Колоните ми "пукат" 2

Съобщение
Автор
Аватар
botor
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Колоните ми "пукат" 2

#1 Мнение от botor »

Извинете за латиницата- по енерция. Та както споделих имам колони и усилвател "Кода". Колоните започват да "пукат" леко, но дразнещо при по-голямо усилване, въпреки че говорителите не са на предела си и изкарват иначе чист звук.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

колони

#3 Мнение от Goro »

Пукат ли и с друг усилвател?

Gavril Gavrilov

#4 Мнение от Gavril Gavrilov »

Ако изведнъж са започнали да пукат, провери кабелите - правят ли добър контакт при изхода на у-теля и при буксите на колоните?

TheChaos

#5 Мнение от TheChaos »

Имам едни колони с басови БГ говорители от новите модели с гумена гофра и голям ход. Понеже мустаците им не са както трябва направени и след първата година свръзката между мустаците и бобината на говорителя прекъсва от време на време и при по силен бас пукат.
Това става само при по голямо усилване на малко повече ход на мембраната.
Чудя се дали и твоя проблем не е подобен.

Gavril Gavrilov

#6 Мнение от Gavril Gavrilov »

Ако е от мустаците, може, иначе вледеняващия сърцето ми звук на бобина удряща се в долната плоча на магнита трудно мога да го опиша като "пукане".

Аватар
botor
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#8 Мнение от botor »

Мерси за вниманието. В колините ми изглежда няма филтри, има само за пищялката, а другите двата говорителя са директно свързани с буксите отзад. Не съм ги пробвал с друг усилвател. Не е от свръзките на кабелите- проверих. Що се отнася да "проблема с мустаците"- не знам как да разбера, но колоните ми са сравнително нови (3 месеца), ако този дефект се проявява след време, иначе "пукането" наистина се появява при по-голям ход на мембраната.

Gavril Gavrilov

#9 Мнение от Gavril Gavrilov »

Ако е само и единствено при голям ход на мембраната, то най-вероятно се получава т.н. дънене - тоест бобината на говорителя се удря в долната плоча на магнитната система. Туй не е добре, но по-притеснителното е - няма филтри между НЧ, ВЧ и буксите?! Какви точно тонколони имаш?!?!

gps

#10 Мнение от gps »

Вижте проблема може да е от 4-5 различни места по конструкцията на говорителя така че съвет трудно може да се даде.Пукане се получава И когато капачката започне да се огъва по- точно вдлъбва и изправя -това се вижда с сигнал от генератор с ниска честота-20 хц.

Razar
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Razar »

gps написа:Вижте проблема може да е от 4-5 различни места по конструкцията на говорителя така че съвет трудно може да се даде.Пукане се получава И когато капачката започне да се огъва по- точно вдлъбва и изправя -това се вижда с сигнал от генератор с ниска честота-20 хц.
... Или със SigJenny ;)

Аватар
botor
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#12 Мнение от botor »

Това са ми колоните- http://www.koda.comm-cat.com/showroom.h ... &pid=36889 и май са доста кофти инвестиция :oops: . Едва сега разбирам колка са важни филтрите и че май не никак лесно да се определи какви да се сложат. И все пак ако проблема се окаже неотстраним (какъвто май е) можете ли да ми кажете дали е възможно да сменя говорителите или да събирам пари за нови колони.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”