Лек мод на зхранването SONY STR DE 197 :D

Съобщение
Автор
kd503

Лек мод на зхранването SONY STR DE 197 :D

#1 Мнение от kd503 »

Здравйте, имам го това сони http://www.sony.bg/view/ShowProduct.act ... C+Receiver и онзи ден си го занесах на едно място(къща :o ) където мога да си го усилвам до край и никой да не ме занимава с глупости 8) .Та забелязах ,че леко поиздъхва баса при максимална мощност и логично филтровите са 6800UF трафа е мизерен :? .Както и да е замислил съм да сложа едни кондензатори който са ми под ръка и да сменя греца и евентуално тук там да удебеля някое друго мостче :) .Та основната мъка е че незнам, дали няма да ми залепне някое реле на главното (не съм сигурен ,но комутира 220 към първичната само :roll: ) на това реле пише:
OEG
SDT-S-109LMR
9V DC
TV-5
5A 250V AC

нарисуван контакт 10A/80A 250V

пак нарисуван контакт 5(3)А 250V
това пише на релето точно по такъв ред
Има още куп релета (по едно за А.Б А+Б и обща защита изключва и двата канала)
И още едно реле което е сложено точно по пътя на променливото двуполярно преди греца ,обаче не разбрах каква му е ролята :oops: (огледах платката на бързо :( )
Забелязах че след пускане на усилвателя звука "тръгва " след 8 сек обаче ще трябва да поизмеря малко зада видя това софт старт ли е.
Значи оригиналините кондензатори са :
Син цвят не много големи като за 6800микро на 71 волта
пише:
Sony nippon chemi-con
audio 85 о C
71V 6800UF (M)
това е.
Мерих им 55 волта при намалено и до към 48 :roll: :twisted: при усилено на нормална музика(измерванията бяха с товар само 1 тонколона с 12" бас трилентова 8ома).Интересно е ,че променливото кляка само с 1 волт :o .Греца е RBV-602 :arrow: http://alldatasheet.com/datasheet-pdf/p ... V-602.html
А кондензаторите който искам да добавя са стари :oops: ,но баща ми ме уверява че са работили не повече от 100 часа в останалото вереме са стоели на 0-45 градуса много е вероятно да не са замръзвали но ето какво пише на тях:
ROE
ELKO-EYP/A
IEC 384-4"LL"
17000MFD-10/+30%
80V
-40...85 C
846/6.84
W.-GERMANY
Това са кондензаторите имам общо 4 такива .
Е заслужава ли си мода смятам да сложа сравнително дебели проводници както да запазя оригиналните кондензатори.Греца задължително дебел защото при подобен мод на студио 2 с 10000UF оригиналните диоди пробиха за няколко дена.Най много се притеснявам от големия заряден ток на кондензаторите да не се опече някое реле че се управляват от едно смд и май няма да мога да си го поправя ако се опече нещо :cry: .
Иначе сонито е изпълнено с едно STK350-430 за предница и крайни MN2488 и MP1620
Това е от мен благодаря предварително за съветите ако нещо съм пропуснал да кажа ще допълвам.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Stefan Stefanov »

Виж във веригата на първичната намотка на трафа какви и колко релета са сложени. Ако е само 1 (и няма триаци и др. полупроводници) по-скоро няма софт-старт. Ако слагаш по-големи кондензатори няма да е зле да направиш една елементарна схемичка, която да ти включва за 1-2 сек последователно на първичната някякъв 20-30 ома резистор при първоначалното включване.

По-големите кондензатори със сигурност ще ти подобрят звука, но много зависи и от това колко може да "даде" самият траф.
Според мен най-добрият вариант ще е ако успееш да разделиш захранванията и сложиш по един грец и комплект кондензатори за всяко крайно стъпало по отделно и един грец + кондензатори за всичко останало.
Сложи soft-recovery fast диоди. Иначе ги шунтирай с по 10-100 нанофарада кондензатори.

