Gainclone ïëàòêà - ãðóïîâà ïîðú÷êà

Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#46 Мнение от Bojo »

Аз лично ще пробвам варианта с по едич чип на платка, с отделен траф за канал - двойно моно, с голям пакет филтриращи кондензатори - 2 по 6 по 4700.0/50 , паралелно на тях - 2 по 6 по 100.0/63 бързи (златен надпис - използващи се в импулсните захр.) + 2 по 6 по 0.47/100 фолийни неполярни. Ще използвам сравнително евтини компоненти(неаудиофилски) - Hitano, Wima, AV и др. Подобен усилвател ще реализирам и с TDA 7294 и ще сравня двата.

Всъщност предлагам да сравним различните усилватели "Геинклон" и "7294" и/или помежу си, както и с други усилватели(това всеки може да си го направи в къщи) - това ще ми/ни даде една по-ясна представа:

1. Има ли смисъл от Двойното моно при нискобюджетни проекти като този?
2. Проектът "Гейнклон" може ли да се реализира с други чипове?
3. Има ли такова чудо, като евтин Hi End?

ПП Съжалявам, че се отплеснах от темата, но не знам заслужава ли си да отварям друга?

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от Stefan Stefanov »

При мен дава по приблизително 25V след грецовете, но трафа е с първична за 220, а при мен е 230V.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#48 Мнение от Dimitar Atanasov »

Това че напрежението пада след натоварване е ясно, ама не може да се даде лесна рецепта с колко точно ще падне, защото зависи от тива натоварване, трафа,кондензаторите и още доста неща. иначе има начин да се сметне, пиче ги по дебелите книги.

Колкото до TDA7294 правил съм такъв, по препоръчителната схема в документацията. На нищо не мяза, доста е твърд звука, звучи като непретенциозна мини система. с захранване - трафа от СОФИЯ 21 ако не се лъжа и 2*6800 + 2*1000 + 2*100н конденцатори. Високите са му много странни все едно ги чуваш през кюнец. Иначе ако ще го включваш към компютър става.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#49 Мнение от oceanman »

Значи да го оставя ли на 18 волта,или да го вдигна на 20,след като ще има падове...Ако е 19VAC,значи повече от 26.8 VDC няма да е.А това е границата за 4 ома...Удачно ли е,или да го оставя на 18 VAC,при първична 230

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от Bojo »

Загорка, ако имаш възможност примери - интересува ме променливо без товар/ със товар и изправено и филтрирано без товар/със товар. Това ще даде представа твърд или мек (условно) е захранващия блок. Аз не знам в случая кое е по-добъро. Това ще помогне на другите да си поръчат точната стойност (ако ги поръчват от "Бистра ООД"). Не занам дали на другото място може да се управлява този "параметър". Лично аз ще го правя с тороидални трафове (имам ги, макар че ми излязоха скъпо) с условно твърда характеристика. Такива ще бъдат и за TDA7294. Аз съм оптимистично настроен за TDAката ( :D което може би значи - песиместично за LMkata) Но имам следния пример/довод - на Оушънмена Микромегата е с такива стъпала и свири добре.
Владо - даваш ли си Усилвателя да го разглобим и да хвърлим едно оченце, как ги правят хората тези работи, а? Пък после може и ние така... ?
Последно промяна от Bojo на Пон Яну 24, 2005 10:00 pm, променено общо 2 пъти.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Bojo написа: ... ако ги поръчват от "Бистра ООД". Не занам дали на другото място може да се управлява този "параметър". ...
Божо, а дали е възможно да кажеш телефон на тази фирма, или пък направо да вземеш от тях цени и да ги дадеш тук, да сравним с тороидалните на Унитраф ? Щото, целта не е ей така да правим оборот на фирмите за трафове, и да даваме излишни пари ;) .. прегледах форума, но където е ставало дума за "БИСТРА"ООД /напр. Кирилов е купил от там Ш-образни трафове/ не видях техен тел. Вярно, че не може да се сравняват - все пак различен тип са, но мисля че ще бъде полезно... не е 100% задължително да бъде с тороидален - преди време като проучвах нещата в web-a, срещнах и няколко случая с Ш-образни и хората си бяха много доволни ... важното е да е минимум 160 VA - ако ще храни 2-та канала, и поне 80-100 VA - за моноблокове. 10х.

Поздрави,
Теодор
Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#53 Мнение от Bojo »

Аз май пообърках нещата - пишейки тука си представям трафа на Загорка, който видях когато го вземаше и трафа на Кирилов сниман. Съвсем изключих че ти правиш поръчка за тороидални трансформатори. В "Бистра Тодорова ООД" правят само Ш образни магнитопроводи. Но относно твърдоста на характеристиката - нещата са аналогични и при двата типа. A цените - Кирилов ги беше написал май. Аз също бях пуснал цени, но са далеч по-високи. Аз лично ще поръчам в "Унитраф" между 6 и 8 трафа. Видях тяхно производство и много ми харесаха - хората които ги ползват са много доволни. Утре ще взема телефона на "Бистра Тодорова" и ще го пусна тук.
Последно промяна от Bojo на Пон Яну 24, 2005 9:59 pm, променено общо 1 път.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#55 Мнение от Bojo »

Жокер, тороидалните трансформатори имат и друго предимство - излъчват много по-малко електромагнитни смущения. Това е голямо предимство за тези които ще правят кутии от дърво. Имат и недостатъци - ако се разбръмчат - нямат опрявяне, докато Ш си го стягаш наново и има шанс да спре да бръмчи. А относно натоварването: и най голямото теоретично предимство един калпав майстор може да го прецака. И не само - може да го превърне в сериозен недостатък за изделието.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#57 Мнение от oceanman »

Божо,нямаш проблем за Микромегата,тъкмо ще можем да сравним с колко гейнклона е по-добър от нея...Калоян каза,че от нея всичко възможно е изтискано...

audioman

#58 Мнение от audioman »

oceanman написа:Божо,нямаш проблем за Микромегата,тъкмо ще можем да сравним с колко гейнклона е по-добър от нея...Калоян каза,че от нея всичко възможно е изтискано...
Е, може да се смени някой и друг ОУ, ама от 7294 наистина са изстискали всичко - няма релета на изхода, няма капацитет в ОВ /затова пък има офсет на изхода - единия ?/
Аз съм се запалил за един подобен проект за предусилвател, само че с PGA2311

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#59 Мнение от Bojo »

PGA тата съм ги поръчал. А ти свалили ли схемата, компонентите (вид и стойност) и топологията на платката?

audioman

#60 Мнение от audioman »

От кое??
От микромегата - не, мързеше ме, а и не виждах смисъл. Видях конфигурацията на 7294-ките, това ми стигаше, както и базовия чипсет /релета, ЛМ1972, ТЛ072, НЕ5532 /
За предусилвателя имам пълна документация, вкл. доста дълъг и сложен сорс-код с 20-30 подпрограми :roll:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”