси към полупроводниците такива, че да не злоЧпотребя с тях като спестя 100-200 милифарада...
С уважение,
Андро

bateAz

#83 Мнение от bateAz »

1. LDO, за да работи с по-нисък минимален пад.
2. Не казвам, че познавам всики чипове, но масово разпространените чипове с пад под 0.6 волта работят с входно напрежение под 12 волта, някои дори под 6 волта. И са за тоци до 1.5А. Затова бих сложил транзисторен.
3. Точката с нисък импеданс е изходът на LDO. Там освен няколко монолитни микрофарада да оберат шумовете на стабилизатора не бих сложил нищо. Е, може и няколко стотин микрофарада "за всеки случай", ама едва ли... Големите кондензатори ще са на входа му, а входът на стабилизатора е източник ( консуматор ) на ток, така че точката е с прилично нисък импеданс.
Дали стабилизаторът да е на ток? Катодите се специфицират за напрежение, не за ток. Ако на някого му се експериментира, ОК. Според мен един генератор на напрежение със "много софт" старт е за предпочитане.

AHDPO

#84 Мнение от AHDPO »

Благодаря за отговора!
1. И какво като е с по-нисък пад? Насред система с КПД 10% ще икономисваме..? LDO имат и своите кусури - нали трябва регулиращият елемент да е общ емитер / общ исток, цялата система получава един полюс в изхода при реактивен товар, мисля че ще ме разбереш.
2. Ширпотреба е едно, всички са друго. Общо взето - оки, така е.
3.1. Не е само това. Какво храним? Жица. Тя се шунтира трудно. И налага ли се?
3.2. ОТОПЛЕНИЯТА се специфицират и по ток и по напрежение. Това е жица (пак да кажа). Че ако не ни се експериментираше щяхме да си слушаме МР3 на "Елит" и "Нео", нали така...?? Според мен пък, източник на ток е за предпочитане. Но аз мога и да обоснова идеята си по въпроса.
С уважение,
Андро

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#85 Мнение от Stefan Stefanov »

За импулсното захранване идеята ми беше да се захранва с променливо напрежение с над 100 kHz (например), ако е постоянно се връщаме пак към предишния случай с големите кондензатори и постояннотоковата съставка в отоплението.
Това ми дойде само като идея, не съм проверявал дали някой го е реализирал и дали звучи добре.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#86 Мнение от Bojo »

AHDPO написа:Да разбирам, че тука хабер си нямате от автофикс, така ли...?? Не го казвам с лошо чуфство, прости искам да си изясня 1 вид къде се намирам и да не повтарям неща, които вече сте дъвкали...
С уважение,
Андро
Имам свирещ макет с автофикс. Аз лично не го наричам така. И не е панацея. А за интегрални стабилизатори в отоплението на триод с пряко отопление забравете! На пръв поглед изглегжда примамливо, но само на пръв. Никой ли не го е пробвал?
Последно промяна от Bojo на Вто Окт 03, 2006 2:32 pm, променено общо 1 път.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#87 Мнение от Ivan Rachev »

AHDPO написа:Да разбирам, че тука хабер си нямате от автофикс, така ли...?? Не го казвам с лошо чуфство, прости искам да си изясня 1 вид къде се намирам и да не повтарям неща, които вече сте дъвкали...
С уважение,
Андро
...шефе по-полека с тона че с хората дето разговаряш могат да са ти бащи и на години и в аудиото :wink:
С уважение
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

AHDPO

#89 Мнение от AHDPO »

Bojo написа:Имам свирещ макет с автофикс. Аз лично не го наричам така. И не е панацея. А за интегрални стабилизатори в отоплението на триод с пряко отопление забравете! На пръв поглед изглегжда примамливо, но само на пръв. Никой ли не го е пробвал?
ОК за автофикса.
Аз съм пробвал с LM340 за 4П1Л. Е, не директно, последван беше от RC групи. Стана чудесно. Защо да го забравям?
Ivan Rachev написа:...шефе по-полека с тона че с хората дето разговаряш могат да са ти бащи и на години и в аудиото :wink:
С уважение
ОК, благодаря за обратната връзка! Ако съм предизвикал неприятни емоции у някого моля за извинение - може да съм искал да провокирам отговор, но не като обидя някого. Сухарския псевдоакадемичен тон ОК ли е..? Ще пробвам него...
ultimate написа:Имаме, но няма интерес към нея. Няма нищо лошо, че си се влюбил в тази схема. Бих я разисквал на ЛС, при интерес от твоя страна и за да ти обясня защо не смятам, че има предимства.
Благодаря! Ей това ми трябваше, да разбера дали да ви занимавам с него, или вече тук сте стигнали до изводи става ли и за какво. На ЛС може, да, ще съм благодарен и ще ми е интересно да науча какво му е на автофикса или както му казвате наоколо (как му е тука името, всъщност? Аз така го знам от Аудиопортала...).
С уважение,
Андро

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#90 Мнение от Bojo »

Аз не съм против "автофикса", напротив, но както писах, това не е панацея. В най-добрия случай избягваме един кондензатор и слагаме шепа компоненти, част от които по прекия път на сигнала.
Относно стабилизираното захранване за триод с прако отопления - просто пробвай. Разликата във звука е ОГРОМНА. Аз често слагам стабилизатори (и група за плавно нарастване на напрежението, особено когатао е по-високо, над 6,3V), но при лампи с косвено отопление.
Защо е необходимо да отопляваш 4П1Л с право отопление? Тя си работи и съвсем добре с променливо. Естествено трябва да се направи подбор на лампите по центровката на средния край. Там е дебелата работа. От 10на лампи 1 или 2 стават. Аз си поиграх малко с тях и дори и при неподбраните, брума беше незабележимо малък. При тебе как е?

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”