F1! Моля, който може да помага.
- Simonov
- има известен опит

Темата се разводни доста, ама...
едно PC може да се охлади с каквот се досетите, допряно до централния процесор или ядрото на VGA-то. Въздух, охладен въздух, вода, фреон, течен азот, електронепроводими течности в които се потапя зялата дънна платка, пелтие елемент, и каквито още се сетите екзотики
За съжеление преносимите компютри могат да разчитат само на въздуха
едно PC може да се охлади с каквот се досетите, допряно до централния процесор или ядрото на VGA-то. Въздух, охладен въздух, вода, фреон, течен азот, електронепроводими течности в които се потапя зялата дънна платка, пелтие елемент, и каквито още се сетите екзотики
За съжеление преносимите компютри могат да разчитат само на въздуха
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
-
Riptor
А модела на лаптопа поне?
Ако имаш прахосмукачка - духаща или нещо подобно - можеш да опиташ да продухаш радиаторите. Често се натрупва прах и спира излизащия и влизащия въздух.
Преди време разглобих 1 DELL с П4 на 3 Гхз, който беше като печка. Имаше леко запрашаване, ама явно е изчислен до последния градус и дори това малко количество прах го караше да прегрява. Машинката ставаше адски бавна. СЛед разглобяване/смазване/продухване - за 0 лева и половин час вече правеше 12 000 точки на 3D Mark 2001!
Ако можеш да повториш горопосочената процедура, ако вентилаторите ти са наред и са само запрашени, ако само това е проблема (понеже на онзи делл и паметта му се беше скапала) мисля че не ти трябват майстори.
Ако имаш прахосмукачка - духаща или нещо подобно - можеш да опиташ да продухаш радиаторите. Често се натрупва прах и спира излизащия и влизащия въздух.
Преди време разглобих 1 DELL с П4 на 3 Гхз, който беше като печка. Имаше леко запрашаване, ама явно е изчислен до последния градус и дори това малко количество прах го караше да прегрява. Машинката ставаше адски бавна. СЛед разглобяване/смазване/продухване - за 0 лева и половин час вече правеше 12 000 точки на 3D Mark 2001!
Ако можеш да повториш горопосочената процедура, ако вентилаторите ти са наред и са само запрашени, ако само това е проблема (понеже на онзи делл и паметта му се беше скапала) мисля че не ти трябват майстори.
-
starman1988
ààà òîâà ìè áå6å ìèñàëòà.Simonov написа:Òåìàòà ñå ðàçâîäíè äîñòà, àìà...
åäíî PC ìîæå äà ñå îõëàäè ñ êàêâîò ñå äîñåòèòå, äîïðÿíî äî öåíòðàëíèÿ ïðîöåñîð èëè ÿäðîòî íà VGA-òî. Âúçäóõ, îõëàäåí âúçäóõ, âîäà, ôðåîí, òå÷åí àçîò, åëåêòðîíåïðîâîäèìè òå÷íîñòè â êîèòî ñå ïîòàïÿ çÿëàòà äúííà ïëàòêà, ïåëòèå åëåìåíò, è êàêâèòî îùå ñå ñåòèòå åêçîòèêè
Çà ñúæåëåíèå ïðåíîñèìèòå êîìïþòðè ìîãàò äà ðàç÷èòàò ñàìî íà âúçäóõà
-
Yoan Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
-
a_panov
Единия начин е хардуерен, другия е чрез софтуер и вградените термодатчици. Най-вероятно питаш за софтуерния начин.mafia_1987 написа:Едно въпросче и от мен. Как да проверя дали температурите на лаптопа ми са в норма?
За Linux e SuperKaramba
http://netdragon.sourceforge.net/ssuperkaramba.html
За Windows e Mother Board Monitor
http://mbm.livewiredev.com/
-
Yoan Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
a_panov написа:Единия начин е хардуерен, другия е чрез софтуер и вградените термодатчици. Най-вероятно....
Знам че софтуерния начин е неверен, но все пак ще проверя с споменатата програма. SpeedFan намира вградените в дъното датчиците, но отчетените стойности са невероятно .. от порядъка на 120 градуса + . А как мога да разбера какви са нормативите за отделните компоненти ? Благодаря
-
Teodora Todorova
Здравейте!
Ето ви един бисер, който е истинска случка от снощи:
Разглобих лаптопа, но до някъде. Не успях да снимам нищо. Поизчистих го и явно при частичното разглобяване вентилаторите са се наместили и тия, които работят поне не тракат вече. Но за това пък ми трака клавиатурата от лявата страна (а аз се чудех това винтче от къде е)
Смях в залата! Защо да не го споделя
. Отказвам се. Като изключим факта, че не съм ровичкала в лаптоп до сега, нямам и време за това 
Взимам си една от служебните пръчки временно
и се надявам другата седмица да си сглобя най-сетне десктопа ... така де, Калин да го сглоби 
Ето ви един бисер, който е истинска случка от снощи:
Разглобих лаптопа, но до някъде. Не успях да снимам нищо. Поизчистих го и явно при частичното разглобяване вентилаторите са се наместили и тия, които работят поне не тракат вече. Но за това пък ми трака клавиатурата от лявата страна (а аз се чудех това винтче от къде е)
Смях в залата! Защо да не го споделя
Взимам си една от служебните пръчки временно
- Demiurg
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Ех Теди.... аз досега да съм паднал в Хардуер БГ и да са ми го оправили.
Примерна сметка - 10 -20 мин път на отиване и 5 лв за такси, още толкова - за връщане, половин час чакане там и от 10- 30 лв за вентилатор.
Обща силно приблизителна сметка - пари (20- 50лв); време - около час, час и половина. Ти загуби няколко дни, през които можеше да ти изгори нещо, рискува да го разглобиш сама, при което можеше да повредиш кой-знае-какво, и в крайна сметка - нямаш особен резултат.