Аватар
AlexKame
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от AlexKame »

Това сони си го купил за да си блъскаш сега главата как да изкара по-приличен звук ли? :lol:

kd503

#4 Мнение от kd503 »

3aropka написа: Според мен най-добрият вариант ще е ако успееш да разделиш захранванията и сложиш по един грец и комплект кондензатори за всяко крайно стъпало по отделно и един грец + кондензатори за всичко останало.
Сложи soft-recovery fast диоди. Иначе ги шунтирай с по 10-100 нанофарада кондензатори.
Това означава грец за + и грец за - нали общо 2бр това не е проблем?
комплект кондензатори за всяко крайно стъпало ... това да не означва 17000мкф за+ на ляв канал 17000 за- за ляв канал 17000мкф за+ десен канал и 17000 за- на десен канал 8O ако да то със сигурност ще палмне вторичната :( все пак трафа е мизерен :cry: .Но нека да поогледам допълнително изпълнението на захранването и тогава ще реша какво и колко да слагам.Малко ме притеснява да добавям схема за софт старт че няма много място, не зная от каде ще вземам захранване за самата схема + това с релетата не съм много запознат и никога не съм работил с релета :cry: .Но събота и неделя ще огледам сонито и ще кажа какво съм успял да видя по схемата.Благодаря за вниманието за сега почвам да си търся диоди :D
AlexKame за 350 лв можеше да си купя "чудесна" настолна стерео уредба нали и да издухам някой панел с нея нали 8) Сонито го имам от повече от година с тонколони мое пройзводство неизчислени по T/S ,но 100% DIY :D .

Аватар
AlexKame
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от AlexKame »

Говорим на различни езици с теб явно :wink:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Stefan Stefanov »

Как пък се сети за абсолютно безмисления варисант за грец на + и грец на - ? Това кой ти го каза?
НЕ!
Това означава:
Грец за канал L (+ и -) + 2 кондензатора по 170000 микро. Единият към + и маса, другият към - и маса. Шунтирани с хубави МКП или МКТ-та.
Същото и за канал R.

Софтстарт задължително! Иначе трафа не знам, но бушоните ще ти изгърмят!

Ако не се чувстваш сигурен и не знаеш съвсем точно какво и защо го правиш, не се захващай, за да не плачеш после и да търсиш STK-та или цял усилвател.

Не съм сигурен обаче, че това ще подобри ЗНАЧИТЕЛНО баса, зависи и от трафа. Ако си тръгнал серизно може да се наложи да търсиш и нов траф.

Крайният ефект от всичко ще са по-добри баси и все така омазани среди и високи и липса на сцена, характерни за STK-тата (и повечето усилватели).

kd503

#7 Мнение от kd503 »

Ами ето какво измислих (на пейнта е рисувано :lol: )Изображение .Тези 22nf си ги има преди греца.Мисля да си направя една опитна постановка и ако намеря подобен траф да експериментирам малко(във въздуха не по сонито :lol: ) и ще видим какво ще стане,междувременно може да си потърся елементарен софт старт ,но незнам как ще стане искам да запазя пускането от дистанционното :roll: .За греца+кондензаторите съм на ясно какво правя ,но просто с релета не съм работил :( и не е сега момента за експерименти.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Stefan Stefanov »

Най-елементарния софт старт, за който се сещам е реле с нормално отворен контакт, свързано към захранването на крайното стъпало през резистор и кондензатор. Те са подбрани така, че релето да включва 2 сек. (да речем) след включване на захранването.
Контактът на релето се свързва последователно на първичната на трафа, а паралелно на него се свързва гасящият резистор.
Тогава при включване на усилвателя релето за около 2 сек. ще е изключено, а токът ще минава през резистора. След това релето ще включи и ще шунтира гасящия резистор.

kd503

#9 Мнение от kd503 »

Направих някой измервания и се разочаровах :smt101 :smt119 :smt103
При нормален товар 8 ома на двата канала и 210 волта мрежово напрежение и усилен звук до край ,между двата края на вторичната променливото пада от 73 на 68волта :evil: ,а изправеното върху кондензаторите пада от 53 на 45 :roll: :( .Мисля ,че мода ми се обезмисля :? Иначе софтстарта щеше да стане много лесно направо от стендбая може да се вземе 9волта през RC група да включи релето след няколко секунди , но има ли смисълл от големите капацитетеи защото според мен трафа е боклук. :( А по принцип може ли да си навия вторична на траф от микровълнова ? (в смисъл достатъчно мощен ли е за минимални падове при здраво усилване :D )

Visaton

#10 Мнение от Visaton »

Зависи от микровълновата.Има такива с мощност от 400 до 2000 вата 8O .Хващаш един и го пренавиваш с дебел проводник(по-добре е с няколко паралелни но по-тънки)и след всеки слой мажеш с някакво лепило на водна основа(Ц200 да речем),слагаш 1 слой пергаментова хартия и пак един ред с проводник,пак лепило,хартия и така колкото ти трябва :D .Нали се досещаш че по закона на гадния и мазен мърфи трафа ти може да е със точково заварен магнитопровод :twisted: .
Последно промяна от Visaton на Пон Юли 10, 2006 12:22 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Stefan Stefanov »

Дори и при този траф от мод-а ще имаш подобрение.
Ако искаш да смениш и трафа е най-добре да си поръчаш отнякъде тороид.
Обикновено трафовете на микровълновите са заварени. Освен това не съм сигурен, че са изчислявани за продължителна работа.
Ако минеш на вариант тороид за 2Х100 вата търси 400-500 ватов, но виж обаче дали тороидът ще се събере в кутията.
Предвиди му 2 отделни намотки (по 1 за всяко крайно стъпало) и намотка (или повече) за захранване на останалата част (виж сегашния траф как е).

А след мод-а на захранването се обади на Daniel Petrov да ти "модне" и крайните стъпала (май това ще има по-голям ефект от модване на захранването) :wink:

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Visaton написа:Зависи от микровълновата.Има такива с мощност от 400 до 2000 вата 8O .Хващаш един и го пренавиваш с дебела тел(по-добре е с няколко паралелни но по-тънки)и след всеки слой мажеш с някакво лепило на водна основа(Ц200 да речем),слагаш 1 слой пергаментова хартия и пак един ред с проводник,пак лепило,хартия и така колкото ти трябва :D .Нали се досещаш че по закона на гадния и мазен мърфи трафа ти може да е със точково заварен магнитопровод :twisted: .
Тел има в железарията! :st

Visaton-cho, предлагам те за титлата: "Пише глупости" :wink: :js

kd503

#13 Мнение от kd503 »

3aropka написа:Дори и при този траф от мод-а ще имаш подобрение.
о иОсвен това не съм сигурен, че са изчислявани за продължителна работа.
Ако минеш на вариант тороид за 2Х100 вата търси 400-500 ватов, но виж обаче дали тороидът ще се събере в кутията.

Да определено сега като погледна трафа на микровълновата е заварен и е с 1мм първична 8O .Все пак щом не е безмислен мода смятам леко полеко да го събирам лека полека софтстарта +малко експерименти и айде в сонито ще може ли като за последно преди дълги и сложни експерименти да ми препоръчате реле за поне 5А на 250 волта и ако може да е на 9 волта бобинката и да консумира 30 милиампера(толкова харчи оригиналното).
бтв Стендбая не е толкова сложен някакъв чип праща0,7 волта на базата на един транзистор(при пускане от дистанционно) и в емитерната верига е включено релето :idea: смятам да включа там и софтстарта.Ох много приказки за нищо :oops: моля препоръчайте ми подходящо реле но с бобинка на 9 волта и за поне 5 ампера ток при 250 волта.С нормално отворен контакт.Благодаря за подкрепата

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”