TVM ARN-226-07 TL project?
- oceanman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
За съжаление тази конструкция не е пробвана,вие ще сте първите...Слушал съм ТЛ с този говорител,но не бяха спазени елементарни правила при конструирането ,и звучеше ужасно...Сега конструкцията е нагласена точно като геометрия...И всичко е в ръцете на майсторите на ватата,и нейно величество пробата...
Мога да постна чертежите на моята ТЛ,която слушам в момента.Тя се реализира с говорители ТВМ АРН 150 05/8,или скъпия и вариант с Вифа МГ 14.При първия слиза на 37 херца при -10 дб,а при втория (с който съм в момента) на 42 хц на -10 дб.Разликата с басрефлексните им варианти е отчайващо голяма....
Минуси на системата:
-при неправилно демпване си личат пиковете в средночестотната област.Трябва добре да се демпва.
-понижена чувствителност на системата като цяло,зависи от дължината на линията и демпването
-огромните размери в сравнение с другите конструкций...
-не всеки говорител става за добра ТЛ
Положителни качества
-Абсолютна безрезонансност на баса
-12 дб/окт дава едно перфектно съгласуване с помещенията
-понеже няма компресия в обема(или е относително малка(отворения край е съизмерим с площттта на говорителя)),средните честоти са меки,естествени и ненапрегнати(при добро демпване)
-намален ход на мембраната,което е условия за поемане на по-големи мощтности,т.е. на големи натоварвания компресията на мощтност са минимални в сравнение със затворената кутия и особено сравнена с бас-рефлекса
-баса е ненапрегнат,негенериран,естествен, извънредно дълбок и най-чист в сравнение с всички други конструкций
Мога да постна чертежите на моята ТЛ,която слушам в момента.Тя се реализира с говорители ТВМ АРН 150 05/8,или скъпия и вариант с Вифа МГ 14.При първия слиза на 37 херца при -10 дб,а при втория (с който съм в момента) на 42 хц на -10 дб.Разликата с басрефлексните им варианти е отчайващо голяма....
Минуси на системата:
-при неправилно демпване си личат пиковете в средночестотната област.Трябва добре да се демпва.
-понижена чувствителност на системата като цяло,зависи от дължината на линията и демпването
-огромните размери в сравнение с другите конструкций...
-не всеки говорител става за добра ТЛ
Положителни качества
-Абсолютна безрезонансност на баса
-12 дб/окт дава едно перфектно съгласуване с помещенията
-понеже няма компресия в обема(или е относително малка(отворения край е съизмерим с площттта на говорителя)),средните честоти са меки,естествени и ненапрегнати(при добро демпване)
-намален ход на мембраната,което е условия за поемане на по-големи мощтности,т.е. на големи натоварвания компресията на мощтност са минимални в сравнение със затворената кутия и особено сравнена с бас-рефлекса
-баса е ненапрегнат,негенериран,естествен, извънредно дълбок и най-чист в сравнение с всички други конструкций
- SlowDead
- има известен опит

- Обратна връзка:
:)
тази събота го мятам да го правя че сега немога да смогна от даскало в кащи и от вкащи на даскало .. надявам се и деня да е по-топличък че в тази "работилница" ще умра от студ .. иначе долната горната предната и едната от страничните стени са готови и залепени трябва само да нарежа останалоте и .. готово .. в неделя се надявам вече да си слушам едната колона ..
ще постна какво се е получило като звук .. за щастие имах възможността да пробвам говорителя в затворен обем 40 литра и в басрефлекс-а на пас така че ако резултатите са по-добри в ТЛ-а от тези 2 конструкции ще е прекрасно ... мн по-добре е когато си имал възможност за такива проби .. за сега мога да кажа че говорителя свири по-добре в затворения обем .. доста клати
)
-
AdsBot [Google]
(ocenman) Åòî ÷åðòåæà,êîéòî äàäîõ íà Ñëîó è êîéòî òîé êà÷è: http://bgaudio.hit.bg/TL-TVM-ARN226-07-8ohm.jpg
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Oceanman, къде е това четртежче с Vifa или TVM? Имам две такива 150/04 и са в басрефлекс кутия, псевдо d'appolito подреждане, но ми се ще да го пробвам този TL. Чувствам, че могат повече, а и покрай вас се запалих по идеята за quarter-wave.oceanman написа:Утре ще го пусна за АРН 150-8,или Вифа МГ14.С АРН слиза до 37 херца,а с Вифа (който е действащият ми проект) 42...