Изработване на печатни платки със...
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolai Nikolov
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
kalmara написа:Аз винаги така правя, но според мен ютията не е била усилена достатъчно за да се разтопи напълно тонера...
P.S. Ако може някой го моля да поправи това нещо, за да няма други заблудени души като мене (началото на темата)...
Мисля си че идеята с шкурката не е много добра.
Получават се драскотини през които киселината ( или железния трихлорид) подяждат пътечките, а по някога даже ги и прекъсват.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolai Nikolov
-
Nikolai Nikolov
Хей, хорица реших да се науча да си проектирам печатни платки. Пробвах няколко програми и реших че ExpressPCB е със най-удобен за мен интерфейс. НО имам един пробем:
Това е файлът създаден от програмата при опция Save. На вас може и да не се отвори, защото аз съм рисувал корпусите на BD139 и BD140 и тези на 2SC5200 (защото ги няма във програмата - има само ТО-220, но те не са в такъв доколкото знам).
Това е схемата.
При експорт от меню "Export DFX mechanical..." ми излиза във файла или само това което трябва да е белият печат, или само дупките, които трябва да се правят.
При експорт от меню "Export bitmap mechanical..." излиза следното нещо, а така изглежда платката във самата програма (това е screenshot).
Моля ви за помощ, ако някой работи със тази програма, или е работил, или знае как се работи, тъй като загубих цял ден докато се науча как се работи и докато проектирах самата платка, и сега да немога да си експортирам пистите...
Онея - създателите на програмата ми искат около $160 за две двуслойни платки... ДВЕ !
1. На мен не ми трябват само две.
2. Не ми трябват двуслойни.
2. Ако ще давам $160 ще ги дам за двеста, а не за две (не че ще ми трябват толкова де, но...).
Това е файлът създаден от програмата при опция Save. На вас може и да не се отвори, защото аз съм рисувал корпусите на BD139 и BD140 и тези на 2SC5200 (защото ги няма във програмата - има само ТО-220, но те не са в такъв доколкото знам).
Това е схемата.
При експорт от меню "Export DFX mechanical..." ми излиза във файла или само това което трябва да е белият печат, или само дупките, които трябва да се правят.
При експорт от меню "Export bitmap mechanical..." излиза следното нещо, а така изглежда платката във самата програма (това е screenshot).
Моля ви за помощ, ако някой работи със тази програма, или е работил, или знае как се работи, тъй като загубих цял ден докато се науча как се работи и докато проектирах самата платка, и сега да немога да си експортирам пистите...
Онея - създателите на програмата ми искат около $160 за две двуслойни платки... ДВЕ !
2. Ако ще давам $160 ще ги дам за двеста, а не за две (не че ще ми трябват толкова де, но...).
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Yoan Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз използвам дори по ситна 500-800, но никога не съм правил метода с принтера ( поради липса на лазерен ). Мисля че е добре след като се обработи с шкурката да се измие с парцалче напоено с кореселин, за да не остане финна прах или пък мазни петна.3aropka написа:Идеята е да се използва ситна шкурка (казах 150, а не като тази на снимката), за да може тонерът да се захване по-здраво отколкото на много гладката повърхност на медното фолио. Просто повърхността да се направи матова.
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Я си намери един протел... И не се занимавай с дивотии.kalmara написа:Хей, хорица реших да се науча да си проектирам печатни платки. Пробвах няколко програми и реших че ExpressPCB е със най-удобен за мен интерфейс. НО имам един пробем:
Това е схемата.
Моля ви за помощ, ако някой работи със тази програма, или е работил, или знае как се работи, тъй като загубих цял ден докато се науча как се работи и докато проектирах самата платка, и сега да немога да си експортирам пистите...![]()
DFX mechanical по принцип би трябвало да го експортва на слоеве.
Бял печат, солдер маска, layer1 ,layer2 и т.н.
А за 160$ ще ти направя поне 20платки и то с проектирането...
-
Nikolai Nikolov
- Anton Nikolov
- има известен опит

- Обратна връзка:
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ами... без да прочетеш малко няма да се размине. Отваряй хелп-а и там всичко е описано. Имай в предвид че Протел е доста сериозна развойна среда, и може спокойто да се справи с развой на елементарна платка и на сложен проект.kalmara написа:Абе аз протела го имам, но незнам как се работи с него - много сложно...![]()
Пускам го, new project->new pcb и до тука, нито знам къде са елементите, нит пък от къде да чертая пистите... Нищичко
Пробвай с хелп-а, пък ако има нещо с което не можеш да се оправиш свиркай ще помагам.
-
Nikolai Nikolov
Абе вчера ме черпиха една идея - казаха ми да пробвам да принтирам платката върсу паус, него също ги има във книжарниците, и казаха че при принтиране и преминаване през ролките, не му ставало нищо на изображението, също така и че не попивал тонера, ако някой е пробвал или има възможност (за съжаление нямам принтер у дома) да го пробва би ли казал някакви впечатления....?!?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: