Low Cost BL Horn with FR10 (FR13)
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ето и снимка на въпросната хорничка.

Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Е, по добре е аз да се подкрепя с няколко питиета.
ФР13 няма нужда от това, да, за ФР10 е добре да има ВЧ, съобразен с чувствителността му...
ФР10 се представя по добре в басите - ниския качествен фактор е предпоставка за по добри резултати с него.
Всеки сам си преценява какво да сложи или да не сложи.
И двата варианта са правени, за мен ФР10 е по добре от 13-ката, независимо от по лошите високи. Именно с него има чуваеми 50 херца!
ФР13 няма нужда от това, да, за ФР10 е добре да има ВЧ, съобразен с чувствителността му...
ФР10 се представя по добре в басите - ниския качествен фактор е предпоставка за по добри резултати с него.
Всеки сам си преценява какво да сложи или да не сложи.
И двата варианта са правени, за мен ФР10 е по добре от 13-ката, независимо от по лошите високи. Именно с него има чуваеми 50 херца!
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.

- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
çà êîÿ âåðñèÿ íà FR10 ãîâîðèòå, êàòî ãëåäàì èìà êúì äåñåòòèíà.
íå å ëè ìàëêî íåîïðàâäàíî äà ñå ïîëçâà åâòèí ãîâîðèòåë â òðóäîåìêà êîíñòðóêöèÿ , ìàé ïî-äîáðå ñ ôîñòåêñà
åôåêò ùå äàäå âåäíàòà ñëåä êàòî ìàõíåø êàïà÷êàòà, ôàçîâèÿ ïàëåö ïî-ñëàá.
âèæòå è äèàãðàìèòå íà íàñî÷åíîñò.
íàé-äîáúð ìè èçãëåæäà
http://www.visaton.de/en/chassis_zubeho ... d/819.html
íå å ëè ìàëêî íåîïðàâäàíî äà ñå ïîëçâà åâòèí ãîâîðèòåë â òðóäîåìêà êîíñòðóêöèÿ , ìàé ïî-äîáðå ñ ôîñòåêñà
åôåêò ùå äàäå âåäíàòà ñëåä êàòî ìàõíåø êàïà÷êàòà, ôàçîâèÿ ïàëåö ïî-ñëàá.
âèæòå è äèàãðàìèòå íà íàñî÷åíîñò.
íàé-äîáúð ìè èçãëåæäà
http://www.visaton.de/en/chassis_zubeho ... d/819.html
Последно промяна от D.Kolev на Сря Сеп 13, 2006 10:29 pm, променено общо 1 път.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Даниел пише, че ги е правил за Fostex-итеbigASSyou написа:за коя версия на визатона говорите, като гледам има към десеттина.
не е ли малко неоправдано да се ползва евтин говорител в трудоемка конструкция , май по-добре с фостекса
ефект ще даде ведната след като махнеш капачката, фазовия палец по-слаб.
вижте и диаграмите на насоченост.

Аз лично неудобрявам скъпа конструкция (дори погледнато само от към материал) и сравнително трудна за изработване като хорна, в комбинация с евтин говорител

- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Фазовия палец ще оправи насоченост ако има такава, но децибели няма да прибави.
И не се наемайте много много - да съобразил съм го с това, което дават препоръчително за фостекса, но това не значи, че съм направил оборот на фостекс само и само да го пробвам.
Едно са сметки на компа, друго е какво е дереджето в реални условия.
Още повече, че симулацията с маткад има драстични разлики с действителността.
Конструирането на хорни до голяма степен е емпирика.
Да, има математика - обем на компресионната камера, сечение на гърло, закон по който се отваря фунията и сечение на устата.
толкова, другото е в сферата на догадките и фантастиката - докато не го пробваш на живо, няма как да си сигурен.
С ФР10 резултата е повече от добър. Да, няма високи както с ФР13, но пък баса е перфектен.
За това, че конструкцията е трудоемка...ами мога да поспоря за това - наемам се да направя чифт такива хорни с фурнироването за 3-4 дни, при положение, че имам подходящи условия за работа - работилница и дърводелски тезгях, другото (машинките) си го имам...
@ crossblade:
Просто хвани и направи нещо, за да не стане както е ставало досега с проектите, с които си възнамерявал да се захващаш.
ФР10 е добър вариант, после винаги можеш да набиеш в сандъка 10 сантиметров фостекс.
Аз също неУдобрявам да се набутват много кинти и работа за евтини драйвери.
20 кинта за дъските (чети по горе, написано е!)и 36 лева за говорителите не са толкова много финансии.
Същото време (3-4 дни) губя и с чифт ТЛ-и, така, че...
И не се наемайте много много - да съобразил съм го с това, което дават препоръчително за фостекса, но това не значи, че съм направил оборот на фостекс само и само да го пробвам.
Едно са сметки на компа, друго е какво е дереджето в реални условия.
Още повече, че симулацията с маткад има драстични разлики с действителността.
Конструирането на хорни до голяма степен е емпирика.
Да, има математика - обем на компресионната камера, сечение на гърло, закон по който се отваря фунията и сечение на устата.
толкова, другото е в сферата на догадките и фантастиката - докато не го пробваш на живо, няма как да си сигурен.
С ФР10 резултата е повече от добър. Да, няма високи както с ФР13, но пък баса е перфектен.
За това, че конструкцията е трудоемка...ами мога да поспоря за това - наемам се да направя чифт такива хорни с фурнироването за 3-4 дни, при положение, че имам подходящи условия за работа - работилница и дърводелски тезгях, другото (машинките) си го имам...
@ crossblade:
Просто хвани и направи нещо, за да не стане както е ставало досега с проектите, с които си възнамерявал да се захващаш.
ФР10 е добър вариант, после винаги можеш да набиеш в сандъка 10 сантиметров фостекс.
Аз също неУдобрявам да се набутват много кинти и работа за евтини драйвери.
20 кинта за дъските (чети по горе, написано е!)и 36 лева за говорителите не са толкова много финансии.
Същото време (3-4 дни) губя и с чифт ТЛ-и, така, че...
Последно промяна от Daniel Petrov на Сря Сеп 13, 2006 10:51 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.

- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
talking much, saying nothing .... 35 US$ e около минималната дневна надница в U.S. Знаеш кое струва толкова там. Знаеш, предполагам, и колко много са проектите с него там, а и на доста други места, където скъп говорител се дефинира с ХХХ(Х) US$ ... а и не само с него, ами и с 'братята' му за по 2-3 мин.наднициCrossblade написа:Аз лично неудобрявам скъпа конструкция (дори погледнато само от към материал) и сравнително трудна за изработване като хорна, в комбинация с евтин говорителНО всичко е въпрос на компромиси, нали така?

-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Чрез "Аз лично" доста ясно показвам че това ми е мнение а не е никаква "насока" или не е така?
---edit

А иначе в Бриколаж Варна НЕ се продава 15мм материал. Ходих до Практикер - листа е 35 лева. Разкроя при тях е около 30 лева, а това е безбожно много имайки предвид "качеството" на "услугата". Сега търся къде да направя разкроя и ще взема един лист.
Замислям се сега за поръчка в София и после с куриер
)) за вътрешните елементи пък външните с нещо по-дебело

---edit
Не са по никаква степен много. Но труда не е малко20 кинта за дъските (чети по горе, написано е!)и 36 лева за говорителите не са толкова много финансии.

А иначе в Бриколаж Варна НЕ се продава 15мм материал. Ходих до Практикер - листа е 35 лева. Разкроя при тях е около 30 лева, а това е безбожно много имайки предвид "качеството" на "услугата". Сега търся къде да направя разкроя и ще взема един лист.
Замислям се сега за поръчка в София и после с куриер

- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Защо се правиш, че не разбираш за какво говоря?Crossblade написа:Чрез "Аз лично" доста ясно показвам че това ми е мнение а не е никаква "насока" или не е така?
След като е ясно, че твоето мнение се цени и тук, то вече престава да бъде просто едно "лично" мнение, вярвам разбираш това. Именно така се оформят тенденциите в развитието на каквото и да е, от големите общества - до по-малките... от определени лични мнения на определени участници в тези общества.
В случая, твоето мнение дава сравнително добра насока, но извадено от контекста и не в точно тази тема. И пак си помисли следващия път, надявам се да бъде след като САМ СИ РАЗКРОИШ И ИЗРАБОТИШ КОЛОНИТЕ /каквито и да са те/, ако все още желаеш да даваш насока в развитието на DIY Audio, в частност - озвучителни тела, в частност - хорни и ТЛ !!

- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка: