ППОМОЩ ЗА ORCAD

Съобщение
Автор
JICA

ППОМОЩ ЗА ORCAD

#1 Мнение от JICA »

Незнам дали темата е за тук, но имам проблем които е следния
Cannot load an english netlist on top of a metric board or template.
Please convert.
Или аз съм тъп или ORCAD е по-сложен от колкото си мисля

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Fenkiller »

По скоро оркада си е сложен като цяло така че не си хаби нервите излишно и прочети хелпа или туториала ако има!
:lol: :lol: :lol:

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

english-metric

#3 Мнение от Kiril Kirilov »

Изгенерирал си нетлист в инчова система и се опитваш да го импортираш върху платка в метрична система. Трябва да настроиш и 2-те подпрограми в еднаква метрична система...

JICA

#4 Мнение от JICA »

А от къде да го сменя на метри4на система 4е се ровим тука по менютата ама не6то не намирам ни6то.
Мерси предварително

JICA

#5 Мнение от JICA »

Намерих го оба4е са ми вика 4е не му харесват корпусите на бц 550 и бц560 ебати 6е ги направя в корпус ТО220 а не ТО92

orto
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от orto »

офф абе ако е за малка платка що не ползваш sprint lauout !!!! много добре си работи програмата и може почти всичко основно

JICA

#7 Мнение от JICA »

За малка платка е мерси ве4е я преборих, но 6те дръпна и тази програмка та да я видя ако е по лесна друг път с нея да ба4кам.
Мерси на вси4ки за помо6та.
Ако модераторите преценят 4е темата е доста глупава нека я махнат за да не пълним форума с глупости най-малкото моите.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Orcad

#8 Мнение от Goro »

Големите програми като "Orcad" са задължителни за професионлни платки, но само затрудняват при любителска платка. Освен ако не сте много навътре в "Orcad", но от въпроса личи че не е така. Затова ползвайте си "sprint lauout". Качеството на платката няма да е по-лошо.
http://www.qrz.ru/shareware/files.phtml?group=28&st=20
http://cxem.net/programs.php

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Orcad

#9 Мнение от Tisho »

Goro написа:Големите програми като "Orcad" са задължителни за професионлни платки, но само затрудняват при любителска платка. Освен ако не сте много навътре в "Orcad", но от въпроса личи че не е така. Затова ползвайте си "sprint lauout". Качеството на платката няма да е по-лошо.
http://www.qrz.ru/shareware/files.phtml?group=28&st=20
http://cxem.net/programs.php
Оркад винаги е била дървена програма... :?

Поне според мен. Протел си е далеч по добро нещо в много отношения.
Макар че версийте след 2.8 ги направиха големи шарении и много тежки...
Особенно DXP, който работи с DXP да има в предвид че има навик да си губи полигоните при отваряне на платката с друго DXP а не на същия компютър... :(

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Fenkiller »

Макар да не съм много съгласен с мнението за Orcad (той е доста добър особено опцията му smart route е супер за до dual layer и много компоненти (цифрови схеми с шини данни и адреси) за автоматично опровождаване - става много бързо и почти без грешка и останали неопроводени дири.Разбира се че е леко тромав ако не правиш цял проект и не му ползваш схемаджийницата.
Точно за такива случаи препоръчвам да се използва Cadstar но не тези нови версии на Zuken за Windows ,а последната досовска версия Cadstar PCB MK 7.6 на Racall-Redac Systems. Независимо че е досовска програма върви и под ХР дори само в някои случаи могат да се получат проблеми с мишката но е въпрос на драйвер.Според мен това е най добрия софтуер за РС писан някога.На някои може да им се струва дървен и без много цветни картинки но функционалността е супер а за бързодействие да не говорим. Същевременно барабар с библиотеките леко архивиран се събира на 1 дискета.Формата на файловете се поддържа от всички платкаджийници в страната. Спокойно импортва нетлистове от Orcad например.Освен това върви на всеки 16 битов компютър с малко рамец и това въобще не му пречи.
В момента нямам идея от къде може да го изтеглите тъй като е един вид архивна програма но ако на някой му затрябва да пише ще му го пусна по пощата.
Поправка има го в www.data.bg
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

платки

#11 Мнение от Goro »

Мнение като това на Fenkiller е изключително ценно. Полезно ще бъде да се чуят и други подобни мнения, базирани на собствен опит с плюсове и минуси. И къде е смислено да се ползва или не дадена програма. Обикновено човек свиква с една програма и не иска да ползва друга. Въпроса е с коя да се свикне, съобразно задачите които трябва да изпълнява.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

OrCAD 386

#12 Мнение от Kiril Kirilov »

OrCAD 386 беше последната досовска версия и беше адски бърза и добре организирана. Макар да не беше интегрирана истински имаше някаква среда с бутони и конфигурационни файлове, които вършеха работа след малко игра с настройките. Експортваше идеално в PS и EPS формати и после след подредба с Corel Draw ги носех на линотроника, че фотоплотерите бяха неоправдано скъпи за малки серии :-)
Обаче загубихме последното читаво копие на OrCAD 386 :-( Ако някой има да помага ...

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: ППОМОЩ ЗА ORCAD

#13 Мнение от Tisho »

По принцип работя с Протел.
Имам доста схеми и платки направени с него.

В всички пладкажийници работят и с протелски файлове.

Автоматично опроводяване не ползвам. Прави големи глупости по някога. Пък и докато го настроиш ще си опроводиш платката. :lol:

Наложи ми се един път да чертая схема с Оркад. Оказа се че за свършване на същото количество работа трябва двойно повече време...
За това не ми е от предпочитаните CAD продукти. :wink:
Смятам че за цялостен дизайн на изделие не е много подходящ.

Zmej

Re: ППОМОЩ ЗА ORCAD

#14 Мнение от Zmej »

...Наложи ми се един път да чертая схема с Оркад. Оказа се че за свършване на същото количество работа трябва двойно повече време...
Така е - ти си свикнал на протел и оркада е мъка. Аз пък съм обратното. Пък и вече като си пипнал повечето библиотеки, хич не ти се прави всичко отначало.

Иначе съм много против някой да си учи някоя 'елементарна програма' за 'елементарни платки' - така или иначе тези програми са си 'еднодневки', може да загуби повече време, за да си научи наистина както си трябва някой истински продукт - по-късно ще му се върне многократно (ако мисли да се занимава с електроника, разбира се). За начинаещи - може би протела е по-user-friendly, но принципно възможностите на големите пакети са сходни. :wink: Но ако мисли да се занимава и със симулации, препоръчвам оркад.

JICA

#15 Мнение от JICA »

Радвам се, 4е от моя глупав въпрос темата прерасна в не6то по-голямо, а именно разискване за софтуер неоходим за направа на платки така 4е всеки да избере това което му допада най-много.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”