Примерна сметка - 10 -20 мин път на отиване и 5 лв за такси, още толкова - за връщане, половин час чакане там и от 10- 30 лв за вентилатор.
Обща силно приблизителна сметка - пари (20- 50лв); време - около час, час и половина. Ти загуби няколко дни, през които можеше да ти изгори нещо, рискува да го разглобиш сама, при което можеше да повредиш кой-знае-какво, и в крайна сметка - нямаш особен резултат.
-
Gavril Gavrilov
Опитът ме кара да мисля, че сценария ще е повече: Оставям го, след месец чакане звъня да видя какво, АДЖЕБА, става; става, че няма такава част; още чакане; намират ми по-скъпа част; чакане; взимам каквото съм оставял да се оправя; давам сумка като за два дена на морето; същото нещо се взривява след седмица и понася със себе си други чарколя.
Както аз се уча от опита си и вече само части пазарувам никога не остявям техника, така и Теди правилно се е насочила към DIY поправката. Опитът учи! Особено пък за лаптопи!
Няма да забравя как две седмици съм човъркал всеки ден един лаптоп да разбера как може да грее толкова, че даже Уинамп да му активира защитата, и след като разглобих, смазах и даже заменик единия вентилатор (на паметта), се оказа, че едната плочка рам е дефектна и развиваще температури като за доменна пещ фор ноу рийзън дет се вика.

Както аз се уча от опита си и вече само части пазарувам никога не остявям техника, така и Теди правилно се е насочила към DIY поправката. Опитът учи! Особено пък за лаптопи!
Няма да забравя как две седмици съм човъркал всеки ден един лаптоп да разбера как може да грее толкова, че даже Уинамп да му активира защитата, и след като разглобих, смазах и даже заменик единия вентилатор (на паметта), се оказа, че едната плочка рам е дефектна и развиваще температури като за доменна пещ фор ноу рийзън дет се вика.
- Demiurg
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
^ теоретично съм съгласен. Аз компютър на сервиз НЕ нося - всичко сам си оправям. Но това си е само до мен. Никога не бих накарал друг човек, с незнайни за мен знания по темата, да си отваря компа и да човърка вътре ! Един познат така си изгори РАМ-та - от пипане (статично електричество), и после - "Що ме накара да я свалям !". Тука номера е не толкова до оправянето, колкото до отговорността за повреждане на нещо друго, покрай оправянето на вентилатора. Аз за моя комп съм си поел тая отговорност - оверклок и бой докрай (сега в жегите - по- полеко)!!! Но на друг човек - не препоръчвам !
-
Martin Krumov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Не е така лесно както някои го мислят. Когато на такава система се наложи подмяна на перка се сменя направо цялата охладителна система! Едва ли някои може да намери същото вентилаторче
за да подмени само него. Нещата са много индивидуални, затова когато се поръча охладителната система нещата става толкова бавно и е така скъпо. Има два начина, които са ви ясни на всички:
1. DIY
2. Ново

1. DIY
2. Ново