Как да почистим мембраната на говорителя

Съобщение
Автор
Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Как да почистим мембраната на говорителя

#1 Мнение от Yoan Petrov »

Здравейте, искам да попитам какав метод и препарати е най-удачно да се използват при почистването на мембраната. В моят случай става въпрос за oberton 15 B 400. Мембраната му е хартиена и поради спецификата на помещенията в които се използва озвучителното тяло по нея се е набило много прах. Благодаря.

Весели празници на всички :st

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от toroid »

С мека,памучна кърпа,леко навлажнена и без много натиск.

gps

#3 Мнение от gps »

Никакво навлажняване!!!!!!!!Влагата дори и в малки количества води понякога до надуване на мембраната и след изсъхването си остава надута, мека и склонна към скъсване и пречупване.Най-добре е да се чисти с нещо бързоизпаряващо например спирт ,аз лично ползвам ацетон(чист от магазини за лабораторни химикали) с който навлажнявам вата (синтетична).Но трябва да се внимава защото ацетона разтваря лепилото с което е залепена капачката и гънката към мембраната.

LuPuS
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от LuPuS »

Аз имам подобен проблем с прахта и се справям с него с помощта на мека четка за рисуване:) С мек косъм:)
Veni Vini Vuci!

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от toroid »

С ацетон е опасно защото при по дълбока замърсеност може да останат петна по мембраната,които са неотстраними!И око конусът на говорителя е от някаква синтетика може да го разяде и край,гофрата също е капризна в това отношение!Та спокойно давай с влажна кърпа-гарантирам,че няма да има никакви проблеми!От 35-те вида колони дето съм имал до сега нито едни не са пострадали при такова чистене!По принцип всички/особино съвременните/мембрани имат лека импрегмация и нищожна влага не им влияе.Ако пък е от полипропилен или др.синтетика-съвсем спокойно мажеш и с по-вече вода да я миеш!Ако внимателно действаш бъди сигурен за добрия резултат!

Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Yoan Petrov »

Може да се каже, че гововителят ми е още новичак ( не повече от година ), поради което се надявам лакът да е наред и влагата да не е проблем. Като комбинация между четка с много мек косъм, при минамален натиск и минимално количество ацетон ( вода ) ще се получи добре. Все още немога да реша кой метод да използвам, ако някои има какво още да предложи. :?: Сега като се замисля, ацетонът няма ли да повлияе на лакът ? Няма ли да е по удачно чист спирт ?
Последно промяна от Yoan Petrov на Пет Дек 30, 2005 9:05 pm, променено общо 1 път.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Ainadjiev »

От кога са почнали да "интегрират" лак в мембраните на високоговорителите?
:mrgreen: :mrgreen: :lol:

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от toroid »

mafia_1987 написа:Може да се каже, че гововителят ми е още новичак ( не повече от година ), поради което се надявам лаковете с който е интегрирана мембраната да са наред и влагата за нея да не е проблем. Като комбинация между четка с много мек косъм, при минамален натиск и минимално количество ацетон ( вода ) ще се получи добре. Все още немога да реша кой метод да използвам, ако някои има какво още да предложи. :?: Сега като се замисля, ацетонът няма ли да повлияе на лакът ? Няма ли да е по удачно чист спирт ?
Чиста вода!!Това ти е най-сигурното и спокойно действай!Както ги описваш/макар и с грешки/,просто нямаш проблем с водата/но да не ги улееш с маркуча :wink: /Или първо пробвая съвсем малко в някойкрай.

Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Yoan Petrov »

В една темя, някой беше написъл " не работете през празниците ! ", прав е човека, впредвид че не съм се чувствал трезвен от 1 седмица, придавам страшно значение на думите. Хайде весели празници на всички, аз ще го чистя това след поне 10 дни, така че ще има и още мнениея . :mrgreen:

gps

#10 Мнение от gps »

toroid написа:С ацетон е опасно защото при по дълбока замърсеност може да останат петна по мембраната,които са неотстраними!И око конусът на говорителя е от някаква синтетика може да го разяде и край,гофрата също е капризна в това отношение!Та спокойно давай с влажна кърпа-гарантирам,че няма да има никакви проблеми!От 35-те вида колони дето съм имал до сега нито едни не са пострадали при такова чистене!По принцип всички/особино съвременните/мембрани имат лека импрегмация и нищожна влага не им влияе.Ако пък е от полипропилен или др.синтетика-съвсем спокойно мажеш и с по-вече вода да я миеш!Ако внимателно действаш бъди сигурен за добрия резултат!
Мислиш ли че бих давал съвети които сам не съм пробвал и не съм сигурен в крайния резултат?????????Става въпрос за говорител обертон който си е с хартиена мембрана,да не мислиш че съм толкова тъп че да препоръчвам чистене с ацетон на мембрани от синтетика 8O :evil: Вярно че са празници ама и дори на градус не бих давал такива съвети :wink: Петна остава ацетона който е пълен с газ,нафта,коресилин и други боклуци!Чистия ацетон се тества много лесно-капваш малко на стъкло и след изпаряването не трябва да остане белезникаво петно или си намокряш палеца и показалеца и ги разтриваш-трябва да се изпари веднага и да не остане мазно по пръстите или белезникаво петно.Най-добре е човек да се поупражнява малко върху някой непотребен говорител докато хване тънкостите на чистенето с ацетон или спирт.Аз лично за себе си съм решил въпроса с чистенето на нови и стари говорители,импрегнирането и освежаването на стари мембрани особенно на автоговорители опечени от слънцето и станали трошливи а който смята че не съм прав-да си цапа там говорителите с каквото си иска,в крайна сметка са си негови а и акъл наливно не се продава както се пееше в една песен.........

Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Yoan Petrov »

gps написа: Мислиш ли че бих давал съвети които сам не съм пробвал и не съм сигурен в крайния резултат?????????Става въпрос за говорител обертон който си е с хартиена мембрана,да не мислиш че съм толкова тъп че да препоръчвам чистене с ацетон на мембрани от синтетика 8O :evil: Вярно че са празници ама и дори на градус не бих давал такива съвети :wink: Петна остава ацетона който е пълен с газ,нафта,коресилин и други боклуци!Чистия ацетон се тества много лесно-капваш малко на стъкло и след изпаряването не трябва да остане белезникаво петно или си намокряш палеца и показалеца и ги разтриваш-трябва да се изпари веднага и да не остане мазно по пръстите или белезникаво петно.Най-добре е човек да се поупражнява малко върху някой непотребен говорител докато хване тънкостите на чистенето с ацетон или спирт.Аз лично за себе си съм решил въпроса с чистенето на нови и стари говорители,импрегнирането и освежаването на стари мембрани особенно на автоговорители опечени от слънцето и станали трошливи а който смята че не съм прав-да си цапа там говорителите с каквото си иска,в крайна сметка са си негови а и акъл наливно не се продава както се пееше в една песен.........
изчаквах още съвети, защото съм виждал "измит" говорител, дори и уж леко намокрен. gps беше доста изчерпателен и мисля да опитам с чист ацетон, като предварително го тествам по описаният от него метод. Това за градуса по празниците си беше за мое извинение, а не съмнение в саветите :wink:
:js :st

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Най-безопасното е суха четка.
За много прашни помещения е добре басът да се импрегнира.
Течност за импрегниране продават Visaton и Intertechnik.
След това говорителят няма да се набива с прах и се чисти лесно със сух парцал.

gps

#13 Мнение от gps »

Това е най-доброто решение.Порестата хартиена мембрана на обертонските говорители все едно пак ще се праши след всяко чистене а и при висока влажност на въздуха поема влага и се скапва така че импрегнирането е наложително.

Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Yoan Petrov »

Намерих въпросната импрегнираща течност - http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_40.html . Цената и на БГ пазара е 12,50. Някъкви съвети как най-добре се нанася и какво количество. A гънката има ли с какво да се импрегнира ?
Поздрави
:st

gps

#15 Мнение от gps »

Гънката поне още 5-6 години няма да ти прави проблеми(нали са ти нови говорителите?).По-добре не я мажи с нищо да не стане фал!

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”