Проект за каса бира за автомобил s Pioneer TS-W306C

Модератори: guitman, DLS

Съобщение
Автор
Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#16 Мнение от Getzata »

Здравейте и аз си зех два 306ц и много съм доволен от тях , бях направил на единия кутия - много здраво свиреше и държеше на мощност. Кутията която направих беше с затворен обем , с размери 50см , долна основа 25см. , горна 35см. , височина 36см. Само че сложих рефлектор и звука стана много по добър и плътен , сега започнах да си правя обща за двата , Но пак с разделени обеми.
Ето снимах какво пише на кутията на 306ц и какви са графиките и обемите за бандпас, затворен , отворен тип кутия - има и рамери на рефлекторите.
Сори за гадното качество , но е от телефон , ако ви интересува нещо повече ще го снимам отблизо :wink:

http://img109.imageshack.us/img109/269/e130vr.jpg
Последно промяна от Getzata на Съб Мар 11, 2006 1:23 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#17 Мнение от Getzata »

gps написа:Аз накрая ще започна просто да изтривам всички постове на юзъри които не четат темите които са качени в този форум :evil: Омръзна ми да пиша че един говорител не става еднакво добре за затворен обем,обем с фазоинвертор,бандпас -ако някой смята че става моля да се аргументира ама не с вътрешното си чувство :wink: Тези АЧХ нарисувани на кутията на говорителя къде са мерени???АЗ защо качих темата за акустиката в купето на колата :wink: ??Дайте ако правим нещо да го правим компетентно а не.......
Извинявай , ама изобщо не съм казал че става еднакво добре с тези обеми (ако за мен става дума) . А тези АЧХ не съм ги чертал аз че да знам къде са мерени , просто разбрах че чеовека пуснал темата търси какви обеми и колко литра са необходими на този говорител по книжка (дадена от производителя) и затова му снимах какво пише на кутията и описанието с говорителя. Аз съм доволен как свири с релфлектор отворена - втората графика , спазил съм литрите написани там и размерите на рефлектора и си свири добре баса. Не казвам че няма варианти по добри - но ако някой има такива изпитани да ги сподели.

ПП Извинявам се , ама сега намерих този форум , и немога да изчета за няколко дена всички мнения , и да знам по коя тема какво е писано , нямам абсолютно никакво време. И ако някой смята че мненията ми са неполезни за никой и глупости - моля да ги трие , не се сърдя

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Stefan Stefanov »

Ха, имаш време да пишеш, а нямаш време да четеш - доста странно ми се струва.

"Чукча писатель, чукча не читатель" ...

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#19 Мнение от Getzata »

3aropka написа:Ха, имаш време да пишеш, а нямаш време да четеш - доста странно ми се струва.

"Чукча писатель, чукча не читатель" ...
Едно е да се прочете една тема (която е най-горе на първата страница) и да се пише в нея , друго е да се изчетат стотиците теми в форума :wink:
gps написа:Гетцата-малко е обидно да качваш снимка на кашона на пайнера ние тук кашони сме виждали много а ако мислиш че не можем да си сметнем кутии :wink: ....то по добре направо да го закриваме форума и да работим само по книжките на производителите :D
Незнаех че има хора които се обиждат от това. Просто като чета първата страница и виждам че повечето търсят даниите , които е дал производителя , и касите които е предложил, затова постнах това което пише на кутията.
Но няма проблем да снимам и каталога в който са дадени пак различни видове кутии. Ако за теб тази информация не е полезна , може да е полезна за някой където си е купил втора употреба говорител и намя данни за него и си търси производствените данни за касата. :roll:

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#20 Мнение от Getzata »

Днес се здобих с втора 306-ца :) Сега трябва да правя обща кутия на двете и се обръщам към вас за помощ. Първо да питам - обемите трябва да са разделени , нали ? Рефлекторите смятам да ги слагам отпред на кутията. Единствените ми ограничения на размерите са височината да е 36см , шитрочината да е не-повече от 90см. Смятам да е правя трапец (за да пасне на седалките) , като разликата м/у горната и долната основа трябва да е 10см (примерно долна 35см. горна 45см) . В книжката пише че говорителя заема 3 литра обем. Та да питам последно колко литра да ги правя според вас ?

