peko написа:...
Не е съвсем така...
При метода 'лист и молив' апроксимираш доста по-грубо, отколкото с който и да е софтуер с читав математически апарат. За описанието на моделите - ами то за това е модел, щото описва нещо с допустима точност...
Колкото до точността на софтуера/хардуера - първо - на кой от вас му е притрябвало за практически сметки по-висока точност, от, да кажем, 5 или 6 значещи цифри, и второ - каква е възможността тази точност да я постигнем с лист и молив.
Предпоследно - симулаторите са изключително мощен инструмент в ръцете на този, който знае как да ги използва...
И последно - компютрите и софтуера са просто инструменти - като кирка, мотика, и т.н., които просто улесняват в доста голяма степен живота на проектанта. Сравнението за 'лист и молив' и проектиране на щайга за мен са сравними с копаенето на дупка с голи ръце и копаенето на дупка с багер (не знам колко по-просто да го обясня). Всеки проект си има етапи, като пропускането на някой (някои) от тях ни се връща многократно в следващите - за мен етапите са следните: идеен проект (листче и моливче), груба донастройка на схемата (софтуер + симулации - всички възможни), фина донастройка на схемата (на масата с поялника, измервания, слушане - от всичко по много)... Това е...
И просто като добавка - ако не знаеш какво правиш, и най-мощните симулатори + най-точните измервателни уреди няма да те спасят...