Monacor sp-200x в MLTL

Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gps написа:Ще помоля ако някой има възможност да направи такива измервания за да се елиминира евентуална грешка при мен.
Ще публикувам колкото мога прецизни измервания на SPH-68X и SP-200X, преди и след като ги отворя отпред.

gps

#17 Мнение от gps »

Тъй като имам инструментариум повече от "Спешно отделение" :D днес направих лека операция на BG20-махнах плътните капачета (без да пипам "фунийките") и ги замених с въздухопропускливи (от едни стари говорители) направени от съвсем тънък рехав черен плат но формовани като полусфера и достатъчно твърди (за да нямат собствени шумове).Високите се "отвързаха"!Освен че станаха по-ясни изчезна един неприятен ефект-на по-големи мощности високите и част от горните среди започват да "плуват" и се "давят" при големия ход на фулрейнджа.Сега това вече го няма!Колкото и да усилвам (в разумни граници разбира се) баса си предизвиква вибрации в пода и обема на стаята а същевременно високите са като "заковани",вокалите и инструментите в високия диапазон се локализират между двете колони но някакси назад от линията на разположение на колоните (в дълбочина ),абе имам чувството че "сцената" е зад колоните!Доста интересно!!!Същевременно част от средите потънаха леко-това малко не ми харесва.Като ми остане време може да пробвам малко с ватата да попроменя нещата.А и утре ще гледам да мерна параметрите на драйверите макар че съм на принципа че трябва да се слуша а меренето е само за ориентиране какво се е променило.И да предупредя начинаещите юзъри: "Деца не правете това в къщи!!!" :D :wink: Аз имам понатрупан опит в хирургическите интервенции на говорителите,BG20 са ми за опити и винаги мога да взема нови,а и още не съм сигурен дали изрязването на капачката е за добро- може да съм подобрил нещо дребно но да съм развалил нещо по-съществено!Като ги послушам известно време така и преценя а и ако някой с опит ме подкрепи с аргументи-грабвайте скалпелите! :D

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gps написа:Същевременно част от средите потънаха леко-това малко не ми харесва.Като ми остане време може да пробвам малко с ватата да попроменя нещата.
Именно този ефект се оправя от "куршумосването"
Ако ти или твой познат имаш път към София, мога да ти дам чифт куршуми за SP-200X които са със същата втора мембрана и диаметър магнитопровод като BG20.

Подкрепям предупреждението ти.
Изрязването на капачката изисква сръчност и опит, ако не сте сигурни, не пробвайте!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#19 Мнение от Simonov »

Аз отново искам да попитам за формата и големината. От какво се определят. Има ли някакви закономерности или всичко е въпрос на опит и слух? :roll: :)

gps

#20 Мнение от gps »

Rutcho написа:
gps написа:Същевременно част от средите потънаха леко-това малко не ми харесва.Като ми остане време може да пробвам малко с ватата да попроменя нещата.
Именно този ефект се оправя от "куршумосването"
Ако ти или твой познат имаш път към София, мога да ти дам чифт куршуми за SP-200X които са със същата втора мембрана и диаметър магнитопровод като BG20.

Подкрепям предупреждението ти.
Изрязването на капачката изисква сръчност и опит, ако не сте сигурни, не пробвайте!
Проблема е запрашеноста на помещението (ателие където даже и режа с зеге когато се налага) и затова отидох на вариант само пропускливи капачки.Ако успея да измисля как да се преборя с праха.........Някой няма ли идея?Например тънък плат отвътре на предпазната метална решетка?Благодаря за предложението за фазовите палци ще ти се обадя когато измисля обезпрашаването.Измерих данните на моднатите говорители-Fs=45Hz Qts=0,51 Vas=60 л.Доколкото си спомням когато бяха нови и нераздвижени говорителите си бяха с Fs=42 хц.Това което ме озадачава е екв обем-намалял е 8O

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gps написа:Измерих данните на моднатите говорители-Fs=45Hz Qts=0,51 Vas=60 л.Доколкото си спомням когато бяха нови и нераздвижени говорителите си бяха с Fs=42 хц.Това което ме озадачава е екв обем-намалял е 8O
Според мен по-скоро това е от раздвижването, а не от капачката.

Като че ли най-малко се отразява на звука, ако опънеш съвсем тънка материя, залепена на външния ръб на допълнителния конус, стига фазовия палец да не стърчи извън него, разбира се. Трябва да се отчете и амплитудата, при хорните всичко е наред, но при другите конструкции...
Simonov написа:Аз отново искам да попитам за формата и големината. От какво се определят. Има ли някакви закономерности или всичко е въпрос на опит и слух?
Преди всичко когато решим да модифицираме говорител по този начин, трябва да решим необходимо ли е това, да анализираме недостаъците му и да помислим това ли е начинът те да бъдат отстранени.
Можем да коригираме както диаграмата на разпространение, така и фазовите и честотните характеристики.
Разбира се, формата и големината зависят от конкретната форма и големина на основната и допълнителната мембрана за дадения говорител.
Най-често се използват параболични палци, като параболата започва от мястото, където свършва мембраната (ако е една - основната, ако са две-допълнителната). Диаметърът е колкото този на магнитопровода или малко по-малък.
Както самият ти предположи, останалото (и най-важното) е въпрос на опит и слух. Затова не бива да се учудваме на понякога твърде екзотични форми...

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Miroslav Danov »

gps написа: Това което ме озадачава е екв обем-намалял е 8O
Точно това исках да разгледаме. Кутията вече не е херметична. Тогава как ще се измери Vs? Остава да се мери с известна тежест, а не в затворен обем.
ГПС, мисля че ако не слагаш куршум, поне трябва да запълниш обема под пропускливата капачка за да се избавиш от резонансите.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Bojo »

Досега съм махал капачки на АРЗ2208, 2204 и СП200Х - звукът на всички се променял драстично, и винаги към по добро само с махането на капачката. Излизат високи (както осезаемо на слух, така и при мерене) Когато се сложи и куршум се получава леко изглаждане на АЧХ то, след 1 кХз(мерено). При АРЗ тите куршума ги прави по ненасочени (чуващо се веднага на слух- не съм мерил) 200Х започва да звучи по благо и някак по-детайлно, или може би по-балансирано.

Това са лично мои субективни и доста повърхностни впечатления.

ПП GPS - Благодаря за съветите. Работил съм с очни скалпели, но бях забравил колко приятен инструмент е за прецизна работа. Ще си потърся непременно.

brum

#25 Мнение от brum »

Доста преди да 'гръмнат' ще чуеш разликата:)

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Stefan Stefanov »

Та аз пак да си питам:
Някой има ли опит с капачките и "палци" на Fostex FE206?
Струва ли си да рискувам?

brum

#28 Мнение от brum »

Сетих се нещо за sp-200x - отдолу на магнита зад лепенката имаха дупчица, и предполагам излиза горе до под капачката. Утре ще ги отворя оттам и ще видя резултата.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от Miroslav Danov »

Загорка, правят го хората. Виж по ключови думи в http://www.diyaudio.com/.
А ето и моя "нов" БГ20
ИзображениеИзображение
Изображение

Кой каквото ще да казва, за мен звучи прекрасно в хорна, особено след като сложих куршум! Звукът се избистри и фокусира.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”