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#21 Мнение от Getzata »

gps написа:1.Свали им декоративните пластмаси около магнитите-те са източник на вибрации и шумове 2.Обемите на говорителя и фазоинвертора го смятай общо 5 литра за по-удобно, значи кутиите ще са по 35 литра обем всяка. 3.Фазоинверторите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са на лицевия панел в фронт с говорителите .4.Използвай фазоинвертори с променливо сечение -на магазините продават такива но трябва да се лепят два по два за да се получи пълен профил .5.Мери резонансната честота на говорителя монтиран в кутията (с ватата) трябва да е към 50 хц после настройвай резонансната честота на фазоинвертора на 32 хц.Ами това е!Цялата процедура по изрязването на плоскостите ,сглобяването, измерването и настройването отнема 2-3 часа.
Мерси много за съветите. Става дума за тази декоративна пластмаса нали , която е отзад , като е гледам е само за красота и се държи на два болта:
Изображение Изображение Изображение
А декоративната решетка не пречи нали:
Изображение

Да фазоинферторите ги слагам отпред задължително , а такива с променливо сечение съм виждал по-магазините и ще си зема от тях.
А за кутията , последните размери които реших са 90 дължина , 30 горна основа , 40 горна , височина 36 . т.е. прилича на това http://www.electron.bg/product_info.php?products_id=741 но двойно по-голям. Вътрешния обем излиза 44литра и както каза като махна 5 за говорителя , остават 39 . Добре ли ще стане така. Иначе неска си зех плата за тапициране , сега отивам за плоскости и прободен трион. Дано с ваша помощ да свирнат тея пайнерки :)

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Sylis »

Няма да ти е излишно ако направиш стените 2х18 мм,а защо не и 3х...но това след като е в кола трябва да е компактно нали...пусто да остане багажно пространство.Не се научиха да правят големи багажници :twisted: .Колкото по малко вибрации на самата кутия толкова по добре,а премахването им имай впредвид че вдигаш до известна степен spl-a,все пак нали намаляш загубите ;)

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#23 Мнение от Getzata »

sylis написа:Няма да ти е излишно ако направиш стените 2х18 мм,а защо не и 3х...но това след като е в кола трябва да е компактно нали...пусто да остане багажно пространство.Не се научиха да правят големи багажници :twisted: .Колкото по малко вибрации на самата кутия толкова по добре,а премахването им имай впредвид че вдигаш до известна степен spl-a,все пак нали намаляш загубите ;)
Да много добре би станало , но няма място :( нито на височина мога да дигна още (опира в кората ) , нито на ширина , а другия вариан е да сложа отвътре плоскостите (за сметка на обема ) , което според мене не е добре. Така че 1х18мм ще бъде , няма как :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Ivan Rachev »

Getzata написа:Така че 1х18мм ще бъде , няма как :wink:
значи се приготви да слушаш и кутията :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от Sylis »

Да много добре би станало , но няма място :( нито на височина мога да дигна още (опира в кората ) , нито на ширина , а другия вариан е да сложа отвътре плоскостите (за сметка на обема ) , което според мене не е добре. Така че 1х18мм ще бъде , няма как :wink:
Aми направи го тогава за сметка на обема,не съм го смятал точно колко ще намалее но и без това си предвидил повече отколкото ти препоръча gps ;)

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#26 Мнение от Getzata »

А рефлекторите къде да ги сложа - между двата говорителя , или в двата края на касата (за лицевата част става дума ) , и къде да са - от горната страна или от долната - има значение сигурно - долната основа е 40см , а горната 30см,

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#27 Мнение от Getzata »

Искам да попитам по-точно gps или някой друг който разбира , защо се получава така: значи направих кутия 44литра на пайнера (в тях не влизат обема на говорителя , ватата , рефлектора) , и като махна рефлектора(тръбата) баса се увеличава драстично и става по-силен , но като увелича музиката , през кръглия отвор на рефлектора(само дупка) започва да се чува струята въздух която излиза и свисти много гадно , а като на мястото на дупката сложа рефлектора ( 16см ми е ) , баса намаля по сила , но като увелича , няма почти никакво свистене и си свири добре. Та въпроса ми е защо се получава така , и как да настроя дължината на рефлектора ?

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#28 Мнение от Getzata »

gps написа:Настройката-по импедансната характеристика(мисля че вече ти го казах).Това важи за количеството вата ,за фазоинвертора.Това което чуваш като махнеш фазоинвертора е някакъв горен бас към 80 хц.(ако приемем че отвора в кутията е фазоинвертор с дължина 2-3 см колкото е дебелината на материала)Ако това ти е критерия за бас....44 литра кутия е много.
Еми то 44 , но като махна 3 за говорителя и още някои за ватата и фазоинвертора , остават около 39 , което смятам че е добре за пайнера.
Сложих на слух 16см фазоинвертор - смятам че добре свири , по-друг начин не се сещам освем на слух да намеря оптималната дължиана :oops:

Аватар
Getzata
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#29 Мнение от Getzata »

Направих е днеска , на слух свирна добре , друг начин да видя реалните и параметри незнам , но ми харесва много как свири :D

Изображение Изображение

Изображение Изображение

MaxBass

#30 Мнение от MaxBass »

аз си взех два хертз и свирят много по меко от пионера
който сега седи в гаража(наказан)
но дано да свирне добре

Публикувай отговор

Обратно към “CAR LOUDSPEAKERS”