Акустиката ще ме довърши ...

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Хммм...

Случвало ми се е да дрънчат прозорците на помещението, а на мястото на слушателя - няма никой. 8O Странно пиле е петела.

В тази стая има ли чупки, ниши, допълнителни помещения, стенни или други гардероби? Ако можеш драсни една рисунка на помещението.

gattaca

#3 Мнение от gattaca »

Здравей,

стаята ми е с размери 5x4 метра и има доста мебели и други боклуци вътре. За известно време колони бяха в средата на дългите стени - една срещу друга. Нещо не ми харесваше как се чува и реших като теб да си направя някой експерименти с ниските честоти. Оказа се, че честоти около 50-60 херца изобщо няма....дефазирах едната колона, появиха се ама изчезна всичко под 45 херца. Въртях колоните към ъглите, към стената, нагоре-надолу......никаква разлика. Почнах да ги разнасям из стаята ама все нещо куца, най-равна АЧХ се получи като се една до друга ама тогава каква полза, че са две. Сега едната е в центъра на едната дълга стена, а другата е в единия ъгъл на същата стена. Добре се получи ама не обичам асиметрията и скоро пак ще ги разнасям.

Много объркано стана...

Един съвет - има една програмка zetscope или нещо подобно беше, пускаш с NCH Tone Generator бял шум и на другата програма гледаш АЧХ. Само дълъг кабел за микрофона трябва и тетрадка и си правиш "карта" на помещението. :)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Ivo_Hristev »

за съжаление ако изравниш АЧХ в една точка, това със сигурност означава че в останалото пространство АЧХ не е равна.

Аватар
Bobby
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Bobby »

Въпроса от мен е какъв ти е пода?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivo_Hristev »

Каква е височината на помещението?

gattaca

#11 Мнение от gattaca »

Ако работи само едната колона как звучи, има ли си всички честоти?

Според мен спри едната колона, а на другата и намери място за да звучи добре, после спираш "настроената" и мъкнеш другата из апартамента. Наведнъж двете да докараш да свирят "оптимално" с формата на жилището ти.....трудно ми изглежда. Според мен, почти винаги ако всяка колона звучи добре поотделно, после е само въпрос на фаза за да звучат и двете добре заедно.

Успех, и по-малко нерви :)
Последно промяна от gattaca на Вто Май 16, 2006 12:04 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Един съвет и от мен.
Всеки trobleshooting започва с изолиране източника на проблема.
При теб проблемът е или в помещението, или в тонколоните.
Моят съвет е да вземеш назаем чифт колони, различен модел от твоите и да повториш експеримента.
Така ще имаш сигурна отправна точка...
Успех!

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”